Aşteptările cu privire la evoluţiile economice din Germania continuă să scadă în luna aprilie

M.G.
Internaţional / 12 aprilie 2022

Aşteptările cu privire la evoluţiile economice din Germania continuă să scadă în luna aprilie

Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a continuat să scadă în luna aprilie, după o scădere puternică în martie venită ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina. Potrivit sondajului realizat de Institutul ZEW, investitorii sunt pesimişti cu privire la situaţia economică curentă şi se aşteaptă ca dinamica economică atât din Germania cât şi din zona euro să continue să se deterioreze în următoarea perioadă.

Scăderea indicelui ZEW a fost anticipată în mare măsură de economişti, aşteptarea fiind pentru un declin mai sever la -48 de puncte pentru indicele agregat. Scăderea a fost de doar 1,7 puncte, la -41 de puncte de la -39,3 puncte în martie. Atât componenta aşteptărilor cât şi componenta condiţiilor curente au înregistrat însă declinuri noi şi semnificative în aprilie.

Indicele agregat ZEW a înregistrat în iunie 2021 o valoare de circa 80 de puncte pe fondul startului campaniei de vaccinare şi a eliminării restricţiilor în primăvară şi vară în Germania şi Europa de Vest, nivel de la care a început să scadă treptat pe fondul problemelor de pe lanţurile de aprovizionare, a celor din sectorul auto german şi ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina (vezi grafic).

"Indicatorul încrederii mediului de afaceri rămâne la un nivel scăzut. Experţii sunt pesimişti cu privire la situaţia economică curentă şi presupun că aceasta va continua să se deterioreze. Declinul în privinţa aşteptărilor inflaţioniste, care a redus cu jumătate creşterea considerabilă din luna anterioară, oferă ceva speranţe. Cu toate acestea, riscul stagflaţionist pentru următoarele şase luni rămâne valabil", afirmă într-un comunicat preşedintele Institutului ZEW Achim Wambach.

Sub-indicele ZEW al condiţiilor economice curente a înregistrat astfel o scădere lunară de 9,4 puncte la un nivel de -30,8 puncte. Aceasta a fost a doua scădere lunară consecutivă, cauzată de războiul din Ucraina. Totodată, componenta aşteptărilor semnalează că situaţia economică din Germania este una relativ similară cu cea de începutul pandemiei de Covid-19, din martie 2020.

Indicele ce urmăreşte aşteptările inflaţioniste din Germania a scăzut puternic cu 43,4 puncte în aprilie la o valoare de 26,8 puncte, scădere ce pare să incorporeze aşteptări recesioniste.

De menţionat că principalul partener comercial al Germaniei, China, continuă să aibă în lockdown câteva din cele mai mari oraşe ale sale, în special Shanghai, al treilea cel mai mare oraş (port de asemenea) din lume cu peste 26 milioane de locuitori, iar riscurile la adresa economiei chineze, europene şi globale încep să se adune.

Economia germană stagnează deja de câteva trimestre şi probabil a intrat în recesiune în primul trimestru din acest an, în timp ce inflaţia a accelerat la o rată anuală record pentru ultimele 4 decenii de 7,6% în luna martie, după cum arată datele publicate astăzi de statistica germană.

Potrivit sondajului ZEW, pentru cel de-al doilea trimestru din 2022 aşteptarea este ca dinamica economiei să fie în continuare sub potenţial. În ceea ce priveşte inflaţia, investitorii consultaţi nu converg în mod clar către o direcţie anume. În orice caz, din trimestrul al doilea va intra în jocul cifrelor efectul de bază, fiind aşteptată o decelerare a ratei anuale dacă nu chiar o scădere semnificativă ca urmare a scăderii cererii.

În acelaşi timp, indicatorul ZEW pentru încrederea în economia zonei euro a scăzut în aprilie cu 4,3 puncte la -43,0 puncte, de la 49,4 puncte în ianuarie. Indicele situaţiei curente a scăzut din nou în aprilie, cu 6,6 puncte, la o valoare de -28,5 puncte.

Totodată, potrivit sondajului ZEW, aşteptările inflaţioniste pentru zona euro au scăzut la rândul lor în aprilie. Indicatorul privind aşteptările de majorări de preţuri a scăzut în aprilie cu 43,6 puncte în raport cu valoarea din martie, la 25,9 puncte.

Circa 47,5% din experţii consultaţi în sondajul lunar realizat de Institutul ZEW se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei din zona euro să continue să crească în următoarele şase luni.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt scădea astăzi, la ora 13:30, cu 0,9%, în condiţiile unor declinuri de 8% pentru Deutsche Bank şi Commerzbank, cele mai mari bănci germane. Potrivit presei internaţionale, un investitor mare al celor două bănci a început astăzi să vândă acţiuni ce depăşesc pragul de 5% din capitalul social al fiecăreia din cele două instituţii germane de credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb