Trei astronauţi chinezi au încheiat joi o misiune record de trei luni în spaţiu, unde au lucrat la staţia spaţială chineză Tiangong, aflată în construcţie, a anunţat agenţia Xinhua, preluată de AFP, conform Agerpres.
Cei trei astronauţi au părăsit Terra în iunie la bordul vehiculului spaţial Shenzhou-12. Misiunea lor de 90 de zile este cea mai lungă desfăşurată vreodată în spaţiu de astronauţi chinezi, a anunţat agenţia oficială de ştiri chineză, fără a preciza când este aşteptată întoarcerea lor pe Pământ.
Potrivit Xinhua, vehiculul spaţial s-a desprins de staţia Tiangong la care fusese andocat timp de trei luni, la 08:56 ora Beijingului (00:56 GMT).
Shenzhou-12 este prima misiune chineză cu echipaj uman din ultimii aproape cinci ani şi reprezintă o chestiune de prestigiu pentru Partidul Comunist Chinez (PCC) care şi-a celebrat centenarul în acest an.
Numită în engleză CSS (de la ''Chinese Space Station'' - Staţia Spaţială Chineză) şi în chineză Tiangong (''Palatul Ceresc''), staţia va avea, după finalizare, dimensiuni similare cu fosta staţie sovietică Mir (1986-2001). Durata sa de viaţă va fi de cel puţin 10 ani.
China a decis să îşi construiască propria staţie spaţială după ce Statele Unite au refuzat să îi permită să participe la Staţia Spaţială Internaţională.
Staţia Spaţială Internaţională, care reuneşte Statele Unite, Rusia, Canada, Europa şi Japonia, urmează să iasă din uz în 2024, chiar dacă NASA a menţionat o posibilă prelungire după 2028.