ASF vrea creşterea tarifelor primelor de asigurare RCA

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 iunie 2014

ASF vrea creşterea tarifelor primelor de asigurare RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că este necesară în continuare o actualizare a tarifelor de prime pentru asigurările auto obligatorii (RCA), ţinând cont de indicatorii care arată echilibrul dintre tarifele de primă şi de posibilitatea de acordare a despăgubirilor.

Mona Cucu, directorul Direcţiei de Asigurări Obligatorii din ASF, a declarat: "Rata daunei şi rata combinată, care arată echilibrul dintre tariful de primă şi posibilitatea de a acorda despăgubirile şi de a-şi asuma ceea ce au angajat în contractele de asigurare, au fost, pe RCA, în primul trimestru din 2014, de 118 % şi 149 % şi indică clar o necesitate de actualizare a tarifelor pentru a fi acoperite cheltuielile asumate".

Oficialul a arătat că ASF nu intervine în stabilirea tarifelor RCA, însă, din analiza acestor date este evident că această creştere a despăgubirilor pentru vătămări şi deces (în cazul accidentelor auto - n.r.) are şi va avea o influenţă în stabilirea tarifelor de primă, deci tendinţa de creştere a acestora se va reflecta automat într-o tendinţa de majorare a tarifelor de prima RCA.

Tariful mediu la poliţele de răspundere civilă auto (RCA) a crescut cu 7% în primele trei luni ale acestei an, cifra fiind obţinută prin raportarea subscrierilor la numărul de autovehicule asigurate, preciza, în urmă cu câteva săptămâni, Albin Biro, membru neexecutiv în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Potrivit datelor ASF, prezentate de Mona Cucu, asigurările auto au reprezentat în primul trimestru din 2014 circa 70 % din piaţa asigurărilor generale din România. Un număr de 11 asigurători practică asigurările RCA, iar primele brute subscrise au crescut în perioada analizată cu 8%, la 700 milioane lei, creşterea venind în special din recalibrarea tarifelor societăţilor de asigurare.

Daunele plătite în primul trimestru, pe asigurări CASCO, au fost de 380 milioane lei, iar pe RCA şi CMR (asigurarea de răspundere a transportatorilor) - 534 milioane lei, în creştere cu 4,39%.

Numărul dosarelor avizate pentru plata daunelor pe RCA a scăzut anual cu 9-10% începând din 2010, iar în primul trimestru din 2014 scăderea a fost de 9% faţă de primele trei luni din 2013, de la 106.000 dosare la 70.344 dosare. Dauna medie a crescut cu 19%, la 6.604 lei, în timp ce dauna medie pentru reparaţii materiale a crescut cu 5,3%, la 5.031 lei, iar cea pentru vătămări corporale - cu 78,5%, la 65.014 lei. Rezervele de daune avizate şi neavizate au crescut cu aproximativ 23%.

Cifrele publicate de ASF privind numărul de reclamaţii pe piaţa asigurărilor stârnesc confuzie

Datele oficiale ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind numărul de reclamaţii înregistrate în domeniul asigurărilor stârnesc confuzie, existând diferenţe majore între datele centralizate de ASF, datele publicate de societăţile de asigurări şi numerele de înregistrare alocate reclamaţiilor trimise online. Pentru 2013, cifrele vehiculate de ASF indicau un total de circa 10.000 de reclamaţii, numărul de reclamaţii publicate pe site-urile societăţilor de asigurare conduc la un total de 14.000, în timp numerele alocate de sistemul informatic pentru reclamaţiile depuse online arată un total de peste 76.000 de reclamaţii (exclusiv cele depuse în format fizic, la registratură - n.r.), a declarat ieri directorul general al Asociaţiei Service-urilor Autorizate Independente (ASSAI), Cristian Munteanu.

Pentru reclamaţiile depuse online, sistemul informatic alocă numere consecutive. Munteanu a prezentat în cadrul conferinţei o reclamaţie din 18 decembrie 2013 care avea numărul de înregistrare 76.088 şi o reclamaţie din 28 aprilie 2014 care avea alocat numărul 39.685, fapt ce indică un număr mult mai mare de reclamaţii în domeniul asigurărilor decât cele comunicate oficial.

Directorul Direcţiei Asigurări Obligatorii din cadrul ASF, Mona Cucu, a declarat că numărul reclamaţiilor a crescut an de an, majoritatea sunt pe RCA şi sunt soluţionate favorabil, în sensul că petenţii au dreptate. Ea a precizat că în primul trimestru din 2014 ASF a înregistrat 4.692 de petiţii, din care 3.128 din partea asiguraţilor, păgubiţilor şi service-urilor, restul fiind solicitări de informaţii şi alte solicitări. Din cele 3.128 de reclamaţii, 287 au fost trimise din partea service-urilor, mai puţine cu 17,4 % decât în perioada similară din 2013.

Potrivit ASSAI, numărul intrărilor în service-urile auto a scăzut cu 40 % în 2014 faţă de vârful din 2008, în timp ce numărul reclamaţiilor în domeniul asigurărilor auto creşte exponenţial, ceea ce arată disfuncţionalităţi în piaţa asigurărilor.

ASAR susţine că jumătate din service-urile auto din România sunt neautorizate

Jumătate din service-urile auto din România sunt neautorizate, susţine Asociaţia Specialiştilor Auto din România (ASAR), organizaţie care îşi propune să reprezinte interesele celor care activează în domeniul tehnicii şi reparaţiilor auto. În România există 10.680 de service-uri auto autorizate (unele nu sunt active, dar au autorizaţie - n.r.), iar numărul celor neautorizate este aproximativ la fel, a declarat miercuri preşedintele executiv al ASAR, Victor Balaş, la conferinţă Transporter After-Sales.

Cristian Bucur, şeful Departamentului Omologări Individuale şi Inspecţii Tehnice, din cadrul Registrului Auto Român (RAR), a declarat, pentru Agerpres, că, în prezent, numărul atelierelor autorizate de reparaţii auto, active, este de 9.450, iar de-a lungul timpului au fost înregistrate în România un total de 16.000 de unităţi de service auto.

Reprezentantul RAR recunoaşte problemele de concurenţă neloială şi ilegală pe piaţă service-urile auto, dar spune că specialiştii RAR care efectuează controalele, pentru care există suport legislativ, au mari dificultăţi pe teren şi li se refuză accesul sau sunt goniţi de la potenţialele unităţi neautorizate dacă echipa de control nu e însoţită şi de forţe de ordine. Bucur a mai spus că RAR a făcut în urmă cu trei ani un fel de recensământ al unităţilor "care păreau service-uri", în toate marile oraşe ale României, iar rezultatele au fost trimise autorităţilor locale, însă "nu s-a întâmplat nimic".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb