ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Este necesară mai multă prudenţă în privinţa declaraţiilor legate de companiile listate"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2018

Asociaţia Brokerilor solicită o mai mare prudenţă în ceea ce priveşte declaraţiile publice referitoare la companiile listate la bursă şi semnalează posibila influenţă pe care aceste declaraţii o pot avea asupra preţului acţiunilor companiilor respective, care să ducă la efecte negative în ceea ce priveşte protecţia investitorilor şi buna funcţionare a pieţei.

Asociaţia Brokerilor transmite printr-un comunicat: "Constatând cu îngrijorare că, în ultima perioadă, s-au înmulţit în spaţiul public declaraţiile despre companiile listate la bursa de valori făcute de reprezentanţi ai Guvernului, Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital semnaleză posibila influenţă pe care aceste declaraţii o pot avea asupra preţului acţiunilor companiilor respective, care să ducă la efecte negative în ceea ce priveşte protecţia investitorilor şi buna funcţionare a pieţei".

Sursa citată precizează că preţul acţiunilor companiilor listate este stabilit de cererea şi oferta din piaţă şi nu de valoarea contabilă a acţiunilor.

Comunicatul transmite: "Preţul acţiunilor este sensibil la performanţele companiei, dar şi la informaţiile făcute publice despre aceasta. Ca urmare, pentru funcţionarea corectă a pieţei este esenţial ca orice suspiciune privind legalitatea listării sau tranzacţionării acţiunilor, dacă există, să facă obiectul unor sesizări către organele abilitate, fără a se transmite diverse semnale către piaţă până când ancheta nu ajunge la o concluzie, cu atât mai mult cu cât persoanele care fac astfel de declaraţii au la dispoziţie toate pârghiile necesare pentru a declanşa procedurile de cercetare a faptelor incriminate".

Totodată, Asociaţia precizează că în acelaşi timp, este nevoie de reţinere în comunicarea unor intenţii de decizii guvernamentale care ar putea afecta activitatea companiilor listate şi, implicit, preţul acţiunilor acestora, până când intenţiile se concretizează.

"Transparenţa este una dintre caracteristicile principale ale pieţelor reglementate, admiterea companiilor pe aceste pieţe făcându-se în urma unor oferte publice, după publicarea prospectelor de ofertă aprobate de autorităţile de supraveghere, prospecte care conţin informaţii detaliate despre companie, dând astfel investitorului posibilitatea să ia o decizie informată în ceea ce priveşte subscrierea în cadrul ofertei", mai informează Asociaţia.

Totodată, sursa citată subliniază faptul că societăţile listate au obligaţia de publicare a informaţiilor privilegiate, a rapoartelor trimestriale, semestriale şi anuale, precum şi obligaţia de informare continuă privind evenimentele corporative, tocmai pentru a se asigura transparenţa şi condiţii echitabile de tranzacţionare pentru toţi investitorii.

"Investitorii îşi intemeiază deciziile de investiţii pe informaţiile de care dispun şi de aceea transparenţa şi acurateţea informaţiilor sunt importante pentru funcţionarea fără probleme a pieţelor şi încrederea publică în acestea", mai arată comunicatul primit.

Asociaţa Brokerilor aminteşte că, în conformitate cu reglementările pieţei de capital, difuzarea de informaţii prin mijloace de comunicare în masă, inclusiv prin internet sau prin orice alte mijloace, care dă sau poate da semnale false sau înşelătoare în legătură cu oferta sau cererea sau preţul unui instrument financiar, inclusiv răspândirea de zvonuri, în contextul în care persoana care a difuzat informaţiile ştia sau trebuia să ştie că informaţiile sunt false sau înşelătoare, poate fi încadrată ca manipulare de piaţă.

Precizările Asociaţiei Brokerilor vin după ce Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, a scris pe pagina sa de Facebook că acum două săptămâni a atras atenţia asupra neregulilor de la data listării Digi. Vâlcov afirma că a întrebat ASF dacă este adevărat că valoarea contabilă a acţiunilor Digi este de 1 leu şi 8 bani, subliniind că la data listării acţiunile Digi erau cotate la 40 lei şi în prezent sunt la 28 lei (cu 30% mai puţin) şi continuă să scadă.

Consilierul de stat preciza că în continuare întreabă ASF: "1. Este adevărat că peste 3 milioane de români au acţiuni la Digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II)?

2. Este adevărat că o mare parte a banilor încasaţi pe acţiunile Digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru?

3. Este adevărat că datoriile Digi depăşesc 1,3 miliarde euro, cu mult pes­te valoarea activelor?

4. Aveau voie fondurile de pensii să achiziţioneze acţiuni la o companie urmărită penal?". 

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, ulterior, că a demarat o investigaţie cu privire la toate aspectele rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind investiţiile fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) în acţiunile Digi Communications. 

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Valcov trebuie anchetat pentru ceea ce spune. Sunt lucruri foarte grave care intra în sfera de manipulare a pierei. Nu ai voie sa spui ceea ce a spus el dîn pozitia pe care o are, chiar dacă crezi lucrurile alea. Ca sa nu mai vorbim ca în cazul unor întrebări pe care ... nu-mi vine sa cred .... le-a adresat ASF ului, calcă alăturea complet cu drumul. Pai Digi nu are capitaluri negative cu spui matale, adică activele sunt mai mari decât datoriile .... e adevărat nu cu mult, gradul de îndatorare e pe la 90 la suta, dar nu Cum spui matale peste ... E o mare diferență. Și mai e ceva, după ce ca ești anchetat pt ce ești (nici nu menționez ca e jenant) apari matale din funcție publica și arunci cu lucruri despre care nu ești sigur în legătură cu altii! Asta înseamnă ca ești un nesimțit fără pereche.

    Se admit numai laude la adresa firmelor listate?

    Penalul a pus intrebari nu a dat verdicte 

    Sa nu uitam de criza din 2008 cand guvernul si BNR dadeau asigurari ca totul este foarte bine . Asta a dus la pierderi uriase ale invesitorilor. 

    Daca se dovedeste o stire falsa actiunile isi revin. 

    Avem nevoie de toate opiniile, nu numai de care ne place.

    Nu am vazut brokeri revoltati pentru stiri care lauda firmele listate dar adevarata situatie este alta 

    1. Spui atatea tampenii deodata, incat nu-ti pot raspunde luandu-le una cate una.

      Ca să rezum,

      Digi are o cifră de afaceri de 3,5 mld și datori de peste 5 mld, produce în medie profit 10 mil și trebuie să investească anual vreo 500 mil.

      Ar putea CEC-ul, în loc să crediteze RDS, să sape o groapă lângă sediul central și să pună acolo direct echivalentul creditelor acordate RDS-ului. 

      Nu se admit numai laude, dar ți se pare în regula ce face el? Și sa știi ca întrebări a pus acum, dar cu alte ocazii, nu demult, a spus ca prețul actiunii va mai scădea, ca cei care vând acțiunile Digi fac foarte bine sau cam așa. .. Asta cum ți se pare? Mie foarte grav și cred ca pe lângă tablouri ascunse și alte lucruri de toată jena, ar trebui sa vina sa dea cu subsemnatul și pentru asta. Când ai o funcție publica așa cum are el nu ai voie sa spui tot ce iti trece prin cap, dar mai ales prin suflet ... ca vezi doamne îi sta lui Digi ghimpe.

      Spre deosebire de tablourile ascunse, despre care nu se face vorbire printre acuzatii, cifrele pe care le-am prezentat eu despre digi sunt reale si publice.

    bun, Asociatia Brokerilor a luat pozitie.

    dar pe BVB ati intrebat-o ce parere are, de ce tace? Pe dl Anghel, pe dl Tanase? Cand era Sobolewski, o dadeati in sus si jos cu ce face prost si mai prost, nu trecea o zi fara astfel de articol.

    Azi dl Tanase face bine ca tace? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb