• Petru Prunea este cel care a adus primele societăţi la Cota Bursei, în noiembrie 1995
Într-o pornire autoritară care nu a caracterizat Bursa de Valori Bucureşti în cei unsprezece ani de activitate, Consiliul de administraţie l-a sancţionat luni pe unul dintre membri şi nu pe unul oarecare, ci pe profesorul clujean Petru Prunea, cel care conduce singura casă de brokeraj listată la BVB, una dintre cele mai active şi mai mari din ţară.
Petru Prunea semnase, săptămâna trecută, alături de Daniel Ţepeş (casa HTI) şi Sorin Apostol (casa Swiss Capital) o solicitare ca Bursa de la Sibiu să organizeze o adunare generală a acţionarilor în care să adopte un program de dezvoltare cuprinzând şi deschiderea unui ring pentru tranzacţionarea acţiunilor.
Propunerea lor a venit pe fondul tergiversării negocierilor de fuziune între Bursa bucureşteană şi cea sibiană, negocieri ajunse la evaluarea parităţii dintre acţiunile celor două. În funcţie de paritate, acţiunile sibiene vor fi convertite în acţiuni ale Bursei de la Bucureşti, ceea ce va conferi o pondere crescută în acţionariatul BVB acelor case de brokeraj care deţin, acum, mai multe acţiuni la Bursa din Sibiu.
De pildă, HTI condusă de Ţepeş deţine, prin sine şi prin afiliaţi, circa 16% din Bursa sibiană şi, în mod normal, are interesul unei foarte bune evaluări a acţiunilor de la Sibiu.
Din situaţie, decurge natural iniţiativa dezvoltării Bursei din Sibiu, gândită pentru orice eventualitate - că fuzionează sau că nu fuzionează cu Bucureştii.
Se pare, însă, că iniţiativa celor trei a stârnit reacţii dure din partea Consiliului de adminis-traţie al Bursei de la Bucureşti, care a interpretat-o ca o agresiune conducând la constituirea unui competitor, într-o activitate în care deţine monopolul factual. De aceea, Consiliul l-a sancţionat pe Petru Prunea (nu şi pe ceilalţi pentru că aceia nu fac parte din organul de conducere al BVB).
Hotărârea nu a luat în seamă că, tot săptămâna trecută, Petru Prunea şi-a retras susţinerea pentru tranzacţionarea acţiunilor la Bursa din Sibiu. Consiliul n-a luat în seamă nici faptul că solicitarea organizării Adunării generale de la Sibiu a fost revocată de cei trei, a doua zi după ce o iniţiaseră.
În sfârşit, Consiliul nu a ţinut seama nici de referatele celor două case de avocatură care concluzionaseră că Petru Prunea nu se află în situaţia de "conflict de interese" (întrucât, la Sibiu, nu face parte din Consiliul de administrare al Bursei).
Aşa că profesorul a fost pedepsit, încununând un an în care, la Adunările generale ale BVB şi-a manifestat mereu nemulţumirea faţă de numeroase aspecte ale vieţii bursiere.
Asprimea Consiliului dă măsura temerilor sale. În urma sancţiunii, Petru Prunea nu va mai putea participa la votul Consiliului asupra unor subiecte privind activităţile de marketing şi investiţii ale Bursei de la Bucureşti.
Consiliul a decis ca sancţiunea să nu fie dată publicităţii, dar embargoul asupra ştirii a devenit inutil din momentul când ziarul "BURSA" a "mirosit-o" şi nedorind să mintă, Petru Prunea a confirmat-o.
Să reamintim că Petru Prunea este, practic, unul dintre principalii fondatori ai Bursei de Valori Bucureşti, fiind cel care i-a adus la Cotă primele societăţi emitente, cele tranzacţionate în prima ei şedinţă istorică, la 20 noiembrie 1995. Societatea sa de brokeraj - "Broker" Cluj - este în topul activităţii la Bursă dar este şi singura care s-a listat.
Din această perspectivă, sancţiunea aplicată profesorului Prunea are un pronunţat caracter ironic - a fost pedepsit de urmaşi şi epigoni cu statură mai măruntă. Când afirm asta, mă refer la realizări.