ATAC LA LONDRA: Patru morţi, printre care atacatorul şi un poliţist, şi circa 40 de răniţi

M.I.
Internaţional / 23 martie 2017

Atac la Londra (Sursa foto: Captură Digi24)

Atac la Londra (Sursa foto: Captură Digi24)

Doi cetăţeni ai ţării noastre au fost răniţi

-----

Actualizare 18:35 Atacatorul de la Londra a fost identificat sub numele de Khalid Masood

Atacatorul din spatele incidentului terorist de la Parlamentul Londrei a fost identificat de poliţişti sub numele de Khalid Masood, în vârstă de 52 de ani, născut în oraşul Kent. Khalid Masood a mai fost condamnat pentru fapte de violenţă, potrivit The Guardian.

Masood a fost împuşcat mortal după ce acesta a atacat reprezentanţii legii.

Potrivit sursei citate, datele atacatorului se aflau în baza de date a serviciului de securitate britani MI5.

(A.C.)

-----------

Actualizare 15:27 Jihadiştii Statului Islamic au revendicat atentatul terorist

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat în această după-amiază atentatul terorist din faţa legislativului britanic, care a zguduit în urmă cu o zi Londra. Până în acest moment, patru persoane şi-au pierdut viaţa în atentat, inclusiv atacatorul, care era cunoscut autorităţilor şi născut în Marea Britanie, scrie Reuters.

Agenţia Amaq - afiliată grupării jihadiste - a transmis că un soldat al Statului Islamic este responsabil pentru atentatul terorist de la Londra.

"Un soldat al Statului Islamic a comis acest atentat, răspunzând unui apel cu privire la atacarea cetăţenilor din ţările coaliţiei", se arată în mesajul transmis de Amaq, citat de News.ro.

Poliţia Metropolitană a explicat că atacatorul a fost inspirat de terorismul internaţional pentru a duce la capăt acest atac. Între timp, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat că ipoteza de lucru este în prezent că atacul de miercuri a avut legătură cu terorismul islamic şi că poliţia verifică în prezent dacă şi alţi oameni au fost implicaţi. Această ipoteză a fost confirmată, ulterior, într-un discurs rostit de Theresa May.

De asemenea, premierul a anunţat că autorul atentatului este un bărbat născut în Marea Britanie şi a fost anchetat în urmă cu mai mulţi ani pentru extremism violent de către MI5.

(A.C.)

---------

Actualizare 14:12 Poliţia britanică a revizuit bilanţul atacului terorist de la Londra, la patru morţi

Poliţia britanică a revizuit joi bilanţul atacului terorist de la Londra, la patru morţi, relatează Reuters.

Este vorba despre doi pietoni - o femeie de 40 de ani şi un bărbat de aproximativ 50 de ani - de atacator şi de ofiţerul Keith Palmer, conform News.ro.

Anterior, bilanţul anunţat era de cinci morţi.

Alte 29 de persoane sunt tratate în prezent în cinci spitale din capitala Marii Britanii. Şapte oameni sunt în stare critică.

(A.C.)

-----------

Actualizare 09:08 Mai multe persoane au fost arestate în cursul unei operaţiuni cu legături cu atacul de la Londra, lansată la Birmingham

Mai multe persoane au fost arestate în cursul unei operaţiuni cu legături cu atacul de la Londra desfăşurate la Birmingham, au declarat surse citate sub acoperirea anonimatului de Sky News.

Jurnalistul Sky News Mark White afirmă, potrivit News.ro: "Poliţia nu confirmă acest lucru în această dimineaţă (joi - n.r.), dar o sursă mi-a spus că raidul de la o adresă din zona Edgbaston din Birmingham, din cursul nopţii, are legături cu investigaţia în curs privind atacul terorist din Londra".

Zeci de ofiţeri de poliţie au descins la o proprietate de pe şoseaua Hagley din Birmingham, iar forţele de ordine au închis zona timp de câteva ore.

Potrivit BBC News, maşina folosită în atacul de la Londra ar fi fost închiriată din zonă pe 16 martie.

------

Actualizare 08:41 Iohannis: "Sunt alături de românii răniţi în atacul teribil din Londra şi de toţi cei afectaţi"

Preşedintele Iohannis a scris pe contul său de Twitter că este alături de românii răniţi în atacul teribil din Londra şi de toţi cei afectaţi şi că ţara noastră este alături de Marea Britanie.

Preşedintele a scris, potrivit News.ro: "Sunt alături de românii răniţi în atacul teribil din Londra şi de toţi cei afectaţi. Condoleanţe familiilor victimelor. RO solidară cu UK".

--------

Actualizare 08:32 Dragnea: "Am încredere că Guvernul Grindeanu monitorizează cu atenţie evoluţia situaţiei"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe pagina sa de Facebook, că îşi exprimă întreaga solidaritate cu poporul şi guvernul britanic în urma atacului terorist care a avut loc la Londra şi că are încredere în faptul că Guvernul Grindeanu monitorizează cu atenţie evoluţia situaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte eventualitatea apariţiei unor noi date privind cetăţeni români afectaţi de atac.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat: "În urma atacului terorist care a avut loc astăzi, la Londra, îmi exprim întreaga solidaritate cu poporul şi guvernul britanic. Faptul că atacul a avut loc lângă clădirea Parlamentului, simbol al democraţiei şi pluralismului, arată că a fost îndreptat împotriva valorilor care stau la baza statelor europene moderne, ceea ce îl face cu atât mai condamnabil".

Liviu Dragnea a transmis condoleanţe familiilor victimelor, exprimându-şi speranţa că cetăţenii români răniţi beneficiază de cea mai bună îngrijire.

Liderul social-democraţilor a completat: "Transmit condoleanţe familiilor victimelor şi sper că toate persoanele rănite în atac, în particular cetăţenii români răniţi, beneficiază de cea mai bună îngrijire şi asistenţă medicală".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că are încredere în Guvernul Grindeanu că va monitoriza "cu atenţie" evoluţia situaţiei.

Liviu Dragnea a conchis: "Am încredere că Guvernul României monitorizează cu atenţie evoluţia situaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte eventualitatea apariţiei unor noi date privind cetăţeni români afectaţi de atac, precum şi pentru oferirea de asistenţă consulară tuturor cetăţenilor români afectaţi de tragicele evenimente".

--------

Actualizare 07:51 MAE: Unul dintre românii răniţi în atacul de la Londra, spitalizat în continuare în stare gravă, celălalt a fost externat

Unul dintre românii răniţi în atacul de ieri de la Londra este internat în continuare, în stare gravă, iar celălalt cetăţean român, care a fost rănit uşor, a fost externat, a anunţat, azi dimineaţă, Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, imediat după producerea atacului şi transferul cetăţenilor români la spital pentru îngrijiri, un reprezentant al Celulei de Criză constituită la nivelul misiunii diplomatice a României la Londra s-a deplasat, de îndată ce a fost posibil, la unitatea medicală pentru obţinerea unor informaţii actualizate cu privire la starea de sănătate a victimelor şi pentru a acorda asistenţă consulară, transmite News.ro.

MAE menţionează că una dintre cele două persoane de cetăţenie română rănite se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită uşor în urma atacului, a fost externată.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord menţine permanent legătura atât cu familia persoanei aflate în stare gravă, cât şi cu cetăţeanul român care a fost externat, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări, adaugă Ministerul Afacerilor Externe.

Ambasadorul ţării noastre la Londra, Dan Mihalache, a declarat, miercuri seară, că cei doi români răniţi în atacul de la Londra sunt un bărbat şi o femeie, turişti, iar femeia se află într-o stare "relativ critică", ea fiind lovită de maşina atacatorului pe podul Westminster şi fiind proiectată în Tamisa.

Mihalache preciza, la Antena 3, că tânăra are "multiple fracturi şi leziuni", iar plămânii îi sunt menţinuţi în funcţiune cu ajutorul aparatelor.

Dan Mihalache a precizat că tânărul care o însoţea are o fractură la laba piciorului şi că ar fi urmat să îşi sărbătorească vineri ziua de naştere.

(M.I.)

---------

Cinci persoane, printre care un poliţist, au murit şi alte circa 40 de persoane au fost rănite ieri după-amiază în atacul de la Londra din faţa parlamentului britanic, iar atacatorul a fost ucis, a anunţat poliţia. Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat că au fost identificate două persoane de cetăţenie română care au fost rănite.

Potrivit MAE, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă, potrivit Agerpres.

Deocamdată, transmite Digi24, autorităţile britanice vorbesc despre un incident terorist şi despre un unic atacator. Acesta a condus maşina pe podul Westminster şi a lovit zeci de oameni. Apoi a coborât şi, înarmat cu un cuţit, a forţat intrarea în Palatul Parlamentului. Primul poliţist care a încercat să-l oprească nu era înarmat şi a fost înjunghiat mortal.

Premierul Theresa May a spus: "Acest incident îngrozitor a început când un unic atacator a intrat cu maşina în pietonii care traversau Podul Westminter, omorând doi oameni şi rănindu-i pe mulţi alţii, inclusiv trei poliţişti. Acest atacator, care era înarmat cu un cuţit, a alergat apoi spre Parlament, unde i-au opus rezistenţă poliţiştii care ne apără pe noi şi instituţiile noastre democratice. În mod tragic, un poliţist a fost ucis. Teroristul a fost şi el ucis".

Un martor a povestit pentru BBC: "Întâi, am auzit un zgomot. Apoi, am văzut o maşină scăpată de sub control care intra în pietoni. Am văzut ceva întins pe jos, pe o parte a drumului, iar pe partea celalaltă am văzut trupul cuiva. Mai departe părea să fie un alt cadavru".

Întreg centrul metropolei a fost blocat complet de poliţişti înarmaţi, iar zona a fost împânzită de zeci de ambulanţe. Parlamentarii britanici, anunţaţi de incidentele care aveau loc în afara clădirii, au suspendat şedinţa.

Parlamentarul David Lidington i-a anunţat pe colegii săi: "Se pare că un poliţist a fost înjunghiat. Linişte! În acest moment suspend lucrările Camerei Comunelor! Lucrările sunt suspendate, dar vă rog, aşteptaţi aici!".

La lucrările Parlamentului participa în acel moment şi premierul Theresa May. Şefa guvernului a fost scoasă rapid din clădire şi transportată de urgenţă într-un loc sigur. Parlamentarii au fost duşi în catedrala Westminster, unde au stat câteva ore. Nu au fost singurii care au aşteptat ca forţele de ordine să le permită să plece. Zeci de turişti au rămas la bordul London Eye, celebra roată din centrul Londrei.

Mark Rowley, oficial Scotland Yard, a explicat: "În acest stadiu nu voi comenta identitatea atacatorului, dar ipoteza noastră de lucru este că a fost inspirat de terorismul internaţional. Avem sute de poliţişti implicaţi în această anchetă, iar ei se concentrează pe motivaţia suspectului, pe pregătirea atacului şi asociaţii săi".

Conform AFP, atacatorul ar fi avut barbă şi ar fi fost îmbrăcat în haine de culoare închisă, probabil negre.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Jihadisti nu au putut revendica mai repede sa nu mai fie mister si dorinta de a musamaliza ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb