Conform Legii nr. 125/2008, se interzice autorităţilor administraţiei publice centrale să dezvolte sisteme informatice sau să achiziţioneze servicii informatice pentru dezvoltarea acestora, similare cu sistemele operate de către Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale", a declarat Daniel Gruia, preşedintele ASSI, în cadrul dezbaterii "Cele 4 fatete ale eGovernment". Evenimentul s-a desfăşurat miercuri, 4 iunie a.c., şi a fost organizat de către IDG cu
sprijinul Agenţiei pentru Serviciile Societăţii Informaţionale(ASSI) şi al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatţiei.
De asemenea, Legea nr. 125/2008 stipulează ca în vederea asigurării interoperabilităţii sistemelor informatice ale administraţiei publice centrale cu Sistemul Electronic National(SEN), autorităţile guvernamentale au obligaţia de a solicita ASSI-ului formularea de observaţii asupra cerinţelor tehnice care pot afecta
compatibilitatea cu SEN. Asfel, observaţiile formulate de către ASSI au caracter obligatoriu pentru instituţiile publice centrale şi vor fi introduse în caietele de sarcini, elaborate pentru achiziţionarea de sisteme informatice.
O altă prevedere a actului legislativ, menţionează faptul că toate instituţiile publice care deţin registre electronice vor asigura accesul ASSI-ului la informaţiile digitale, pentru a fi utilizate în vederea construirii şi operarii aplicaţiilor de e-Government.
În cadrul dezbaterii, Daniel Gruia a prezentat provocările e-Government-ului în România, precum şi abordarea de business pe care o are ASSI-ul pentru a face faţă acestor provocări, axându-se pe necesitatea existenţei unei instituţii publice centrale care să ofere servicii de guvernare electronică, în vederea furnizării unei valori
adaugate reale către cetăţeni, mediul de afaceri şi celelălte instituţii publice.
" Pentru a oferi servicii performante de e-Government, rolul principal al Agenţiei este să ofere servicii cu valoarea adaugata şi cu utilitate pentru clienţi, impunându-se necesitatea unei abordari profesioniste spre business de către administraţia publică centrală." , a mai adăugat preşedintele ASSI.
La eveniment au mai participat Zoltán Somodi, secretar de stat din cadrul Ministerului Comunicatiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Doina Banciu, director stiinţific din cadrul Institutului de Cercetări în Informatică, precum şi reprezentanti ai firmelor din domeniul IT&C, furnizori de soluţii pentru e-government.