Asociaţia Energia Inteligentă implementează noi etape ale proiectului "Energie pentru viaţă"

T.B.
Companii / 21 iulie 2023

Asociaţia Energia Inteligentă implementează noi etape ale proiectului "Energie pentru viaţă"

Povestea merge mai departe, iar Asociaţia Energia Inteligentă implementează în perioada iulie - septembrie 2023 două noi etape ale proiectului "Energie pentru viaţă". De această dată suntem prezenţi în comunele Leşu şi Prundul Bârgăului din judeţul Bistriţa Năsăud.

Recent a fost finalizată ce de-a cincea etapă a proiectului "Energie pentru viată" prin care au fost montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate situate în Munţii Rodnei. Astfel, pentru locuitorii a cinci case din comuna Leşu, judeţul Bistriţa-Năsăud, care nu au fost niciodată electrificate, diferenţa dintre întuneric şi lumină atunci când se insereaza afară va fi făcută de simpla apasare a unui întrerupător. Printre beneficiarii acestei etape a proiectului se numără două familii cu trei, respectiv doisprezece copii, dar şi oameni în vârsta împovăraţi de ani şi greutăţi, cel mai în etate dintre aceştia fiind un bărbat în vârstă de 80 de ani.

Lansat în vara anului 2021 cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociaţiei Energia Inteligentă, proiectul "Energie pentru Viaţă" a fost primit cu mult entuziasm şi a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibile instalarea de panouri fotovoltaice în peste 10 cătune din mai multe localităţi: comuna Întregalde, Judeţ Alba, (iunie 2021), sat Puntea Lupului, Judeţ Harghita (octombrie 2021), comunele Năruja şi Vintileasca, Judeţ Vrancea (septembrie 2022) şi satul Valea Rotundă, comuna Dealu, Judeţ Harghita (decembrie 2022).

"Şi în acest an ducem mai departe energia necesară pentru o viaţă mai bună şi suntem prezenţi în Munţii Rodnei unde montăm panouri fotovoltaice în mai multe cătune neelectrificate până în prezent. Deşi pentru marea noastră majoritate este considerată "normalitate" pentru foarte mulţi oameni din zone izolate din mediul rural energia electrică nu a apărut încă. Este de datoria noastră a tuturor, fie că vorbim de autoritaţi ale staului, de mediul privat sau de ONG-uri, să aducem o schimbare în bine în viaţa semenilor noştri. Dezvoltarea durabilă pe care toţi ne-o dorim poate fi făcută doar dacă punem pe plan central oamenii şi mediul şi dacă reuşim să creăm un mediu optim pentru dezvoltarea resursei umane, concomitent cu protejarea naturii." a declarat Dumitru Chisăliţă, Preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

"Considerăm că este de datoria noastră morală, de companie naţională strategică, să susţinem dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor defavorizate, în particular, şi a societăţii româneşti în general. Implicarea activă în iniţiativele de acest tip, care au ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru oamenii din zone izolate ale României, este un obiectiv central al politicii de responsabilitate socială a Transelectrica. Suntem cu toţii de acord că accesul la energie electrică reprezintă astăzi o condiţie principală pentru o viaţă mai bună, iar Transelectrica şi-a asumat angajamentul de a contribui la construirea unei societăţi durabile.", a declarat Ştefăniţă Munteanu, Preşedintele Directoratului Transelectrica.

"Dezvoltarea durabilă a fost permanent o parte importantă a strategiei ALRO şi am aplicat principiile de durabilitate în toate activităţile noastre, de la producţie, până la implicarea în comunităţile locale. De aceea, ne-am implicat în sprijinirea iniţiativei Asociaţiei Energia Inteligentă de electrificare a caselor din zonele izolate ale României. Montarea de panouri fotovoltaice pe aceste case izolate nu numai că va aduce electricitate şi un pic din confortul lumii moderne, dar un lucru extrem de important este că nu va produce costuri viitoare cu electricitatea pentru familiile incluse în program", a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO.

"Noi, cei de la Vimetco Extrusion, ne concentrăm pe găsirea de soluţii durabile, pe termen lung pentru toate aspectele afacerii noastre şi ne angajăm să implementăm această strategie în cascadă în comunitate. De aceea am decis să sprijinim programul implementat de Asociaţia Energia Inteligentă şi să contribuim la implementarea unei surse durabile de energie electrică în casele izolate din România", a declarat Igor Higer, CEO Vimetco Extrusion.

În România, ţară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Judeţene si Prefecturi, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate. Deşi necesare, investiţiile pentru conectarea gospodăriilor la reţeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficienţă, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuţie, aşadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge şi aici. Toate finanţările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puţin de 2 km de reţeaua de energie existentă. Astfel, cca 9000 de gospodării din România nu au nici o speranţă de a vedea energia electrică.

Prin proiectul "Energie pentru viaţă", Asociaţia Energia Inteligentă şi-a propus atât atragerea finanţărilor necesare montării de panouri fotovoltaice în case izolate, care nu au avut niciodată energie electrică, cât şi tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificare care se găsesc în România la ora actuală. Implicarea partenerilor asociaţiei pe parcursul acestei iniţiativei în toate etapele proiectului a adus o schimbare în bine, iar Energia a putut să apară în Viaţa tuturor beneficiarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb