ASTRA ASIGURĂRI A INTRAT ÎN FALIMENT Muntean, ASSAI: "Fondul de Garantare poate să efectueze plăţi pentru clienţii Astra"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 decembrie 2015

Muntean, ASSAI: "Fondul de Garantare poate să efectueze plăţi pentru clienţii Astra"

"Dacă FGA va gestiona bine situaţia, acest lucru va constitui un factor de recredibilizare a întregului sistem de asigurări", consideră Cristian Muntean

Rangu, ASF: "Fondul de Garantare intră în drepturi doar după decizia finală a instanţei"

-------------

Actualizare 10:00 FGA a preluat de la societatea Astra Asigurări 57.200 de dosare de daună

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a luat act de hotărârea instanţei, de deschidere a procedurii de faliment pentru compania Astra Asigurări, dar decizia nu este una definitivă, precizează un comunicat de presă al FGA.

"Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, Fondul de garantare este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului", se arată în comunicat.

În momentul de faţă, FGA continuă acţiunea de verificare a dosarelor de daună recepţionate de la Astra Asigurări, pentru care s-au primit, conform legii, Cereri de plată, conform comunicatului citat.

Până la data de 03.12. 2015, FGA a primit 7500 de astfel de solicitări, inclusiv pentru dosarele noi, din care 700 de dosare au fost înaintate Comisiei Speciale a FGA, entitate care emite avizul final de plată. Au fost aprobate la plata un numar de 100 de dosare, potrivit sursei citate.

De asemenea, FGA a primit 5200 de cereri pentru deschidere de dosare noi de daună. Până în prezent, Fondul a deschis 3800 de dosare noi de daună, se arată în comunicatul de presă.

"Hotărârea din 03.12.2015, nu modifică activitatea de primire şi procesare a Cererilor de plată (Anexa 6) ori a Cererilor de deschidere a dosarelor de daună, din partea păgubiţilor Astra Asigurări", scrie în comunicat.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a preluat de la societatea Astra Asigurări 57.200 de dosare de daună la data de 01.10.2015.

(I.D.)

-----

Tribunalul Bucureşti a aprobat, ieri, cererea de faliment emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul Astra Asigurări, decizia nefiind definitivă, dar executorie, iar Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) poate să efectueze plăţi în următoarele săptămâni, aşadar până la sfârşitul anului, după cum estimează Cristian Muntean, directorul general al Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Domnia sa ne-a explicat că există, totuşi, o întârziere în ceea ce priveşte constatarea şi evaluarea daunelor, respectiv asiguraţii la Astra care au un accident sunt programaţi după o perioadă destul de îndelungată la Fondul de Garantare, din cauza lipsei de personal.

În schimb, Călin Rangu, şeful direcţiei Protecţia Consumatorilor din cadrul ASF, consideră că Fondul de Garantare a Asiguraţilor intră în drepturi şi poate face plăţi doar după decizia finală a instanţei, în ceea ce priveşte falimentul Astra Asigurări, astfel că, din punctul de vedere al consumatorului final, nu se vede un beneficiu imediat.

Călin Rangu a declarat, citat de Agerpres: "Noi trebuie să aşteptăm decizia definitivă. Din acel moment, Fondul de Garantare intră în drepturi şi poate să facă plăţi. Atât timp cât încă este contestabilă această fază, din punctul de vedere al consumatorului final nu se vede un beneficiu imediat pentru că, potrivit legii, numai dacă există decizie definitivă Fondul de Garantare poate intra în drepturi".

Cristian Muntean consideră că vestea falimentului la Astra este bună, întrucât creează premisele deblocării plăţilor aşteptate de peste 50.000 de asiguraţi.

"Cei de la Fondul de Garantare estimează că urmează să mai aibă aproximativ 6.000 - 7.000 de cereri de plată care vor fi înregistrate, în perioada următoare, respectiv până când poliţele de asigurare emise de Astra ajung la maturitate", ne-a declarat domnul Muntean, subliniind: "Ceea ce s-a întâmplat astăzi (n.r. ieri) este o veste mult aşteptată de către piaţă, iar dacă Fondul de Garantare va gestiona bine situaţia, acest lucru va constitui un factor de recredibilizare a întregului sistem de asigurări, dovedind faptul că şi o societate de asigurări aflată în dificultate poate să-şi onoreze plăţile, prin intervenţia statului român. Aşadar, reprezintă şi o recredibilizare a instituţiilor statului".

Reprezentantul ASSAI consideră că, în perioada următoare, vom asista "în mod clar" la presiuni mari asupra Fondului de Garantare, însă domnia sa şi-a manifestat optimismul cu privire la modul în care angajaţii FGA se vor ocupa de cazul Astra.

Cristian Muntean ne-a mai declarat: "Chiar dacă decizia nu este definitivă, ea este executorie, iar şansele să apară altă hotărâre în parcursul acestei societăţi (n.r. Astra Asigurări) sunt minime. Sigur, avocaţii Astra vor face tot ceea ce este posibil să întârzie aceste demersuri, dar deznodământul este acelaşi, întrucât cifrele financiare ale societăţii nu pot fi trucate şi au fost deja raportate, iar acea stare de insolvabilitate nu poate fi schimbată".

Potrivit sursei citate, prin decizia de ieri a instanţei se creează un precedent în ţară, pentru că "mai avem încă două societăţi de asigurare aflate în perioada premergătoare unui astfel de eveniment neplăcut".

În plus, Cristian Muntean, ne-a precizat că există şi un proiect de lege depus în Parlament, iniţiat de Ministerul de Finanţe, care prevede ca Fondul de Garantare să poată efectua plăţi chiar înainte de finalizarea unui proces în instanţă, astfel încât păgubiţii să nu fie afectaţi.

"Este adevărat că acest proiect a ajuns în Parlament chiar în săptămâna în care a căzut Guvernul Ponta şi, în momentul de faţă, se odihneşte printr-un sertar, dar un astfel de proiect de lege ar trebui adoptat pentru beneficiul tuturor, întrucât oricine poate să ajungă păgubit din cauza unei situaţii financiare a unei societăţi de asigurări", a conchis domnul Muntean.

Tribunalul Bucureşti a amânat de cinci ori luarea unei decizii privind falimentul Astra Asigurări, termenele din proces fiind pe 12 şi 26 octombrie, 9 şi 11 noiembrie, respectiv 3 decembrie.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.

Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

ASF a depus pe 8 septembrie, la Tribunalul Bucureşti, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a eşuat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb