Astra va cere convocarea unei adunări generale extraordinare a UNSAR pentru o analiză a declaraţiilor preşedintelui asociaţiei, Cristian Constantinescu, privind industria, pe care şeful asigurătorului, Radu Mustăţea, le consideră "iresponsabile şi deplasate", acuzaţii respinse însă de Constantinescu, anunţă Mediafax.
"Astra a perceput recentele afirmaţii ale preşedintelui UNSAR, Cristian Constantinescu, ca fiind făcute în numele Allianz-Ţiriac Asigurări şi venind din partea unui angajat al acestei companii, şi nu din partea unei persoane care ocupă această poziţie în uniune. Afirmaţiile lui Constantinescu, total deplasate în opinia mea, sunt o declaraţie de luptă competiţională pentru că scoate în evidenţă Allianz-Ţiriac şi îi bagatelizează pe ceilalţi asigurători", a declarat preşedintele Directoratului Astra Asigurări, Radu Mustăţea.
Domnul Constantinescu a spus că declaraţiile cu privire la industria asigurărilor sunt personale şi se bazează pe rezultatele analizei cifrelor oficiale.
"Este vorba despre o opinie personală, bazată pe experienţa mea în analizarea cifrelor oficiale, publicate de societăţi, care nu implică în niciun fel compania Allianz-Ţiriac, în cadrul careia nu mai deţin nicio func-ţie executivă. Şi, mai ales, nu am făcut nicio trimitere la comparaţii între Allianz-Ţiriac şi orice altă societate", a arătat el.
Săptămâna trecută, Constantines-cu a declarat că majoritatea asigurătorilor locali nu sunt pregătiţi să facă faţă, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurării sau reasigurarea insuficientă a riscurilor de catastrofă acoperite.
"Dacă vă uitaţi pe rapoartele anuale veţi observa că gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Mulţi asigurători nu cedează în reasigurare aces-te riscuri dintr-un un simplu motiv: costă. Ei speră ca evenimentul asigurat pe care îl acoperă să nu se întâmple şi, la finalul contractului, să rămână cu banii din primă în buzunar", a spus atunci Constantinescu.
El precizat că, în cazul Allianz- Ţiriac, societatea pe care a condus-o până în mai 2010 şi unde deţine poziţia de membru CA, pentru fiecare leu încasat ca primă de asigurare pentru o poliţă tip property se cedea-ză în reasigurare circa 30%. "Multe societăţi nu au mai mult de 5% din portofoliul property cedat în reasigurare", a arătat Constantinescu.
Mustăţea spune că astfel de afirmaţii, venite din partea preşedintelui UNSAR, asociaţia profesională a companiilor de asigurări, generează confuzie atât în piaţa de profil, cât şi în rândul clienţilor.
"Când spui că ceilalţi nu oferă protecţie adecvată înseamnă că slăbeşti încrederea în acest sector şi în produsele de asigurare, în condiţiile în care piaţa este în scădere, la fel ca şi întreaga economie naţională", a menţionat Mustăţea.
Astra este principalul asigurător local după nivelul subscrierilor în primele nouă luni ale anului 2010, depăşind Allianz-Ţiriac Asigurări, care, în 2009, s-a plasat pe prima poziţie, potrivit datelor din raportul anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
"Dorim ca afirmaţiile preşedintelui UNSAR să fie discutate şi analizate atât în adunarea generală extraordinară a Uniunii cât şi în Comisia de etică comercială şi disciplină", a mai spus Mustăţea.
Şeful Astra a afirmat că diferenţele dintre cifrele privind reasigurarea companiilor pot fi explicate prin apartenenţa sau nu la un grup multinaţional şi de tipul contractului de reasigurare încheiat între entităţi.
Potrivit datelor companiei, Astra şi-a reasigurat riscurile de catrastrofă în proporţie de 100% la nivelul anului 2010, la reasigurători internaţionali, contractele încheiate oferind premizele recuperării daunelor plătite în proporţie de peste 95%.
"Spre exemplu, daunele produse de inundaţiile din perioada 19.06-09.07.2010 au afectat un număr de 22 de judeţe şi au fost în sumă de 1,64 milioane de euro. Conform clauzelor contractelor de reasigurare pentru riscuri de catas-trofă, Astra a recuperat de la reasigurători suma de 1,14 milioane de euro", a explicat Mustăţea.
La declaraţiile lui Constantinescu a reacţionat şi CSA, care, printr-un comunicat de presă transmis la începutul săptămânii afirma că asigurătorii nu se confruntă cu probleme majore, reuşind, în pofida scăderii subscrierilor, să menţină rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009, şi dispun de lichidităţi pentru a-şi onora obligaţiile asumate faţă de asiguraţi.
"CSA analizează periodic indicatorii specifici precum lichiditatea, constituirea rezervelor tehnice, suficienţa şi dispersia activelor admise să acopere rezervele tehnice şi solvabilitatea, pentru a detecta din timp eventualele probleme majore care ar putea afecta capacitatea financiară a societăţilor de asigurare autorizate, indiferent de cota de piaţă deţinută de acestea", se spunea în comunicat.
UNSAR este organizaţia profesională a companiilor de asigurare, constituită în anul 1994, la iniţiativa a 13 asigurători, în scopul dezvoltării, extinderii, colaborării şi cooperării în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor pe plan intern şi internaţional.
Membrii Uniunii au o pondere de peste 90% în totalul subscrierilor.
Constantinescu conduce UNSAR din anul 1994 şi a fost reales, în aprilie 2010, pentru un mandat de trei ani.
1. Dl. Mustatea "unealta" Angelei Toncescu
(mesaj trimis de Leopold în data de 14.02.2011, 09:48)
Dl. Mustatea sub pretextul unei ofense aduse companiei sale si altor companii de asigurari, doreste sa il aduca la tacere pe Cristi Constantinescu in urma declaratiilor facute impotriva Caracatitei de Supraveghere a Asigurarilor.Este binecunoscut faptul ca dl. Mustatea a ajuns presedinte al Astra Asig. in urma "lobby"-ului facut de catre Angela Toncescu.
Competenta si verticalitatea nu se numara insa, printre virtutile d-lui. Mustatea.