Asigurătorii, bază de date comună împotriva fraudelor CASCO

V.B.
Bănci-Asigurări / 13 aprilie 2014

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) intenţionează să realizeze o bază de date comună pentru verificarea istoricului daunelor autovehiculelor asigurate prin poliţele facultative CASCO, proiect ce ar putea fi aprobat până la sfârşitul anului, să evite fraudele pe acest segment de asigurări, potrivit surselor din presă.

Mădălin Roşu, responsabil al Secţiunii auto din UNSAR, a declarat în Sinaia: "La nivelul UNSAR, există această iniţiativă şi sperăm să fie aprobată până la finele acestui an. Prin intermediul unei aplicaţii IT, societăţile vor putea verifica istoricul daunelor autovehiculelor. Baza de date comună va permite asigurătorilor să evite încheierea unei poliţe CASCO în cazul unui autovehicul grav avariat şi pentru care s-a plătit deja o despăgubire, dar se încearcă încheierea unei noi poliţe facultative CASCO".

Domnia sa a adăugat că epavele auto reintră în circulaţie prin diverse metode şi ulterior se încearcă asigurarea acestora pentru obţinerea unor sume necuvenite, prin înscenarea unei daune totale (incendiu, furt sau accident).

Oficialul UNSAR a explicat: "Au fost cazuri în care s-a reuşit, pentru aceeaşi serie de şasiu, să fie plătite despăgubiri pentru daună totală de către mai mulţi asigurători într-un anumit interval de timp. Vrem să evităm astfel de cazuri prin intermediul acestei aplicaţii IT, unul dintre efecte fiind reducerea despăgubirilor plătite şi, implicit, reducerea tarifelor de primă".

Mădălin Roşu a estimat valoarea potenţialelor fraude din domeniul auto la circa 90 milioane euro.

În 2013, piaţa asigurărilor a atins 8,29 miliarde lei, cu 0,4% mai mult faţă de 2012, conform datelor provizorii ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Pe segmentul asigurărilor generale (care au totalizat 6,64 miliarde lei), cea mai mare parte a primelor subscrise a fost înregistrată pe clasa RCA (răspundere civilă auto): 2,467 miliarde lei, cu o pondere de 37,18% din total.

Avansul primelor RCA a fost, anul trecut, de 15,5%.

A doua clasă de asigurare ca pondere în totalul primelor subscrise pentru asigurări generale a fost CASCO, având o cotă de 27%, unde veniturile au cumulat 1,795 miliarde lei, în scădere cu 6,33% în raport cu 2012.

În privinţa despăgubirilor, sumele plătite de asigurători pentru segmentul asigurărilor generale au fost de 4,198 miliarde lei, mai mici cu 5,74% decât în 2012.

Defalcat, pe RCA au fost plătite daune de 1,925 miliarde lei (cu 3,37% mai mult faţă de 2012), iar la poliţele CASCO, despăgubirile au scăzut cu 9,5%, la 1,762 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb