Asociaţia Ateliere Fără Frontiere promovează agricultura ecologică şi militează pentru consumul de legume sănătoase

F.D.
Miscellanea / 23 august 2022

Asociaţia Ateliere Fără Frontiere promovează agricultura ecologică şi militează pentru consumul de legume sănătoase

Felul în care ne alegem hrana a avut dintotdeauna un rol important în menţinerea sănătăţii, iar înainte de a fi un trend, care s-a manifestat mai întâi în ţările din Occident şi mai apoi la noi, consumul produselor din categoria "bio" este astăzi o necesitate, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, Asociaţia Ateliere Fără Frontiere coordonează proiectul fermei sociale "bio&co", dezvoltat în satul Ciocănari, din comuna Niculeşti (judeţul Dâmboviţa). Din 2015, aici se produc mai multe categorii de legume - cum ar fi tomate, castraveţi, ardei, vinete, salată, spanac, dovlecei, ceapă verde sau unele mai speciale: rucola, kale, muştar. Asociaţia oferă locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate, fără şanse pe piaţa muncii.

"Legumele sunt cultivate la Ciocănari de oameni vulnerabili din sat, care, înainte de a face parte din acest proiect, trăiau la limita sărăciei din lipsa unui loc de muncă. Am creat această fermă pentru a le oferi un trai mai bun şi pentru a cultiva totul aşa cum se făcea pe vremuri - natural. Toate sunt distribuite local, în fiecare miercuri, sub formă de abonament", spune Andreea Despa, şef echipă ferma bio&co , în prezent, la fermă fiind angajate 12 persoane.

Dispusă pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri pătraţi de solarii (pentru o producţie 52 de săptămâni pe an), ferma a obţinut certificarea ecologică inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.

Săptămânal, producţia obţinută este distribuită către 100 de clienţi din Bucureşti şi Ilfov, iar fiecare coş - comandat în baza unui abonament -are între patru şi şase varietăţi de legume. Ca să încurajeze consumul acestor produse deosebit de importante pentru menţinerea sănătăţii, preţurile variază în funcţie de felul de legume pentru care optează clienţii şi de cantitate, de la 55 de lei până la 85 de lei pentru un coş"Bio&co".

Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulţi angajaţi abonaţi dar şi în 14 puncte de livrare aflate în centru şi în mai multe cartiere din Capitală care se găsesc pe site-ul fermei..

"Ne dorim ca, în majoritatea timpului, clienţii să ridice produsele de la anumite puncte de colectare, pentru a reduce amprenta de carbon. Producţia şi distribuţia locală a alimentelor după principiul farm to fork scade impactul de mediu prin reducerea amprentei de carbon şi asigură prospeţimea legumelor, fără a fi nevoie de ambalaje de plastic şi implicarea unui lanţ de distribuţie", spune Damien Thiery, directorul general al Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere.

Este de la sine înţeles că fermele agricole sociale, aşa cum este şi "bio&co", reprezintă o soluţie reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii româneşti şi europene, precum şi pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă şi cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă, agricultură durabilă şi creştere economică în mediul rural, dar şi o alimentaţie sănătoasă pentru consumatori. Legumele certificate ecologic sunt din ce în ce mai apreciate şi căutate pe piaţa locală, în contextul în care certificarea oferă o garanţie pentru sănătatea consumatorului.

Conform datelor Comisiei Europene doar, 3,5% din suprafaţa agricolă a României este ecologică, iar potenţialul de creştere este cu 62% în următorii nouă ani. Mai mult, la nivel european, în acest interval de timp, obiectivul este atingerea unei rate de 25% din terenurile agricole. "Unul dintre scopurile fermei bio&co este educarea şi sensibilizarea consumatorului pentru a crea un echilibru între cantitatea pe care o consumă şi cea pe care o cumpară. În timp, dacă se evită risipa alimentară, costul pentru alimente poate fi redus şi investit în legume de calitate. Noi ne dorim foarte mult să producem atât cât este necesar pentru a evita risipa alimentară", adaugă LoritaConstantinescu, Director de Dezvoltare.

În strânsă legătură cu această ferma socială mai un proiect pilot , o fermă pedagogică pe tema alimentaţiei sănătoase, biodiversităţii, protecţiei mediului şi descoperire senzorială pentru copii.

Mai mult, Asociaţia Ateliere Fără Frontiere se află în permanentă legătură cu fermierii care doresc să dezvolte proiecte în agricultura ecologică în speranţa că, în următorii ani, astfel de ferme certificate ecologic să se dezvolte la nivel naţional şi, astfel, numărul consumatorilor să ia amploare, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb