ASOCIAŢIA CONSUMATORILOR ŞI MICILOR PRODUCĂTORI DE ENERGIE: Peste 75% dintre furnizorii de energie din România încalcă reglementările ANRE

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 octombrie 2018

Peste 75% dintre furnizorii de energie din România încalcă reglementările ANRE

Peste 75% dintre furnizorii din România încalcă obligaţia impusă de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a transmite o ofertă de preţ la cererea unui consumator, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Consumatorilor şi Micilor Producători de Energie (ACMPE), potrivit Agerpres..

Reprezentanţii asociaţiei relatează propria experienţă în încercarea de a-şi alege o companie pentru a semna un contract de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială.

Acesta este, practic, traseul pe care trebuie să-l parcurgă orice consumator de energie pe piaţa de electricitate, care, de la 1 ianuarie 2018, este total liberalizată.

Astfel, asociaţia ACMPE a identificat pe site-ul ANRE un număr de 168 de firme româ-neşti care deţin licenţă de furnizare a electricităţii.

Din cercetarea asociaţiei de consumatori şi mici producători, a reieşit că 25% dintre ele nu au pagină web funcţională, ceea ce contravine reglementărilor ANRE.

Totodată, din cei 75% care aveau o pagină de internet, 3% nu au un număr de telefon, 12% nu au adresă de mail, 80% nu au telverde, iar 57% nu au ofertă de preţ publicată. Practic, doar 8% dintre ei, adică 15 firme, au datele complete pe site.

Reprezentanţii ACPM au transmis: "Cele 15 firme care par interesate de furnizarea energiei electrice către consumatori reprezintă doar 8,93% din cele 168 de firme româneşti care au licenţă de furnizare valabilă, acordată de A.N.R.E. Situaţia aceasta poate fi numită «concurenţă de piaţă»? Ridicolul situaţiei este dat de faptul că, având obligaţia de a prezenta public o ofertă de preţ standard pentru cele trei tipuri de consumatori, din cei 15 furnizori concurenţiali care au ofertele actualizate, mai mult de jumătate oferă preţuri care depăşesc pragul de preţ pentru serviciul universal, stabilit de A.N.R.E. pentru furnizorii de ultimă instanţă obligaţi sau opţionali. În acest fel, furnizorii concurenţiali transmit către consumatori mesajul: nu vrem sau nu putem să lucrăm cu consumatorii casnici sau consumatorii noncasnici mici!".

Potrivit acestora, trei sferturi dintre firme nu au transmis o ofertă de preţ, la solicitarea asociaţiei, deşi erau obligaţi să facă acest lucru.

"Îngrijorător este faptul că 75,59% dintre furnizorii de energie din România refuză să dea curs obligaţiei prevăzute de art. 18 din Ordinul A.N.R.E. nr. 64/2014 pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali: "La cererea scrisă a unui client final, furnizorul este obligat să comunice, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, o ofertă privind condiţiile de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială, care conţine: preţul de furnizare, condiţiile şi termenele de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare", se mai arată în comunicat.

Totodată, în opinia consumatorilor, un alt aspect îngrijorător este faptul că 19,51% dintre firmele de furnizare româneşti care transmit oferte de furnizare cu preţuri exagerat de mari, nu sunt interesate de consumatorii casnici.

"Acest lucru explică extrem de simplu mecanis-mul prin care 82,70% dintre locurile de consum existente în România sunt alimentate în continuare prin intermediul contractelor de furnizare încheiate cu cei patru furnizori de ultimă instanţă", consideră asociaţia.

În plus, ANRE nu reacţionează în niciun fel la aceste anomalii. Astfel, concluzia la care au ajuns reprezentanţii ACPME este că liberalizarea pieţei de energie electrică este un proces al cărui scop este departe de a fi atins, din cauza lipsei evidente de implicare şi supraveghere atentă din partea ANRE, a carenţelor majore în crearea unei legis-laţii coerente şi a evitării aplicării juste şi echidis-tante a reglementărilor în vigoare.

"Din păcate aceste aspecte nu au intrat nici în atenţia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, nici a Consiliului Concurenţei sau, măcar, a reprezentanţilor consumatorilor numiţi în Comitetul Consultativ al ANRE şi care ar trebui să tragă semnalele de alarmă corespunzătoa-re pe lângă ANRE, în cazul în care ar fi fost interesate de corectarea acestor neajunsuri", se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ANRE a ajuns sa se ocupe de toate nimicurile in loc sa vegheze la asigurarea unei piete concurentiale corecte bazate pe preturi mici. Oferte trimit toti furnizorii daca le ceri acest lucru, problema o reprezinita preturile nerusinat de mari la care s-au aliniat toti cei 20 de furnizori sau cati or fi si care au crescut cu 25-35% de anul trecut pana in prezent, umfland exagerat factura. Cu asta ar trebui sa se ocupe ANRE nu cu toate rahatzisurile.

    ANRE a ajuns sa se ocupe de toate nimicurile in loc sa vegheze la asigurarea unei piete concurentiale corecte bazate pe preturi mici. Oferte trimit toti furnizorii daca le ceri acest lucru, problema o reprezinita preturile nerusinat de mari la care s-au aliniat toti cei 20 de furnizori sau cati or fi si care au crescut cu 25-35% de anul trecut pana in prezent, umfland exagerat factura. Cu asta ar trebui sa se ocupe ANRE nu cu toate rahatzisurile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb