Detaşarea comisarului Sorin Manţu la Bucureşti este o veste mai mult decât îmbucurătoare pentru consumatorii financiar-bancari, subliniază reprezentanţii CREDERE.
Afirmaţia vine în contextul în care noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, ne-a spus, zilele trecutue, în cadrul unui interviu, că mâine domnul Sorin Manţu va fi detaşat pe lângă ANPC, în vederea elaborării unei strategii în domeniul bancar ce va fi pusă cât de curând în aplicare.
Horia Constantinescu, cunoscut pentru acţiunile în forţă desfăşurate pe Litoral, ne-a declarat: "Mă bazez pe informaţiile culese de domnul Manţu într-o activitate mai vastă decât a mea în domeniul bancar şi doresc să îl încurajez şi să îl asigur că doresc ca activitatea acestuia să fie transpusă la nivel naţional şi unitar. Şi cum altfel decât prin aducerea dânsului într-o postură de unde să poată dirija acest lucru?"
Amintim că Sorin Manţu a semnat o serie de procese verbale, sancţionând drastic unele bănci importante de la noi şi a avertizat public, în mai multe ocazii, asupra modului "defectuos" în care şi-au derulat activitatea foştii preşedinţi ai ANPC.
În context, reprezentanţii Asociaţiei CREDERE ne-au transmis: "Prin această detaşare şi prin numirea doamnei Mihaela Lazea (n.r. care a acţionat alături de comisarul Manţu în acţiunile derulate împotriva unora dintre bănci) în funcţia de director al departamentului "Produse şi servicii financiare" este reconfirmată, practic, echipa care a întreprins majoritatea acţiunilor importante pe acest sector de protecţie a consumatorilor: întocmirea şi semnarea proceselor verbale de sancţionare pentru cesiuni ilegale de credite, susţinerea în instanţă a diverselor contestaţii ale băncilor, expunerea publică a neregulilor existente în cadrul instituţiei etc.
După mult timp, ANPC are la vârf un nucleu de oameni capabili să rezolve o serie de probleme vechi şi din ce în ce mai presante pentru debitori, probleme de care vechile conduceri nu s-au grăbit să se atingă.
În acest nou context, aşteptările noastre sunt ridicate. Ne exprimăm, totodată, speranţa că eternele presiuni venite din «piaţă», dar, mai ales, cele venite dinspre BNR, veşnicul avocat din oficiu al băncilor, nu vor avea succes, aşa cum s-a întâmplat în trecut".
Referitor la reorganizarea ANPC şi la creşterea nivelului de salarizare a comisarilor din cadrul Autorităţii, domnul Constantinescu ne-a precizat, în cadrul interviului citat: "Eu cred că înainte să stabilim excepţiile, trebuie să stabilim că această Autoritate nu poate fi bazată pe excepţia care întăreşte regula. Îmi doresc ca, la momentul la care voi solicita salarii majorate pentru colegii mei, să fie valabile pentru fiecare dintre aceştia şi îmi doresc ca cei rămaşi în urmă să îi ajungă pe cei dintâi şi nu cei dintâi să fie salarizaţi ca cei din urmă". Noul şef al ANPC, care l-a înlocuit pe Marius Pârvu, subliniază că îşi doreşte o uniformizare a acţiunilor de control, a atitudinii comisarilor şi, ulterior, obţinerea unei salarizări majorate.