ASTĂZI Justiţia ar putea hotărî demolarea "Cathedral Plaza"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 10 septembrie 2012

Justiţia ar putea hotărî demolarea "Cathedral Plaza"

"Millennium Building Development" face demersuri disperate pentru influenţarea instanţelor de judecată, potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice Jurişti: "La baza sondajului legat de demolarea < Cathedral Plaza >, comandat de < The Money Channel >, stă un conflict de interese"

Justiţia ar putea hotărî, astăzi, dacă imobilul de 19 etaje cons-truit lângă Catedrala "Sf. Iosif" din Bucureşti va fi demolat, după cum ne-a spus Gabriel Popa, secretar eparhial în cadrul Arhiepis-copiei Romano-Catolice.

Domnia sa ne-a precizat că pe rolul instanţei se află peste zece procese, care au materii juridice diferite, dar vizează acelaşi lucru - desfiinţarea clădirii "Cathedral Plaza" -, astăzi fiind programat termenul la care Justiţia va decide într-unul dintre dosare. Partea nemulţumită va putea face recurs la hotărârea ju-decătorească de astăzi.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, în luna iulie a acestui an, Tribunalul Dâmboviţa a emis o sentinţă civilă prin care îl obligă pe edilul şef al Capitalei "să dispună desfiinţarea turnului Cathedral Plaza şi să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei< Sf. Iosif >".

Preotul Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, ne-a declarat, ieri, că sentinţa este definitivă, dar nu irevocabilă, fapt pentru care a fost contestată, as-tăzi fiind primul termen în acest caz.

Arhiepiscopia Romano-Catolică se află în conflict cu "Millennium Building Development" din anul 2006, când această firmă, care are acţionar majoritar societatea "Willbrook", a început construcţia controversatului imobil.

"The Money Channel" a comandat, recent, un sondaj despre posibila demolare a acestei clădiri.

Fostul manager al "Willbrook", Daiana Voicu, deţine 5% din "The Money Channel"

Zilele trecute, agenţia de PR şi comunicare "Links Associates" a dat publicităţii un sondaj realizat de "The Money Channel Institute", la comanda postului de televiziune "The Money Channel", potrivit căruia "majoritatea locuitorilor Capitalei consideră că eventuala demolare a clădirii < Cathedral Plaza > reprezintă un pericol pentru locuitori şi pentru clădirile din apropiere, şi îşi doresc ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, să intervină pentru găsirea unei soluţii în favoarea păstrării clădirii".

Conform sondajului citat, 66% dintre bucureşteni nu sunt deranjaţi de faptul că imobilul a fost ridicat în apropierea Catedralei "Sf. Iosif", iar 46% nu cred că era mai bine ca în locul "Cathedral Plaza" să fi fost păstrat terenul viran.

Reprezentanţi din piaţa avocaturii ne-au spus că la baza acestui sondaj se află un "conflict de interese", ţinând cont de relaţiile strânse care au existat de-a lungul vremii între părţile implicate.

"De departe este un conflict de interese, iar cei de la < The Money Channel > se fac de râs", susţin sursele citate.

"< The Money Channel Institute > este un departament din cadrul < The Money Channel Consulting >, care are legături de acţionariat cu < The Money Channel > (TMC)", după cum ne-au spus reprezentanţii postului de televiziune TMC.

"Willbrook", care a construit "Cathedral Plaza", prin firma "Millenium Business Development", controlată de omul de afaceri Eyal Ofer, a intenţionat să cumpere "The Money Channel" anul trecut, când la conducerea dezvoltatorului imobiliar se afla Daiana Voicu.

Domnia sa a demisionat de la şefia "Willbrook" după ce a manageriat timp de zece ani această afacere, ulterior concentrându-se pe zona de property management, prin intermediul firmei "Carlyle Properties", pe care o deţine.

Se pare că după ce a plecat de la "Willbrook" nu a renunţat la ideea de a deţine acţiuni la "The Money Channel", întrucât, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Daiana Voicu are 5% din capitalul social al postului de televiziune, prin societatea "Carlyle Media", care îi aparţine în proporţie de 90%.

Reprezentanţii "The Money Channel" ne-au precizat că, în ciuda faptului că postul de televiziune a dat publicităţii comunicatul cu sondajul realizat de "The Money Channel Institute", compania "Links Associated" nu este agenţia de PR a acestui "departament", deşi "are relaţii de PR" cu "The Money Channel".

În acelaşi timp, "Links Asociated" este agenţia de PR a societăţii "Willbrook", dezvoltatorul imobilului "Cathedral Plaza".

"Links Associated" o are ca manager partner pe Corina Vinţan, care a fost purtător de cuvânt la Ministerul de Externe când instituţia era condusă de Mihai Răzvan Ungureanu.

De când a fost înfiinţat "The Money Channel Institute", respectiv anul în curs, acest "departament" a realizat şi câteva sondaje legate de percepţia publică privind evoluţia politică a lui Mihai Răzvan Ungureanu, unele dintre ele prezentând date din care reiese că fostul premier se bucura de o imagine mai bună în faţa românilor, comparativ cu alţi politicieni.

Francisc Doboş: "Dezvoltatorul încearcă să manipuleze Justiţia"

Preotul Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, consideră că anunţul companiei de PR este "foarte tendenţios", subliniind că acestuia îi lipseşte eşantionul.

Comunicatul dat publicităţii de "Links Associated", în urma realizării sondajului de "The Money Channel Institute", arată că cercetarea a fost realizată "în rândul populaţiei adulte cu vârsta de 18 şi peste 18 ani din Bucureşti", în perioada 16-23 august 2012, şi are o marjă de eroare de +/- 3,1%, pentru un grad de încredere de 95%", dar nu aminteşte de eşantionul pe care a fost făcut studiul.

Întrebată de ziarul BURSA, Ioana Dimitriu, PR Manager în cadrul "Links Associated", ne-a spus că eşantionul pe care a fost realizat sondajul a fost de 1.000 de persoane, "fiind reprezentativ pentru populaţia Municipiului Bucureşti cu vârsta de 18 ani şi mai mare de 18 ani". Domnia sa ne-a precizat că "sondajul este validat prin faptul că eşantionul respectă caracteristicile populaţiei Bucureştiului conform datelor statistice".

Sondajul comandat de postul de televiziune "The Money Channel" subliniază că pericolul unui demers precum demolarea "Cathedral Plaza" "este conştientizat de majoritatea bucureştenilor, 52% dintre respondenţi susţinând că demolarea ar reprezenta un pericol pentru locuitori şi clădirile învecinate, deci implicit pentru Catedrala Romano-Catolică".

Preotul Gabriel Popa ne-a spus, însă, că, în eventualitatea demolării ei, "construcţia poate fi demontată piesă cu piesă, etaj cu etaj, fără să prezinte vreun pericol pentru Catedrală".

Domnia sa ne-a precizat că, în luna iulie a anului trecut, TVR a realizat un sondaj potrivit căruia 81,1% dintre cei 1.684 de respondenţi erau de acord cu desfiinţarea clădirii "Cathedral Plaza".

"Este evident că se încearcă o manipulare a justiţiei. Încă din anul 2006, când clădirea nici nu ieşise din pământ, Inspectoratul de Stat în Construcţii arăta că proiectul încalcă circa 20 de legi din ţara noastră. Avem documente care atestă acest lucru", ne-a mai spus Gabriel Popa.

Reprezentanţii Catedralei "Sf. Iosif" consideră articolele de presă din ultima vreme legate de acest subiect drept încercări disperate ale dezvoltatorului Cathedral Plaza, firma "Millennium Building Development" (MBD), "pentru a influenţa, prin intermediul mass-media, instanţele de judecată şi pentru a determina afectarea independenţei şi imparţialităţii justiţiei", potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Acesta precizează: "Aşa-zisele sondaje fabricate pe ultima sută de metri de către MBD prin firmele care îi aparţin sau care au legătură cu aceasta, ori < turul în exclusivitate > al clădirii ilegale de birouri, prezentată până la urmă ca < un zgârie nori > cu obiecte sanitare de lux în centrul Bucureştiului, sunt praf în ochi şi jignire a inteligenţei cetăţenilor Capitalei şi nu numai. Legea este lege şi, în România, nimeni nu este mai presus de lege (cf. Constituţiei României, art. 16). Iar adevărul este unul singur: < Cathedral Plaza > este o clădire ilegală şi un pericol public".

Controversata clădire de birouri a necesitat o investiţie de 60 de milioane de euro.

Proiectul "Cathedral Plaza", autorizat de Primăria Sectorului 1, a fost demarat în anul 2006. De atunci, contradicţiile dintre cele două părţi s-au derulat în cadrul mai multor instanţe judecătoreşti, cum ar fi cele de la Bucureşti, Ploieşti sau Suceava. După suspendarea autorizaţiei, reprezentanţii constructorului au anunţat, într-un comunicat de presă, că imobilul a fost vândut, în mai 2011, unui fond de investiţii britanic, considerând, astfel, că sentinţa justiţiei este tardivă. Ulterior, Municipalitatea a solicitat demolarea clădirii, în septembrie anul trecut, după care dezvoltatorul a anunţat, în octombrie 2011, că imobilul este deschis pentru primirea chiriaşilor. Compania "Millennium Building Development" a înaintat, în ianuarie acest an, o plângere împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg. Firma reclama faptul că deciziile Curţii de Apel Suceava, prin care a fost anulată autorizaţia de construcţie a imobilului de lângă Catedrala "Sf. Iosif", "violează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată şi consfinţeşte dreptul la un proces echitabil". Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins solicitarea "Millenium Building Development".

MBD: "Nu există nicio decizie care să decidă demolarea Cathedral Plaza"

Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul Cathedral Plaza, a informat ieri, într-un comunicat, că nu există nicio hotărâre de demolare a clădirii, în niciun litigiu în care compania este parte.

"Dacă într-adevar o instanţă judecătorească s-a pronunţat cu privire la obligarea Primăriei Generale a Capitalei de a dispune anumite măsuri în legătură cu clădirea fără a cita măcar Millennium Building Development, vom verifica circumstanţele în care o asemenea hotărâre judecătorească a putut fi emisă fără respectarea celui mai elementar drept la apărare al proprietarului clădirii", a declarat Robert Roşu, avocatul Millennium Building Development, adăugând: "În orice caz, o sentinţă pronunţată într-un asemenea cadru procesual nu este opozabilă MBD".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Bun articol. Intr-adevar, "The Money Channel Institute" s-a facut de ras. Pe de alta parte, ar fi interesant de stiut cator bucuresteni le pasa de ce se intampla cu "Cathedral Plaza".

    In ceea ce preveste demolarea cladirii, in primul rand nu trebuia sa se ajunga pana aici ! Iar vina ca s-a ajuns atat de departe apartine atat constructorului cat si autoritatilor, dar si Episcopiei care a fost initial de acord cu construirea.! 

    ce porcarie! sau ati luat bani de la biserica sau vreti sa luiati de la wilbrook. miroase urat acest articol comandat. popa a vrut spaga, ofer nu i-a dat si vrea sa ii demonstreze ca ii darama casa. voi ati intrat in joc.... pacat

    Decat sa fie demolata, mai bine ar fi amendati proprietarii cu o suma substantiala. Ar fi pacat sa fie demolata!

    .. să facem curățienie. Eu sunt d-acord cu demolarea, chiar sâmbătă am trecut cu copiii pe acolo și ai senzația că acea clădire se prăbușește pe tine, total aiurea construcția aia acolo. Așa s-a sluțit Bucureștiul, unii au construit fără să aștepte decizia justiției pe considerentul că nu o să-i dărâme nimeni. Eu aș vrea să începem lucrul ăsta, mai știu multe clădiri care n-au ce căuta în anumite zone din București. Orașul ăsta este sluțit mai rău ca pe timpul lui Ceaușescu de oameni care nu vor decât bani, este sigurul lor scop în viață. Tot ei însă se duc și se plimbă pe la Viena, Barcelona, Paris, Londra, etc pentru că acolo n-au exista nesimțiți ca ei să distrugă orașele alea și le place mai mult acolo.

    Existand mii de asemenea cladiri in Bucuresti nu mai e nevoie de una in plus.Apoi daca biserica catolica da de mancare si creaza sute de locuri de munca cu cladirea ei, e logix ca o cladire care nu creaza nici un loc de munca sa fie demolata.Si nu trebuie uitat ca oamenii de afaceri si investitorii care pica prin Romania, se duc la biserica sa conceapa o afacere noua, nu merg intr-o cladire de business. Asa ca foarte bine ca o demoleaza, sa o demoleze, ca nu avem nevoie de ea.Avem nevoie de biserici ca sa "desteptam" poporul, ca biserica a dat intotdeauna hrana si adapost romanilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb