Asociaţia Brokerilor a criticat dur, ieri, intenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să modifice regulamentul privind pregătirea profesională a specialiştilor şi operatorilor care îşi desfăşoară activitatea pe pieţele financiare supravegheate de către ASF.
Potrivit Asociaţiei Brokerilor, proiectul acestui regulament, pus în dezbatere de ASF, prevede că "toate documentele emise de ASF care vizează pregătirea profesională anterior intrării în vigoare a prezentului regulament îşi păstrează valabilitatea maximum 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament".
"Din dorinţa de a aduce venituri pentru structura sa nou creată - Institutul de Studii Financiare (ISF), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează să nu mai recunoască actele individuale emise de ea însăşi pentru atestarea operatorilor şi specialiştilor din piaţa de capital şi pentru autorizarea organismelor de formare profesională şi a lectorilor", conform unui comunicat al Asociaţiei Brokerilor, care adaugă: "Toţi specialiştii şi operatorii sunt astfel obligaţi să participe din nou la programe de formare profesională pentru reatestare, iar organismele de formare profesională să se reautorizeze, aceste activităţi presupunând plata unui număr semnificativ de taxe către ISF, respectiv ASF, şi perturbarea activităţii entităţilor supravegheate, în condiţiile în care piaţa de capital locală continuă să îşi reducă dimensiunea. O astfel de măsură este de neînţeles în contextul în care formarea profesională a operatorilor şi specialiştilor din piaţa de capital a fost şi până acum supusă atestării şi autorizării ASF. Atât organismele de formare profesională, cât şi lectorii şi programele au fost autorizate de ASF, examinarea candidaţilor a fost efectuată de către comisii de examinare conduse de reprezentanţi ai ASF, iar atestatele profesionale au fost eliberate de ASF".
Asociaţia apreciază că proiectul de regulament nu aduce îmbunătăţiri calitative procesului de formare profesională, ci doar modificări de formă, şi nu se încadrează în legislaţia naţională privind formarea profesională a adulţilor în ceea ce priveşte recunoaşterea naţională a certificatelor de absolvire, astfel că nu se justifică timpul pierdut şi costurile suplimentare pentru reluarea întregului proces: "Mai mult, proiectul excede legislaţia de înfiinţare a ASF şi cea a pieţei de capital, care nu-i conferă Autorităţii atribuţii privind autorizarea furnizorilor de programe de formare profesională pentru piaţa de capital, aprobarea programelor de cursuri şi atestarea lectorilor. Legislaţia pieţei de capital permite ASF să fie doar furnizor de formare, pregătire şi perfecţionare profesională şi evaluator de competenţe profesionale în domeniul pieţei de capital".
În opinia brokerilor, atribuind ISF activitatea de avizare a programei cursurilor furnizorilor autorizaţi şi de examinare a participanţilor la programele de formare profesională, respectiv de evaluare a competenţelor operatorilor şi specialiştilor din piaţa de capital, proiectul de regulament încalcă regulile liberei concurenţe.
Asociaţia Brokerilor atrage atenţia că ISF nu i-au fost acordate prin lege prerogativele menţionate şi că este, în acelaşi timp, şi furnizor de programe de formare profesională pe aceeaşi piaţă, deci se află în competiţie cu ceilalţi furnizori autorizaţi de ASF.
1. ISF puiul coruptei ASF
(mesaj trimis de Theraflu în data de 30.09.2016, 07:32)
Faptul sa ASF a pus pe butuci brokerii din Romania este o realitate . A mai ramas sa distruga si AB pentru a nu mai exista o voce comuna impotriva abuzurilor. Cum poti activa in ASF si sa fii lector in ISF, pe bani grei bineinteles ? Mai ai timp ? Exista acest sistem promovat de asf in SUA, In Marea Britanie. in Germania ? Sistemul bancar este la fel ? Sa inregimentezi tot angajatii din pietele supravegheate sa traca pe la ISF si sa cotizeze obligatoriu pe cursuri anuale inutile pentru a sustine buzunarele resapatilor din asf ? Cei asta invatamant obligatoriu pana la pensie ? Oamenii trebuie sa vina din convingere sa faca o pregatire nu constrasi de diletantii din asf ! Nu am vazut din rapoartele asf cat din comisioanele platite de clientii din piata din Romania raman in tara si cat se duce in afara prin intermediarii straini. Piata de capital din Romania este furata cu ajutorul asf ? Proiectu asf este un exemplu de coruptie si abuz in serviciu ! Adica faci studiile economice la Oxford dar nu esti bun daca nu cotizezi la ISF ? Acesta este viitorul ? Toti care sunt in functii la asf si au luat bani de la isf ar trebui demisi urgent iar daca au uitat sa mentioneze in declaratii ANI sa-si faca datoria !
2. In ce liga jucam?
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 30.09.2016, 09:19)
Noi suntem in liga a III-a a pietelor de capital, iar ASF vrea sa ne impuna reglementari valabile in liga campionilor. E ca si cum am juca cu Adunatii Copaceni si am face antrenamentele la Milanelo. Sa va dau un exemplu despre ce inseamna birocratia ASF,pentru un SSIF: corespondenta scrisa cu ASF in 2016 - 87 de adrese, raportari in sistem electronic 124 + o raportare zilnica !
3. Terminator
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 30.09.2016, 09:24)
Dupa ce a ingropat societatile de asigurari cu capital romanesc si a adus transporarorii la sapa de lemn a venit randul brokerilor...
4. saraci nu au bani....
(mesaj trimis de tudor în data de 30.09.2016, 10:45)
saracii nu au bani si mai cauta la cei saraci
,incet incet asf ingroapa si bursa....o sa ajungem ca in tara asta sa avem numai functionari care vor reglementa o bursa inexistenta !
5. saraci nu au bani....
(mesaj trimis de tudor în data de 30.09.2016, 11:14)
saracii nu au bani si mai cauta la cei saraci
,incet incet asf ingroapa si bursa....o sa ajungem ca in tara asta sa avem numai functionari care vor reglementa o bursa inexistenta !