Schimbarea Guvernului Ponta a produs instabilitate şi în turism, au susţinut ieri membrii ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism), în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că fostul Executiv a adoptat acte normative bune pentru economie, dar acestea nu au reuşit să rezolve în totalitate problemele din turism. Reprezentanţii ANAT îşi doresc de la noul Guvern tehnocrat scăderea TVA la 9% şi pentru agenţiile de turism, rezolvarea problemelor vizelor pentru ţările estice şi susţinerea incomingului.
"Avem un potenţial imens de atragere a turiştilor din China, zona ţărilor arabe şi Rusia, dar ne împiedicăm de această problemă a vizelor, pe care sperăm ca noul guvern să o rezolve", a afirmat Alin Burcea, prim-vicepreşedintele ANAT. Conform domniei sale, agenţiile din România nu aduc turişti chinezi şi din cauza obţinerii cu greutate a vizelor, dar mai ales din cauza garanţiei de 10.000 euro pe care trebuie să o depună pentru fiecare turist.
"Noi trebuie să fim mai catolici decât Papa. Să respectăm legislaţia europeană mai mult decât alte ţări din UE. Toate ţările mari din Europa au străzile pline de turişti chinezi. Noi de ce nu putem să ne adaptăm legislaţia la fel ca aceste ţări din UE cu tradiţie în turism?", spune prim-vicepreşedintele ANAT.
Alin Burcea crede că dacă s-ar scurta durata obţinerii vizelor şi s-ar elimina garanţia necesară în cazul repatrierii cetăţenilor chinezi, România ar putea atrage anual peste 10.000 de turişti numai din China.
Membrii ANAT au intitulat "Guvern European" viitorul Executiv condus de fostul comisar european Dacian Cioloş, care, în opinia lor, ar putea soluţiona mai repede aceste doleanţe, inclusiv prin mediatizarea lor în cercurile influente din UE.
Vicepreşedintele Asociaţiei, Alin Burcea, a declarat: "Ne dorim un om serios, este clar că nu poate să le ştie pe toate, acoperind domenii vaste ca ministru al economiei şi turismului, dar sperăm că se va înconjura de consilieri cu experienţă. Vrem o persoană normală, coerentă, care să ne consulte, iar pe postul de secretar de stat vedem un expert în turism -eu , personal, mi-aş dori un agent de turism".
ANAT s-a implicat şi în ajutorarea victimelor tragediei din Clubul Colectiv. Atfel, a pus la dispoziţia membrilor săi, cât şi ai celorlalte agenţii, un cont unde se pot face donaţii. De asemenea, 40% din fondurile obţinute din vânzarea biletelor la tombola caritabilă din cadrul evenimentului "Gala aniversară ANAT -25 de ani" sunt destinate acestei cauze. Gala va avea loc vineri, 13 noiembrie, şi marchează un sfert de secol de activitate a asociaţiei în industria turismului. Din fondurile obţinute, încă 40% vor fi redirecţionate către soţia poliţistului Bogdan Gigină, decedat în misiune în data de 20 octombrie 2015, iar restul va merge pentru două burse la cursuri de calificare de agent de turism/ghid pentru tineri defavorizaţi.
• De astăzi, la Târg!
Astăzi se vor deschide porţile Târgului de Turism al României (TTR) - ediţia de toamnă, unde ANAT este partener strategic. Cea de-a 34-a ediţie se desfăşoară până duminică şi găzduieşte peste 220 de expozanţi din 16 ţări. La acest eveniment sunt aşteptaţi în jur de 15.000 de vizitatori. Din perspectiva oficialilor ANAT, românii au înţeles sistemul de a căuta din vreme ofertele de vacanţe şi, dacă până acum târgul era în special pentru sezonul de iarnă, acum se caută deja excursii pentru vara lui 2016. Solicitările sunt devansate, iar programele de early booking merg foarte bine. În ceea ce priveşte încasările de la târg, membrii ANAT se aşteaptă la sume mari, pentru că ofertele TTR sunt cu 30-40% reduse.
• Agenţiile îşi freacă mâinile după "ghişeftul" lui 2015
Mediul de turism din România a cunoscut un an 2015 foarte bun, cu creşteri pe toate zonele - număr de înnoptări, numărul turiştilor care au plecat în afară, dar şi a celor care au venit în România, spun membrii ANAT.
În mod aparte, Litoralul s-a remarcat prin sporurile de turişti şi încasări, cât şi prin dezvoltările care s-au produs, mai ales în sud. Totodată, investiţia de 500 de milioane de euro pentru proiectul de lărgire a plajelor a reuşit să îmbunătăţească mult această zonă, mai susţin oficialii ANAT. Au fost mărite plajele în Constanţa, o parte a lor din Mamaia şi din Eforie Nord, existând cadrul necesar pentru continuarea lucrărilor în celalalte zone, până în 2018.
Şi turismul extern a cunoscut o creştere de 10% în ceea ce priveşte cifra de afaceri, iar 2016 este privit cu optimism. Tendinţa este de dezvoltare europeană şi, în acest sens, ni s-a oferit drept exemplu existenţa unor noi curse charter, către Portugalia şi Croaţia.
Cele mai căutate destinaţii pentru anul viitor vor rămâne, în opinia reprezentanţilor ANAT, Grecia, Bulgaria şi Turcia. De asemenea, aceştia sunt de părere că turiştii se îndreaptă către destinaţii sigure în contextual internaţional actual.