ASF: Prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7%, în ultimele 12 luni

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 iulie 2016

ASF: Prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7%, în ultimele 12 luni

Actualizare 17:27 Asociaţiile transportatorilor acuză ASF de dezinformare în legătură cu tarifele la RCA

Patronatele din transporturile rutiere susţin, într-un comunicat de presă, că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dezinformează opinia publică prin intermediul raportului despre evoluţia preţului la RCA.

"Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM - atrag atenţia asupra ipocriziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a dezinformării grosolane a opiniei publice, după ce instituţia a transmis un comunicat prin care arată că majorarea primei medii RCA pentru transportatori se află în marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015", se arată în comunicat.

Transportatorii susţin că încă de anul trecut, când asociaţiile din domeniu au prezentat ASF exemple clare în care se arată că tarifele RCA au crescut între 150% şi 300%, ASF le-a ignorat cu bună ştiinţă găsind întotdeauna motive ca să nu fie de acord cu acestea.

Patronatele din transporturi afirmă că ASF publică "o ciorbă" de date, în care ia în calcul toate tipurile de vehicule, de la autoutilitare de până la 3,5 tone la autocamioane de peste 16 tone până la vehicule de transport persoane cu până la 18 locuri sau autocare cu peste 40 de locuri, oferind opiniei publice o medie aritmetică diferită de realitate.

"Datele ASF arată că prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% la 3.000 de lei, deşi companiile de transport rutier plătesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu faţă de anul trecut. Totodată, ASF spune că frecvenţa daunei este de 15% în cazul capetelor tractor şi că dauna medie este de 18.560 lei. Astfel, la fiecare 6,3 prime de 20.000 de lei, asigurătorii încasează 126.000 de lei şi plătesc 18.560 lei, restul de peste 107.000 lei rămânând în buzunarul ASF şi al asigurătorilor", precizează comunicatul.

Reprezentanţii patronatele din transporturile rutiere au transmis marţi două solicitări, una către ASF, prin care au solicitat raportul integral realizat de compania de consultanţă Milliman şi una către primul-ministru Dacian Cioloş, pentru stabilirea unei întâlniri urgente până săptămâna viitoare pentru a discuta reducerea imediată a tarifelor RCA, în caz contrar fiind necesară coordonarea unor acţiuni de protest la nivel naţional.

(S.A.)

---------

Prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% în ultimele 12 luni, în marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit sursei citate, prima medie aferentă poliţelor de asigurare auto obligatorie RCA încheiate pentru vehicule din categoria mijloacelor de transport de persoane, pe toate clasele bonus-malus, cu valabilitate pe 12 luni, a scăzut, în iunie, cu 26% faţă de nivelul înregistrat în luna precedentă, după ce în luna mai consemnase o scădere de 10,8%, comparativ cu aprilie.

ASF precizează că, pentru prima dată de când ASF a început monitorizarea lunară a evoluţiei tarifelor RCA pe principalele segmente de autovehicule, prima medie RCA pentru grupa transportatorilor de persoane marchează două luni consecutive de scădere, indicând o mişcare semnificativă de reglare a pieţei şi de reaşezare a structurii portofoliilor.

"Datele sunt cu atât mai relevante cu cât în luna iunie au fost încheiate 2.218 poliţe pe această grupă de vehicule, în creştere cu peste 40% faţă de vânzările din aprilie şi mai. Astfel, prima medie pentru mijloacele de transport de persoane s-a situat în iunie la 3.458 de lei, fiind cu 14,24% mai mare decât în iunie 2015. Evoluţia primelor diferă de la un segment de vehicule la altul, în funcţie de datele de risc, însă raportările către ASF arată, de exemplu, o scădere de peste 10% a primei medii RCA pentru mijloacele de transport de persoane cu până la 18 locuri în iunie 2016 faţă de iunie 2015. Pentru segmentul cu 18-40 de locuri, prima medie RCA a crescut în ultimul an cu 11,16%", notează ASF.

Conform statisticii, piaţa RCA a rămas "mai încordată" pe categoria autoutilitare/autocamioane, unde prima medie aferentă poliţelor, pe 12 luni, a scăzut în luna iunie cu 2,4% faţă de mai, după ce în luna mai urcase cu 8% faţă de aprilie. Comparativ cu luna iunie 2015, prima medie pentru această categorie de vehicule a înregistrat o creştere de 61,55%, situându-se la 3.016 lei. Pentru segmentul cuprins între 7,5 şi 16 tone, prima medie RCA a fost, în luna iunie, de 2.207 lei, cu 11,85% mai mare decât în iunie 2015, în timp ce, în cazul autoutilitarelor, cu masa de până la 3,5 tone creşterea anuală a primei medii a fost de 15,4%.

La nivelul ambelor categorii de vehicule incluse în monitorizare (autoutilitare/autocamioane şi mijloace de transport de persoane), pe toate clasele de bonus-malus, creşterea medie a primelor RCA, în perioada iunie 2015 - iunie 2016, a fost de 52,73%, situându-se în marja plafonului de 50% stabilit prin Protocolul încheiat de ASF cu transportatorii în decembrie 2015.

Totodată, în luna iunie 2016, prima medie pe cele două categorii a scăzut cu 4,3% faţă de mai, înregistrând o corecţie după creşterea de 6,1% înregistrată, în mai faţă de aprilie.

Analizând numai evoluţia tarifelor RCA pentru vehiculele încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată, pentru luna iunie 2016, o creştere de 49,74% faţă de iunie 2015 pentru categoria autoutilitare/autocamioane, respectiv de 46,9% pentru categoria mijloacelor de transport de persoane. La nivelul ambelor categorii, rezultă o creştere medie anuală de 46%, care se încadrează în plafonul de 50% stabilit prin Protocolul din decembrie 2015.

Din controlul efectuat de ASF la cele nouă societăţi autorizate să vândă poliţe RCA, având ca obiect modul de determinare a categoriilor de riscuri omogene, modul şi corectitudinea estimării daunei medii şi a frecvenţei daunelor, precum şi calitatea şi corectitudinea datelor şi a metodelor actuariale folosite de către asigurători, au fost identificate neregularităţi în cazul societăţilor Carpatica Asig şi City Insurance, care se află deja în programe de redresare, în timp ce în cazul Asirom a fost prelungit termenul de remediere până la 15 august 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb