ASF trebuie curăţat

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2020

ASF trebuie curăţat
MAKE

Incapacitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să-şi îndeplinească menirea este vizibilă acum, fără să mai fie nevoie de subtilităţi de specialitate, deoarece haosul indus în piaţa SIF-urilor a ajuns în stadiul în care reclamă intervenţia poliţiei şi două SIF-uri (Oltenia şi Transilvania) au fost suspendate de la tranzacţionare.

Confuzia de la SIF Oltenia este creată de ASF

La SIF Oltenia, haosul a fost iniţiat de răspunsul sibilinic al ASF, care împotriva oricărei evidenţe, a refuzat să declare concertarea celor unsprezece fonduri de investiţii finanţate de SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia, acestea două impunând deciziile în Adunările generale ale acţionarilor prin mobilizarea voturilor celor unsprezece fonduri.

ASF a stupefiat publicul afirmând că nu a găsit elemente legale care să indice concertarea lor, dar acest fel de răspuns, fără niciun argument, este tipic pentru caracter arbitrar (Vezi Scrisoarea Asociaţiei Brokerilor adresată ASF) Asociaţia Brokerilor solicită A.S.F. să restabilească încrederea în piaţa de capital din România.

În realitate, cazul celor unsprezece fonduri de investiţii de acum nu este decât o reeditare a cazului din 2012-2013, în care Najib el Lakis a fost arestat şi a primit o condamnare de trei ani de închisoare (cu suspendare), între altele, pentru manipularea pieţei.

Condamnarea a fost dictată anul trecut, dar, pe timpul ispăşirii, Lakis funcţionează ofical drept consultant al lui Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat Crişana.

ASF nu a catadicsit să explice cum de îi permite lui Lakis, în timpul ispăşirii condamnării pentru manipularea pieţei de capital, să aibă funcţii în SIF Banat Crişana.

Întrebarea stăruie de mai bine de un an.

ASF stăruie să nu explice.

ASF nu explică nici de ce în cazul condamnării lui Najib el Lakis a concertat fondurile de investiţii, iar în cazul lui Bogdan Drăgoi nu le concertează, deşi situaţia este aceeaşi, conceptul este acelaşi, ba chiar şi unele fonduri de investiţii sunt aceleaşi.

ASF a creat împrejurarea discriminării lui Tudor Ciurezu, şeful SIF Oltenia, în favoarea cuplului Lakis-Drăgoi de la conducerea SIF Banat Crişana, ajungând să tolereze piratarea Adunării generale a acţionarilor din 28 aprilie, de grupul celor unsprezece fonduri de investiţii, care, alături de SIF1 şi SIF4, au organizat în afara sediului SIF5, pe trotuar, altă Adunare decât cea oficială.

În loc să dezavueze acest spectacol de circ, care, sub bagheta lui Drăgoi, a fost condus de o persoană care figurează prezentă la Adunarea din interiorul sediului, ASF a început să se îndoiască de legalitatea Adunării din interiorul sediului.

Invocând neclaritatea cazului acestei Adunări, ASF a suspendat acţiunile SIF Oltenia de la tranzacţionare, dar situaţia confuză este creată chiar de ASF.

Astăzi, când confuzia încă nu a fost îndepărtată, ASF a permis reintroducerea acţiunilor SIF Oltenia la tranzacţionare.

În loc să-şi îndeplinească menirea - să adopte măsuri prin care să menţină o piaţă ordonată a acţiunilor SIF Oltenia -, ASF a introdus arbitrariul în decizii şi a anulat piaţa.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a devenit un risc pentru piaţa ordonată.

La SIF Transilvania, ASF se substituie Adunării generale a acţionarilor

ASF urmăreşte în mod deliberat dezmembrarea conducerii SIF Transilvania, încercând să-l îndepărteze pe Mihai Fercală de la conducere şi impunându-şi preferaţii - aşa-numita "grupare Frăţilă" -, în pofida propriilor regulamente, contrar legii şi ignorând sentinţele judecătoreşti.

Fapt fără precedent, ASF acceptă că acelaşi Marius Moldovan să figureze drept membru atât în Consiliul de supraveghere, cât şi în Directoratul SIF Transilvania, facând varză conducerea dualistă şi legea.

În avântul cu care vrea să-l dărâme pe Mihai Fercală, vineri, ASF a cerut Consiliului de supraveghere să adopte măsuri pentru verificarea informaţiilor din documentele privitoare la hotă­rârile AGOA de la 28 aprilie - o acţiune care, legalmente, nu este de domeniul Consiliului de supraveghere, ci de cel al Directoratului şi/sau al instanţelor de judecată.

Gesturile ASF prin care pare că vrea să înfrunte legea s-au multiplicat întratât, încât au generat un noian de plângeri formulate de Mihai Fercală la toate instanţele, de la judecătorii, la însuşi ASF (cel mai recent, un denunţ penal la DIICOT Bucureşti împotriva membrilor Consiliului de supraveghere Crinel Valer Andănuţ, Moldovan Marius şi contra vicepreşedintelui ASF Gabriel Grădinescu), dar şi la Camerele Parlamentului şi la Preşedinţie, acuzând abuzuri, fraude, infracţiuni de fals şi uz de fals.

Toate astea au culminat vineri, când "gruparea Frăţilă" a încercat să interzică intrarea în sediul SIF Transilvania lui Mihai Fercală şi Ştefan Szabo, mobilizând o firmă de bodyguarzi, alta decât cea cu care SIF Transilvania are contract.

În spatele acestui scandal de mahala se află ASF.

La rubrica de comentarii de la cititori, vineri dimineaţă, cineva care s-a semnat FRĂŢILĂ, a postat următorul mesaj, care înclin să cred că venea chiar de la Constantin Frăţilă:

"3.  Manipulare grosolană

(mesaj trimis de FRĂŢILĂ în data de 08.05.2020, 08:30)

Tehnic vorbind, vizavi de reprezentare, lucrurile stau aşa:

În dosarul de la Curtea de Apel, data apelului era 01.04. când domnul IULIAN STAN era în mandat, DOAMNA JUDECĂTOR a considerat că este suficient pentru ca SIF să fie reprezentat. 

În dosarul de la Tribunalul Braşov, data acţiunii era 22.04. 2020, dată la care nici un membru al directoratului nu mai avea aviz, iar la ORC scrie negru pe alb că la 19.04.2020 fostului Directorat i-a încetat mandatul, DOAMNA JUDECĂTOR asta a constatat, că cei doi Fercală şi Szitas nu sunt şi nici nu mai au cum să fie vreodată reprezentanţii SIF TRANSILVANIA. 

Am să intervin pentru orice lămurire, dacă cel ce o cere o face în mod civilizat şi la obiect.

Şi mai fac o clarificare, cei doi domni nu mai aveau DREPTUL SĂ-ŞI EXERCITE FUNCŢIA ÎN DIRECTORAT, pentru că au continuat să facă asta, de astăzi ei NU MAI AU VOIE SĂ INTRE ÎN SOCIETATE. Aş vrea să fiu înţeles, domnii Fercală şi Szitas, ca simplii cetăţeni şi pe persoană fizică nu mai au voie să intre în societate şi să perturbe funcţionarea acesteia".

Mihai Fercală a trebuit să apeleze la ajutorul poliţiei ca să intre în SIF Transilvania.

Astfel de întâmplări de piaţă de zarzavat comunală justifică aparent suspendarea de la tranzacţionare a acţiunii SIF Transilvania, deşi situaţia de acolo putea fi gestionată după algoritmul legal, fără atâtea convulsii şi circ.

Şi fără suspendarea de la tranzacţionare.

Ieri, SIF Transilvania ne-a comunicat rezultatele Adunării generale a acţionarilor din 11 mai, sub semnătura "Preşedintele Directoratului Societăţii de Investiţii Financiare "Transilvania" S.A. dr.ec. Mihai FERCALĂ", dar după vreo cinci ore, BVB a afişat un alt Raport curent, semnat de Andănuţ şi Moldovan, care declară drept fals Raportul lui Fercală şi se plâng că Fercală şi Szabo nu le-a permis accesul în sediu.

Este o prelungire şi o multiplicare a cazului de la SIF Oltenia, unde, similar, au fost raportate date contradictorii, despre ceea ce ar fi trebuit să fie o singură AGOA.

Pare să fie o metodă brevetată de ASF.

ASF se substituie Adunării generale a acţionarilor, se substituie Registrului Comerţului, se substituie Poliţiei şi Judecătoriei.

Singurei autorităţi căreia ASF nu i se substituie este ASF însuşi, pentru că nu ţinteşte menţinerea unei pieţe ordonate acţiunilor SIF Transilvania.

ASF suge în vârtej Bursa de Valori Bucureşti şi pe preşedintele ei

Bursei de Valori Bucureşti i-a fost alterat statutul de societate privată, ASF dictându-i care Rapoarte să publice şi pe care să nu le publice.

ASF i-a transferat executivului BVB competenţe de judecător.

Rapoartele celor două SIF-uri, respinse de la publicarea pe site-ul BVB, s-au reorientat spre publicare pe site-urile proprii şi în ziarul BURSA (care a îndeplinit acest serviciu cu promptitudine).

Dar influenţa întunecată a ASF asupra pieţei a mai avut şi o altă manifestare.

Pe asfaltul din faţa sediului SIF Oltenia, aşa-zisa adunare paralelă a acţionarilor care au refuzat participarea la AGOA oficială (în realitate, acţionarii aceştia sunt fondurile de investiţii suspectate de concertare), au votat atragerea răspunderii tuturor membrilor conducerii SIF Oltenia, cu excepţia lui Cristian Buşu, care le prezida întrunirea.

La repezeală, adepţii lui Lakis n-au mai realizat că îl incriminează şi pe Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti!

Acuzaţia adusă nu poate fi serioasă, de vreme ce participanţii la această întrunire de stradă l-au exceptat pe Cristian Buşu de la atragerea răspunderii, într-o tranzacţie cu care Cristian Buşu a fost de acord şi a semnat că e de acord, în rând cu toata conducerea.

Deci, din iuţeală de mână, ca să fie îngenunchiat Tudor Ciurezu, a rezultat o victimă colaterală care, din nebăgare de seamă, este chiar preşedintele BVB.

Luând în serios manifestaţia de stradă a lui Bogdan Drăgoi, ASF dă greutate acuzaţiei aduse preşedintelui BVB.

Oare unde îşi va opri ASF agresiunea contra pieţei de capital?!

Incapacitatea de comunicare a ASF decurge din incapacitate

Pe parcursul acestei perioade de mutilare a imaginii pieţei de capital, în repetate rânduri ziariştii de la BURSA au oferit ASF şi vicepreşedintelui său Gabriel Grădinescu ocazia să comunice publicului investitor punctul de vedere al ASF asupra controverselor care macină comunitatea pieţei, dar s-au izbit de o tăcere ostilă, arogantă.

Experienţa de ziarist de 30 de ani îmi spune că o autoritate este cu atât mai tăcută, cu cât este mai incompetentă şi îi vine mai greu să-şi justifice deciziile şi este cu atât mai arogantă şi ostilă, cu cât echipa sa este alcătuită pe criterii mai subiective, cu angajări prin trafic de influenţă şi influenţă politică.

Numeroşi membri ai comunităţii pieţei de capital confirmă că acesta este cazul instituţiei ASF.

În opinia mea, ASF are nevoie de revizuire.

- Revizuirea poate fi o reformă, adică să ia sfârşit interimatul de la conducere şi să vină şef un om integru şi responsabil, cu respect pentru lege şi pentru afacerea pieţei de capital.

- Sau revizuirea poate fi o revoluţie, în care ASF să fie dizolvată în actuala organizare şi să se revină la un supraveghetor specializat şi dedicat exclusiv pieţei de capital care să aibă drept vocaţie, înscrisă în lege, dezvoltarea pieţei de capital.

În ambele forme ale revizuirii, în personalul ASF trebuie făcut curat.

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. "[...] Incapacitatea (ASF) este vizibilă acum". Semnat Make.Nu credeam ca voi vedea vreodata asa ceva!. Mai ales de cate ori am fost atacat, banat, amenintat si cenzurat (chiar de catre autor) cand blamam abominatia de presedinte ASF - Leutzu - in comentariile anonime in ziarul Bursa. Sincer nu am inteles niciodata respectul acordat de autor "profesorului" Badea. Nu inteleg. ASF a fost, este si va fi mereu la fel ca azi. De ce? Calitatea angajatilor. Daca esti amanta, ai nadragi, esti fiul unui senator sau esti un rebut din serviciile secrete nu inseamna automat ca esti bun in ASF. Mai ales cand nu ai facut in viata ta o scoala economica. Acest articol ar trebui coroborat si cu veniturile angajatilor ASF - care sub regimul Badea sunt CENZURATE - si mai ales cu studiile de specialitate ale angajatilor ASF. Ce amuzant ar fi sa vina presedinte subingineru Zamfir. Oricum institutia e plina de capuse politice. Dar cu asemenea minti "luminate" ca membrii CASF + angajatii in nadragi din ASF, mai devreme sau mai tarziu institutia tot va face implozie. Totusi, nu inteleg admiratia autorului fata de Valahul fost prezident ASF. O fi fost barbisonul?

    1. Trebuie sa fii tare tare de cap sa nu intelegi Regulamentul comentariilor care iti interzice atacul la persoana (mai ales, din pozitia de lasitate a anonimului!).

      La timpul comentariilor sterse, ti-am explicat ca nu iti permit atacul la persoana. 

      Ti-am raspuns si de data asta, pentru ca nedumerirea ta pare sincera. 

      Dar, in realitate, chiar si comentariul tau de acum incalca Regulamentul.

      Ai grija ce-mi raspunzi, ca te elimin. 

      Regulamentul poate fi incalcat. Cate injurii explicite nu am vazut aici la comentarii mai ales la adresa personajelor politice nesterse. In fine. Atacul necontenit la "personajele toxice" din ASF nu este dat de "taria de cap". Ci doar de evenimentele traite personal in ASF zi de zi (nu ca dumneavoastra din surse, auzite, zvonuri, perceptii, imaginatie). Din experienta reala zilnica alaturi de angajatii din toate departamentele si toate gradele si functiile, inclusiv CASF. Nimic nu doare mai mult decat neputinta de a spune adevarul crud. De a impartasi experientele traite in ASF: zilnic sa vezi oameni fara experienta, fara studii, fara nicio calitate cum lucreaza intr-o institutie de prestigiu si cum o distrug efectiv. ASF teoretic este o institutie esentiala pentru sectorul financiar romanesc si personal tin foarte mult la ea. Dar angajatii, mai ales cei angajati in ultimii 2 ani, reprezinta intruparea nimicniciei umane. Intelegeti domnule Goldstein? Intelegeti de ce aceste comentarii la persoana? Sa vezi atata mizerie, sa vezi atata nedreptate, sa vezi atata impostura, sa vezi cum oamenii de calitate, profesionisti sunt eliminati cu fetite si baietei relationisti pe salarii constitente pentru Romania, sa vezi cum o institutie la care tii se degradeaza si isi pierde orice urma de prestigiu si sa nu poti face nimic. Daca voi comenta public se schimba ceva? Nu!! Doar ma distrug total ca om si ei vor prolifera. Mai comentez aici in Bursa ca un comentator frenetic si crizat. Dar realitatea este alta. Nu vreti sa intelegeti aceste lucruri domnule Goldstein. Credeti ca situatia SIF-urilor e datorata altor cauze decat cele acuzate de mine? Verificati cine este directorul din ASF care are in vedere concentrarile din piata de capital. La care director ajunge prima data aceasta informatie. Verificati ce studii are. Ce competente are. Nu mai zic de membrii CASF numiti politic. Cum s-a angajat in ASF. Si vom intelege dezastrul din ASF.

      Domnule Make , nu poliția trebuie sa intervină ca Fercală sa între in Sif3 , este exclus ca Poliția sa facă acest lucru !

      Dar , pentru ca exista și un dar , ce a-ți zice dacă in spatele societății de paza sta chiar șeful poliției secției 1 din Brașov ? 

      Nu ar fi grav ? 

      Sif 3 este o societate integral privată ! 

      In sediu ar trebui sa între cei care au un contract de munca , de mandat , ceva de genul ! 

      Cetățeanul Ferkalo , sau Fercală , nu are nici una , nici alta ! 

      Ca atare , nu are ce cauta in sediul societății ! 

      Dacă nu ma credeți , puteți sa ma apelați , pentru clarificari !

      Și , da , chiar sunt Fratila ! 

    ...

    cam ce-a ramas din "aprozarul" de capital. piata nu se poate numi, pacat de unii emitenti ca sunt listati in acest aprozar si stau la taraba cu...definiti voi.

    e jenibil(jenant+penibil) ce-a ajuns, cum sa investesti in aprozar cand, daca tragi linie toti comerciatii ce vand la aprozar sunt controlati fie de actionari care nu actioneaza concertat fie de acest asefeu care duhneste a competente.

    zbatere usoara aprozarilor! 

    Articolul e plin de ură și părtinire. E atacat ASF-ul din nou ca să iasă Ciurezu și Fercală bine. Nici un cuvânt nu s-a scris despre samavolniciile celor doi inși care au eliminat drepturi ale acționarilor și care s-au baricadat în sediile societăților ca să nu-i dea acționarii jos. Multele abuzuri comise de cei doi inși sunt trecute sub tăcere de autorul articolului, care ne crede proști pe noi, cititorii, și proști pe funcționarii din ASF care ar trebui să se lase influențați de asemenea articole. E un caz clasic de presiune exercitată prin presă.

    Când va scrie ziarul Bursa despre abuzurile lui Fercală și ale lui Ciurezu? Când va scrie ziarul Bursa despre circul pe care l-a făcut Ciurezu care a adus niște niște gorile la intrarea în sediu ca să nu le permită acționarilor intrarea la adunare? Cine a piratat adunarea de la SIF Oltenia? Cei care doreau să intre la adunare - pentru că le permitea legea - sau Ciurezu care a dat dispoziții peste noapte ca să nu intre la adunare decât acționarii sel ectați de el? Cine e piratul, ticălosul cu antecedente, amendat și cu procese pierdute? De ce nu scrie ziarul Bursa de amenzile aplicate acestui pirat pentru încălcarea reglementărilor pieței de capital și a drepturilor acționarilor? Încălcări confirmate de instanțele de judecată! De ce ziarul Bursa nu ține cont de hotărârile judecătorești care nu constată vreo concertare, ci chiar încălcările piratului Ciurezu? [Comentariu eliminat conform regulamentului] 

    Cine a adus gorile pentru circ, să țină acționarii la ușă și să-i lase pe trotuar? Cine a dat dispoziții de mahala prin care să elimine acționarii din adunare și să profite el prin abuz? Chiar ne credeți proști? [Comentariu eliminat conform regulamentului] 

    1. ASF, o cloaca de oportunisti si incompetenti.Practic,nu rezolva nimic.

      Vezi cati sefiASF au trecut prin puscarie. 

      In eventualitatea ca n-ai inteles Regulamentul: comentariile sint permise daca se concentreaza asupra subiectului articolului, fara consideratii asupra persoanei autorului sau asupra ziarului.

      Comentariul tau de acum ar fi trebuit eliminat (conform Regulamentului), dar vazindu-ti sinceritatea revoltei, am optat pentru eliminarea a doua paragrafe, ca sa-l fac mai compatibil cu mentinerea pe site.

      Un om politicos spune: "Multumesc!" 

      [Comentariu eliminat conform regulamentului]

      In ceea ce priveste incompetenta unor angajati ai ASF, sunt de acord cu el, dar asta este demult si va ramane in continuare, indiferent ce partide se vor afla la putere. Sunt unii angajati acolo, dar nu au nimic, nici in clin, nici in maneca, cu piata de capital, dar sunt pusi acolo pe criterii politice, mai ales ca salariile nu sunt deloc de neglijat. Mai ramane sa-l aduca si pe Vantu in conducerea ASF si gata, s-a pus bomboana pe coliva de la colac. 

      De ce ati eliminat prima parte a comentariului meu, d-le Mache? Acolo scriam ca [...]

      Din acelasi motiv pentru care ti-am eliminat acum ultima parte.

      Daca vrei sa afli motivul, citeste Regulamentul - nu am sa ma las insultat si hartuit ca crezi tu ca esti destept daca spui timpenii despre mine. 

      Insista.  

      Paguba-n ciuperci. 

      Data viitoare te interzic complet.

      Du-te si insulta pe alt sef de presa. 

      Ce sa faci doamna, sunt unii care nu se pleaca cu slugarnicie. Dragoi, Lakis, Fratila si altii ca ei nu inteleg, mintea lor nu poate sa priceapa ca sunt si oameni care nu pot fi cumparati, sau pusi la colt. In rest, nu vorbiti despre principii ca va suspectez ca ne luati de prosti dvs. pe noi restul. Make are dreptate, felul cum supravegheaza ASF piata seamana cu protectia oferita de politisti mafiei, in vremea prohibiției.

    Să ne rezumăm la a face referire la articolele incălcate sau neaplicate de către ASF si rezumarea lor parlamentarilor care vor alege pe noul presedinte. Nu vreţi să clădim ? Altfel tot mai jos vom fi...

    De ce il bagati pe Hanga in povestea asta? Omul s-a dus pana la Craiova, nu a mai intrat in sala cand a vazut ce nenorocire face ciurezu, a plecat de acolo in 15 min si si-a dat ulterior demisia spunand ca "orice companie trebuie sa respecte dreptul actionarilor de a decide". Ce treaba mai are el cu basmul lui ciurezu?

    1. E ceva ce n-ai inteles din articol?

      Vrei sa-ti silabisesc? 

      Dragutule, nu eu l-am bagat pe Hanga in povestea sta, ci Dragoi/Lakis &comp + Busu, cu ingaduinta ASF. 

      In momentul asta, ASF considera ca este serioasa adunatura de pe strada a celor pe care refuza sa-i concerteze si, dupa cum subliniez de doua ori in articol, ia in calcul in mod serios faptul ca adunatura a cerut atragerea raspunderii lui Radu Hanga. 

      In articol sugerez ca eu cred ca asta este o timpenie.

      Daca nu pricepi sensul frazei, atunci, cu ingrijorare, iti recomand ori un psihanalist, ori sa reiei scoala elementara. 

      Tu poti sa argumentezi la nesfarsit orice aberatie, am vazut asta, ignorand logica sau detaliile care nu-ti folosesc/iti contrazic constructia. Dar cel mai iritant este stilul teachy in care raspunzi, modul in care ii jignesti pe toti, ii trimiti la scoala, ii faci prosti, etc. Asta in timp ce stergi si cenzurezi comentarii ofensatoare:). Daca te simti asaltat de nestiinta cititorilor, nu mai dialoga cu ei, e simplu. Revenind la Hanga: el admite direct ilegalitatea de la Craiova. Nu-i mai lua tu apararea cu forta si nici nu te mai preocupa de imaginea BVB, pentru ca ne amintim perfect cum pe Anghel l-ai facut om de paie, cos de rachita, sobolan, meduza. Ceea ce confirma prima afirmatie, si anume ca poti argumenta orice, atata vreme cat iti serveste interesul. Tu esti talentat, nimic de zis, dar ti-ar trebui si o coloana vertebrala care sa-ti sustina creierul.

      As zice ca tu esti cel care face asta.

      In afara sa observi "stilul teachy" in care raspund (este singurul mod in care sa ramin, totusi, politicos, in fata aberatiilor), partizanatul si lipsa de ratiune a comentariului la care am raspuns nu te-au socat? 

      Desigur, sterg unele comentarii ofensatoare si esti avertizat de un Regulament sa nu le faci. Ti se pare anormal? 

      Comentariul tau este ofensator, de ce nu l-am sters? 

      De ce iti raspund? 

      Sa-ti explic: in primul rind nu denigrezi ziarul si Redactia, ci ma incriminezi doar pe mine si cu toate ca ma insulti afirmind ca as avea interese in piata de capital, totusi nu ma injuri, nu ma faci jidan perciunat, nu vorbesti de mama mea si nu folosesti obscenitatile inscrise pe peretii closetelor publice - chiar crezi ca ar trebui sa nu elimin comentariile astea? 

      Nu ma simt asaltat de nestiinta cititorilor. 

      Exista citiva postaci cu nivel intelectual coborit, care fie au interesul personal implicat in scandalul SIF-urilor, fie sint platiti direct ori indirect de primii. 

      De pilda, comentatoarea care semna zilele trecute cu pseudonimul "MI7" (si care, ca exceptie, facuse scoala), facea parte din a doua categorie. 

      Radu Hanga nu am vazut sa "admita direct ilegalitatea de la Craiova"; in cazul ca avem de a face cu o ilegalitate reala, atunci avem o problema cu riscul reputational al presedintelui BVB. 

      Imi reprosezi atitudinea fata de Anghel? 

      Stiu, unii au fost partizanii omului care nu a facut nimic, timp de opt ani, la conducerea BVB. 

      Este fractia care l-a sustinut si pe Sobolewski, alt om de nimic, este fractia pe care nu o deranjeaza discrepanta dintre laudarosenia "echipei zero" si pasul pe loc batut timp de decenii. 

      Tie-ti place, mie nu. 

      Asta nu inseamna ca am interese personale sau de grup. 

      Dar, daca vrei o declaratie de interese, atunci declar public ca nu am avut, nu am si mai mult ca sigur nu voi avea niciodata legatura cu vreo afacere din piata de capital romaneasca.

      Tot ceea ce scriu, scriu din proprie convingere. 

      hanga isi incaseaza indemnizatiile de la sif5 de ani buni. daca nu exploda [eliminat conform regulamentului] era nedemis, era tot acolo in el. [Comentariu eliminat conform regulamentului]

      STIMATE DOMNULE MAKE

      SUNT UN CITITOR AL ZIARULUI DVS DE MULTI ANI 

      CONSTAT CU MARE DEZAMAGIRE CA UN ZIAR CARE AR TREBUI SA FIE CAT DE CAT INDEPENDENT ESTE PARTINITOR IN CEEA CE PRIVESTE SIF 3 SI SIF 5 

      AM AVUT ACTIUNI LA SIF 3 ACUM CATIVA ANI 

      M AM DUS LA AGA DE BILANT LA BRASOV UNDE IMPREUNA CU ALTI ACTIONARII AM CERUT SA SE INTRODUCA PE ORDINEA DE ZI INCEPEREA ACTIUNII DE ATRAGERE A RASPUNDERII ADMINISTRATORILOR 

      VA ROG SA VA INFORMATI (DACA NU STIATI DEJA) ACEASTA ACTIUNE ESTE UNA DIN PUTINELE CARE SE POT INTRODUCE SI VOTA DE CATRE ACTIONARII PREZENTI 

      AM FOST AMENINTA DE FRAC SU LU [Comentariu eliminat conform regulamentului] CA NU MAI IES DIN BRASOV 

      DUPA O INTREAGA PERORATIE TINUTA DE MARELE PROFESOR UNIVERSITAR (INFRACTOR) ADAM FERCALA IN MOD TOTAL NEJUSTIFICAT A RESPINS CEREREA GRUPULUI DE ACTIONARI 

      ASTA E OMUL PE CARE DVS IL CONSIDERATI NEDREPTATIT 

      DACA ATI FI PATIT CE AM PATIT EU NU STIU CE POZITIE ATI FI AVUT 

      DACA ATI BINEVOI SA MI RASPUNDETI V AS FI RECUNOSCATOR

      CU MULTUMIRI ANTICIPATE 

      Stimate domnule cititor, iti raspund astfel: incalcarea legii trebuie pedepsita. Dar nu dai o pedeapsa pentru ceva, la altceva.

      ...da' te-ai bucurat când s-a dus dragnea la pușcărie pentru o prostioara. Deși știai că plătește pentru cu totul altceva, nu-i așa?

      Sa zicem ca nu m-am bucurat.

      Dragnea a primit o condamnare nemeritat de mica, iar condamnarea a survenit in urma pierderii alegerilor - vrei sa-ti fac analiza cazului?

      Dar, pe de alta parte, de ce ma acuzi pe mine de ipocrizie, de vreme ce tu esti cel care o legitimeaza?  

    [Comentariu eliminat conform regulamentului] dar articolul asta si cele dinainte pe tema razboaielor subterane de la sif oltenia si sif transilvania sunt singurele chapeau bas si mai salveaza din aparente.

    aici, punctual, sustin integral punctul de vedere exprimat. Nu imi aduc aminte, cu exceptia poate a perioadei comuniste, ca o institutie a statului sa comita infractiuni in forma continuata, sa aplice la vedere legea dupa bunul sau plac cum face acest asefe.

    totusi, opinia publica are nevoie de mai multa informatie pe subiectul asta atat de scandalos. e ok ca am vazut increngatura de fonduri de investitii, ok relatarile voastre de la sif oltenia, foarte ok aceasta serie de editoriale, dar ...mai e ceva de investigat, de lamurit de catre voi, jurnalistii, marea piesa lipsa din puzzle. Daca asefe protejeaza la vedere aceste grupuri infractionale de interese, de ce decidentii asefe netezesc/sustin aceste lovituri? cu ce ii au la mana pe cei din asefe aceste grupuri? avand in vedere ce risca printr-un astfel de joc, intrebarea e ce castiga acei decidenti asefe de pe urma unor astfel de decizii de reconfigurare a pietei de capital? intuitiv, as spune ca acest joc la vedere asefe - grupari infractionale la sif banat si sif transilvania sunt sustinute din umbre de alte forte din sfera puterii? or fi servicii secrete oare implicate? or fi oare interese exterioare la nivel inalt care sustin din umbra astfel de evenimente? ca sigur nu sunt acele mii de actionari la sif, de care nimeni nu tine cont in aceste razboaie de putere. 

    nu ar putea fi motivata de incearcarea de a acoperi faptul ca - pana acum - nu si-a indeplinit indatoririle legale ?

    Permitand astfel devalizarea entitatilor a caror administrare ar fi trebuit sa o supravegheze ? 

    Oare ce s-ar intampla daca s-ar dovedi ca autoritatea ( actuala si precedenta ) a incasat bani de la actionarii respectivelor entitati , fara ca - in Realitate - sa presteze serviciul respectiv ? 

    Consecinta inactiunii autoritatii fiind pagube semnificative ( sute de milioane euro ) suportate de cei care au platit un serviciu neefectuat . 

    Oare ce s-ar intampla daca actionarii entitatilor respective s-ar indrepta impotriva autoritatii , pentru recuperarea pagubelor ?

    Sunteti sigur ca autoritatea nu incearca " scoaterea din foc a castanelor cu mana altora " ? 

    Personalul care asigura ordinea nu face parte din categoria gorilelor ,dacă te vei analiza mai bine ,vei ajunge la concluzia ca prin comportament ,judecată ,raționament și exprimare ,Tu de fapt ești o gorila.Se vede prin tot ceea ce transmiți neputința ,slaba pregătire profesională,incapacitatea de aintelege măsurile in situații de urgentă ,ura și eșecul care te caracterizează.

    Mi-e greu sa cred ca un investitor oarecare la BVB simte nevoia sa se lamentez si sa apere gruparile Lakis/Dragoi sau Fratila/BT de "abuzurile" la care sunt supusi, saracii.

    Despre ASF nu mai vorbesc , e clar ca nu exista investitor sau om din piata, cu exceptia angajatilor ASF si a celor din gruparea Lakis/Dragoi, care sa doreasca sa apere onoarea acestei institutii gaunoase.  

    Totusi comentariile incearca sa ne convinga de contrarul acestei evidente. 

    ASF-ul e o instituite care poate fi reformata doar prin schimbarea directorilor de acolo. Membrii comisiei se tot schimba , acestia fiind doar niste naivi utili (termenul e altul dar nu vreau sa incalc regulamentul) pentru stapanii hartiilor.  

    Am reclamat la ASF compania BRK, care initial prin Smart Money detinea 80% din Romlogic , a comunicat ca a mai cumparat 34% ,de la o firma inregistrata in Elvetia. Dupa doua saptamani BRK a rectificat ca cei 80%, desi publicat si in rezultatul financiar, este o gresala de redactare.

    Trebuie sa fie o institutie, unde cineva citeste toate rapoartele financiare publicate pe site-ul bvb, ale companiilor. Rapoarte care ajung si la 400 pagini, dar care contin de ex. ca RRC cheltuie 200 milioane RON pe consultanta, si ca tot RRC plateste dobanzi de 100 milioane RON companiei kazmunaygas trading ag, de la care cumpara petrolul si la care vinde jumate din productie. Si daca unele date indica incalcare a legii, sa faca sesizari.

    Eu am crezut ca aceasta institutie se numeste ASF. 

    1. Da, institutia se numeste ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) substantiv feminin, după gramatica romaneadca: o autoritate, două autorități.....După Make: o autoritate, care trebuie curățat!?

      Ar rezulta că Make trebuie curățată. 

      Pina la substantivul feminin, ia de la mine si invata cum e numele institutiei: ASF este acronimul de la "Autoritatea de Supraveghere Financiară", iar nu de la "Autoritatea pentru Supraveghere Financiara".

      Hai, valea! 

      Tot feminin ramane; daca vrei sa-l joci pe orbete n-ai decat.

      Baiete, am avut un papagal caruia i-a cazut frunza de salata din gheare si timp de doua ore s-a uitat cind la ghearele fara salata, cind la salata fara gheare.

    Problema pare destul de clara iar coruptia si minciuna la fel. Tergiversarea implicarii SIF 3 - de exemplu - in lupta personala dintre clanuri este cred intentionata iar actionarii cazuti prada sacalilor. Atragerea si folosirea SIF 3 in scandal cred ca este intentionata pentru a duce la "scaderea manipulata a valorii actiunilor" pentru ca acestea sa ajunga in "MAINILE CUI TREBUIE", actionarii ramanand simple marionete in mainilor "beligerantilor" pentru care acestia se pare ca nu mai valoreaza nimic. Lupta pentru a pune mana pe o majoritate a actiunilor "chiar mascata prin interpusi (ILEGAL)" ar trebuia sa fie inteleasa de ASF doar ca... astia sigur sunt ori co-interesati ori cumparati. Ilegalitate si miscari cu iz infractional/ penal care se aseamana cu "picaturile de apa" cu masinatiunile prin care satrapii au "delapìdat, falimentat, distrus sau vandut industria si finantele Romaniei strainilor imediat dupa 1990 ", chiar nu am invata nimic in ultimii 30 de ani, institutiile statului chiar sunt oarbe ? , sau cumparate !!!, amandoua variante la fel de periculoase si au caracter de tradare a intereselor Romaniei si cetatenilor ei... a cata oara !!!.

    Pentru mine articolul..sau mai bine zis continutul articolului prezentat de Make m-a facut sa fiu si mai lamurit asupra acestei Institutie plina de mafioti in frunte cu Vicepresedintele ASF Gradinescu. Cunosc f.bine angajati ai acestei institutii. Nu pot sa-i destainui deoarece 'clica mafiota' din conducerea ASF..recurg la alte masuri asupra angajatilor. Exact...dar exact cele afirmate de Make mi-au fost confirmate si mie de uni angajati ai ASF. Poate ca daca o sa fie vreo alta ocazie....o sa va prezint situatii si mai grave ce se petrec in ASF..Solutia este una singura ; O reforma la VARFUL conduceri ASF.

    Chiar nu inteleg inversunarea unora dintre "combatantii" de mai sus.

    Am o vaga banuiala ca nu prea cunosc reglementarile in vigoare si prin efect de consecinta grosolania cu care este incalcata legea de ac "onorata" institutie. 

    In egala masura nu inteleg cum de "PARLEMENTUL" NU A LUAT atitudine fata de evenimentele pe care gireaza/coordoneaza/concerteaz a ASF 

    Fata de prevederile legale activitatea si atitudinea institutiei este IN FLGRANAT fata de lege si intresele fimamciare ale ROMANIEI! 

    De ce nu se autosesizeaza institutiile de resort pentru a chema la raport conducerea institutie in cazua a carei activitate poate fi catalogata si ca o subminare a economiei nationale (chiar nu glumesc) 

    Ori girul activitatii este dat de niste TOVARASI in ale fraudei ori sunt alte interese care sunt profund daunatoare Romaniei si sunt acceptate tacit! (de cina oare)

    1. Acum ceva timp scanam zilnic ziarul sperand sa vad ce se mai intampla pe piata. Treceam peste povesti si "publicitate mascata" sau articole platite si incercam sa vad ce ramane.

      De ceva timp am renuntat ..... nu e decat ura si interpretare rau intentionata a evenimentelor ..... vorbim de coruptie, de furturi, de incompetenta .... care este diferenta domnule Make intre un "prost" care doarme pe bani statutului sau un "destept" care e platit de alti hoti sa le construiasca victimizarea publica?

      Nu astept raspuns ... nu ma mai ajuta cu nimic .. doar aberez si eu ... ca si alti 

      Ai vazut tu publicitate mascata in BURSA!

      Ai vazut tu articole platite si nemarcate ca sint platite! 

      Da-ti-ar Dumnezeu sa traiesti exclusiv din banii aia si sa-i incasezi zilnic inmultiti cu un miliard!

      Vei iesi la cersit, amice. 

      stimabile, toata viata este un sir de evnimente

      daca toate nelegiuirile din societate va "linistesc" si va dau "pace sufleteasca" va doresc viata vesnicacat

      cand il prinzi pe unul cu mana in buzunarul tau ii creezi conditii sa te "opereze" si in celelalte buzunare? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb