ASF SE IMPLICĂ ÎN STIMULAREA PRODUSELOR DE ASIGURĂRI AGRICOLE Emil Dumitru, Federaţia Pro Agro: "Subvenţionarea asigurărilor ar ajuta fermierii, dacă nu ar creşte costurile"

TATIANA SILVESTRU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 aprilie 2016

Emil Dumitru, Federaţia Pro Agro: "Subvenţionarea asigurărilor ar ajuta fermierii, dacă nu ar creşte costurile"

"Nu sunt de acord să capitalizăm societăţile de asigurări cu bani europeni", a spus fermierul

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a iniţiat un grup de lucru care are ca obiectiv identificarea de măsuri pentru creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei asigurărilor agricole, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care a precizat că participă la discuţii.

În cadrul întâlnirilor avute până în prezent, la care au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), au fost dezbătute atât aspecte generale legate de stimularea produselor de asigurări agricole, cât şi situaţia existentă privitoare la fondurile mutuale, potrivit UNSAR.

Iniţiativa vine în contextul în care, recent, UNSAR a solicitat modificarea legislaţiei, astfel încât să poată fi subvenţionate asigurările agricole, prin fondurile alocate prin Politica Agricolă Comună (PAC) 2014 - 2020.

UNSAR a propus invitarea reprezentanţilor fermierilor la discuţii, în vederea găsirii soluţiilor potrivite pentru toţi actorii implicaţi.

Emil Dumitru, preşedinte al Federaţiei Pro Agro, ne-a declarat, vineri, că fermierii sunt deschişi să participe la întâlnirile grupului de lucru iniţiat de ASF, în cazul în care ar primi o invitaţie.

Domnia sa a afirmat: "Introducerea subvenţionării primelor de asigurare va ajuta fermierii, dacă nu vor creşte costurile pentru poliţa de asigurare şi dacă vor fi asigurate riscuri precum seceta şi îngheţul. Trebuie să găsim un acord între interesele fermierilor şi cele ale asiguratorilor pentru a dezvolta un parteneriat constructiv, dar, dacă se doreşte doar absorbţia fondurilor europene, atunci nu sunt de acord să capitalizăm societăţile de asigurări cu bani europeni".

Preşedintele Pro Agro a declarat că, pe piaţă, există foarte puţine oferte pentru asigurarea contra secetei, dar la preţuri care nu sunt accesibile fermierilor.

Emil Dumitru a adăugat că este reticent şi realist în ce priveşte iniţiativa ASF, deoarece au fost nenumărate cazurile în care un fermier, care deţinea o poliţă de asigurare, nu şi-a primit despăgubiri de la asigurator, în cazul unor incidente climatice.

UNSAR a atras atenţia că pierdem 30 milioane de euro, anual, din cele 200 de milioane de euro, oferite ţării noastre ca sprijin european pentru gestionarea riscurilor din agricultură, prin Politica Agricolă Comună (PAC 2014 - 2020). Potrivit asiguratorilor, una dintre problemele neaccesării acestor bani este la nivel legislativ. Conform Politicii Agricole Comune Europene (PAC) 2014-2020, statele membre au la dispoziţie trei instrumente pentru gestionarea riscurilor în agricultură: subvenţionarea primelor de asigurare, contribuţii financiare la fonduri mutuale şi un instrument de solidaritate naţională pentru stabilizarea veniturilor.

UNSAR a propus ca România să analizeze posibilitatea optării şi pentru subvenţionarea primelor de asigurare ca o măsură complementară fondurilor mutuale. Potrivit reprezentanţilor Uniunii, managementul riscului în sectorul agricol ar putea fi realizat prin subvenţionarea primelor de asigurare, măsură care ar duce la creşterea accesibilităţii asigurărilor agricole şi ar determina societăţile de asigurări să acopere riscuri care nu sunt asigurate în România în acest moment, un exemplu fiind seceta.

Franţa dispune de un fond naţional care acoperă daunele de importanţă excepţională care nu sunt asigurate de piaţa asigurărilor

Potrivit UNSAR, modelul Franţei s-a dovedit a fi unul funcţional şi a inspirat mai multe state din Uniunea Europeană în gestionarea problemelor din sectorul agricol: "MADR are în prezent un parteneriat cu Franţa pentru a studia modelul Fondurilor Mutuale, Sanitare şi de Mediu. Din instrumentele puse la dispoziţie prin PAC 2014-2020, Franţa a optat pentru încurajarea responsabilizării individuale prin reducerea fiscalităţii, prin subvenţionarea primei de asigurare, iar pe lângă acestea, dispune şi de un fond naţional care acoperă daunele de importanţă excepţională care nu sunt asigurate de piaţa asigurărilor.

România a optat, în cadrul PAC 2014 - 2020, doar pentru crearea unor fonduri mutuale. Conform Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, pentru acestă măsură ţara noastră are la dispoziţie 200 de milioane de euro din fondurile europene pentru constituirea acestor fonduri mutuale destinate plătirii de compensaţii financiare fermierilor. Având în vedere că acest fond nu a fost constituit până la această dată, fermierii români nu pot beneficia de sprijinul comunitar pentru gestionarea riscurilor agricole".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Platim din banii nostrii, ai cetatenilor, tot felul de subventii, ca sa ajutam cica producatorii sa aiba preturi mai mari, venituri mai mari, si noi de fapt avem preturi la consumator mai mari.

    Pacaleala deci : platim ca sa platim sui mai mult la consumator, in loc sa platim mai putin. 

    Ce afacere e asta pentru cetateni ? 

    De fapt castiga producatorii si comerciantii.

    Nu ar fi mai eficient si mai cinstit fara subventii, la libera concurenta ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb