În urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti care a anulat măsurile luate de ASF împotriva brokerului Ovidiu Adrian Ormenişan, Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) revizuirea de urgenţă a procedurilor interne şi a practicilor de control şi sancţionare a brokerilor şi a societăţilor de servicii de investiţii financiare.
Prin decizia Curţii de Apel Bucureşti din 28 mai 2019, magistraţii au admis cererea formulată de Ovidiu Adrian Ormenişan împotriva Deciziei ASF nr. 48/11.01.2018 prin care a fost respinsă plângerea prealabilă a reclamantului îndreptată împotriva Deciziei ASF nr.1440/12.10.2017.
Referitor la decizia ASF din 2017, instanţa a hotărât anularea parţială a cuantumului amenzilor aplicate şi a măsurilor complementare dispuse de ASF faţă de reclamant. Magistraţii au diminuat amenda aplicată de ASF de 45.000 lei la suma de 15.000 lei. Prin dispozitivul sentinţei, Curtea de Apel Bucureşti, a revocat măsurile complementare privind retragerea autorizaţiei de agent pentru servicii de investiţii financiare a reclamantului şi interzicerea pe o perioadă de trei ani a dreptului acestuia de a mai ocupa o funcţie, de a mai desfăşura o activitate sau de a mai presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condiţiile Legii nr.297/2004. Magistraţii au admis şi cererea de intervenţie în interesul reclamantului formulată de Asociaţia Brokerilor.
"Instanţa apreciază că ASF a aplicat sancţiuni disproporţionat de drastice faţă de broker, i-a restrîns practic dreptul la muncă pe durata a trei ani în privinţa exercitării profesiei de broker, intrând în contradicţie cu dispoziţiile art. 53 din Constituţie care stabilesc la nivel de lege fundamentală faptul că măsura restrângerii drepturilor fundamentale trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o şi să fie necesară în societatea democratică", se arată în nota Asociaţiei Brokerilor.
Potrivit Asociaţiei, elementele reţinute de Curte, privind: aplicarea unor sancţiuni pe baza unei duble/triple încadrări a aceleiaşi fapte ca fiind contravenţii distincte, aplicarea unor sancţiuni disproporţionat de drastice în raport cu fapta, emiterea actului sancţionator cu încălcarea unor drepturi fundamentale garantate de Constituţie sau a jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie, aplicarea unor sancţiuni bazate pe prezumţii şi nu pe probarea faptelor precum şi încadrarea excesivă a unei stări de fapt ca practică frauduloasă, reprezintă dovezi certe ale disfuncţionalităţilor majore existente în activitatea de control a ASF.
"Acestea pot avea consecinţe grave asupra brokerilor, în ceea ce priveşte reputaţia, viaţa profesională şi personală, dar şi asupra activităţii societăţilor de servicii de investiţii financiare. Asociaţia Brokerilor, în calitate de asociaţie profesională, semnalează că astfel de practici pot conduce la renunţarea la profesia de broker şi la descurajarea celor care şi-ar dori să practice această profesie", se mai arată în comunicatul Asociaţiei Brokerilor.
Soluţia instanţei nu este definitivă, arată Asociaţia în comunicat, adăugând că raţionamentul şi considerentele instanţei sunt însă, din perspectiva pieţei şi a conduitei viitoare ce trebuie abordată decătre ASF în activitatea de control, un instrument util pentru menţinerea echilibrului în exercitarea atributului de control.