ATAC TERORIST ÎN BELGIA: Mai multe explozii la Bruxelles: zeci de morţi, ISIS revendică atentatele

Ioana Dogaru
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 martie 2016

Mai multe explozii la Bruxelles: zeci de morţi, ISIS revendică atentatele


Bilanţ oficial: 34 de morţi şi peste 230 de răniţi

---------

Ambasada României în Regatul Belgiei pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi a rudelor acestora mai multe numere de telefon unde se pot informa cu privire la situaţia creată după exploziile din Bruxelles, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Contactele telefonice ale ambasadei sunt: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles, +32(0)2 344 0854.

Actualizare 20:19 MAE: Trei români răniţi în atentatele de la Bruxelles

Trei cetăţeni români au fost răniţi astăzi în atentatele care au avut loc la Bruxelles, informează Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul unui comunicat de presă.

"Ministerul Afacerilor Externe transmite că, potrivit informaţiilor deţinute la acest moment, există confirmarea faptului că trei cetăţeni români au fost răniţi în atentatele care au avut loc astăzi la Bruxelles. Dintre aceştia, doi cetăţeni români se află în spital, iar unul a fost deja externat", se arată în comunicat.

Consuli din cadrul ambasadei României la Bruxelles urmează să îi viziteze pe cetăţenii români spitalizaţi, precizează MAE.

"Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin intermediul Ambasadei României în Regatul Belgiei, este în legătură permanentă cu autorităţile locale, depune în continuare toate eforturile pentru a verifica dacă printre persoanele afectate se află şi alţi cetăţeni români şi este pregătit să acorde asistenţa consulară necesară", menţionează sursa citată.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:00 Angela Merkel se declară hotărâtă să învingă terorismul

Cancelarul federal german Angela Merkel s-a declarat astăzi îngrozită de atentatele de la Bruxelles, însă hotărâtă să învingă terorismul, transmite AFP.

"Oroarea este la fel de nemărginită ca şi hotărârea de a învinge terorismul după aceste atentate", a declarat Merkel la Berlin, în faţa presei.

"Asasinii de la Bruxelles sunt terorişti care nu au nicio consideraţie pentru regulile umanităţii", a mai spus cancelarul federal, potrivit căreia autorii acestor atentate sunt "duşmani ai tuturor valorilor umanităţii".

Cel puţin 34 de persoane au murit şi sute de alte persoane au fost rănite în atentatele teroriste care au avut loc pe aeroportul Zaventem şi în staţia de metrou Maelbeek, din apropierea instituţiilor europene.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:42 Aeroportul internaţional din Bruxelles va rămâne închis şi mâine

Aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles, lovit în această dimineaţă de un atentat terorist, va rămâne închis cel puţin în ziua de miercuri, a anunţat directorul general al societăţii Brussels Airport, Arnaud Feist, potrivit AFP.

Cel puţin 14 persoane au decedat astăzi în urma a două deflagraţii produse în terminalul de plecări al aeroportului Zaventem.

"Aeroportul va rămâne închis până miercuri inclusiv", se arată într-un mesaj publicat pe contul de Twitter al societăţii Brussels Airport în care este citat directorul general Arnaud Feist. "Majoritatea activităţilor aeroportului sunt oprite. Încercăm să repornim anumite activităţi în cel mai scurt timp posibil însă cu siguranţă va fi nevoie de cel puţin o zi", a adăugat Feist.

Aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles, unde lucrează 20.000 de persoane, este unul din cel mai mare angajator din Belgia.

Arnaud Feist a mai spus că este prea devreme să evalueze pagubele provocate terminalului de exploziile de marţi. "Deocamdată nu avem acces în zonă deoarece Parchetul efectuează ancheta. Vom vedea mâine dacă vom putea repara rapid ceea ce a fost distrus şi să redemarăm un număr minim de operaţiuni", a subliniat directorul general al societăţii care operează Aeroportul internaţional din Bruxelles.

"Teroriştii s-au aruncat în aer în zona de «check in» a terminalului, care este o zonă unde oricine poate intra şi în care nu sunt controale de securitate. La fel ca şi în majoritatea aeroporturilor din Europa aceste zone sunt unele în care accesul este liber", a adăugat Feist.

(S.A.)

---------

Actualizare 19:37 Doi români răniţi în atentatele de la Bruxelles

Doi români au fost răniţi astăzi în atacurile din capitala Belgiei, unul dintre aceştia fiind rănit în explozia de la aeroport, transmite Digi24.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:30 Iohannis, la Istanbul: "Astăzi este o zi neagră pentru Uniunea Europeană"

Uniunea Europeană şi Turcia au fost sub atac terorist, ceea ce arată că problemele lumii sunt departe de a fi rezolvate, a declarat astăzi la Istanbul preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Turcia, informează Administraţia Prezidenţială.

"După cum, din păcate, ştim cu toţii, astăzi este o zi neagră pentru Uniunea Europeană. Bruxelles a fost sub atac terorist, Uniunea Europeană este sub atac terorist şi, din păcate, şi Turcia a fost sub atac terorist. Aceste lucruri ne arată că terorismul este prezent peste tot în civilizaţie. Aceste lucruri, din păcate, ne arată că problemele lumii sunt departe de a fi rezolvate, dar acolo unde putem să intervenim noi, cu prietenia între ţări, cu solidaritatea dintre noi, avem o şansă foarte bună să rezolvăm aceste probleme", a declarat Iohannis la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Turcia.

Şeful statului a mai afirmat că "solidaritatea" este cuvântul care se potriveşte cel mai bine în această situaţie şi că toată lumea a fost impresionată şi îndurerată de recentele atacuri teroriste din Istanbul, Ankara, Paris şi Bruxelles.

"Sunt probleme cunoscute, este vorba, desigur, de problema terorismului, problema migraţiei, problema războiului din Siria şi multe alte probleme care, din păcate, ne ţin, ne reţin atenţia mai mult decât am fi dorit ca aceste probleme s-o facă", a mai spus Iohannis.

Preşedintele le-a spus românilor din Turcia că reprezintă "o legătură, un pod între cele două ţări", la fel ca minorităţile turcă şi turco-tătară din România.

"Acest pod nu este unul nou. Între ţările noastre, de multă vreme, există legături foarte bune, legături care s-au realizat şi la nivel instituţional, dar şi la nivel personal, s-au realizat în zona economică, dar, în acelaşi fel, şi în zona culturală. Toate acestea ne fac să credem că România şi Turcia pot construi împreună în continuare foarte multe lucruri bune", a mai declarat Klaus Iohannis.

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:09 Atentatorii au introdus 3 bombe pe aeroport, una nu a explodat

Trei bombe au fost introduse marţi dimineaţa în aeroportul internaţional din Bruxelles de către atentatori, însă una dintre ele nu a explodat, a declarat guvernatorul provinciei Brabantul Flamand, Lodewijk De Witte, potrivit AFP.

O echipă de deminare a procedat la începutul după-amiezii la neutralizarea, prin explozie controlată, a unui obiect suspect găsit în terminalul de plecări, unde cel puţin 14 oameni au fost ucişi în cele două deflagraţii produse în cursul dimineţii.

"Aceasta pentru că în clădire au fost introduse trei bombe, dintre care una nu a explodat, cea de-a treia", a explicat Lodewijk De Witte, într-o declaraţie de presă pe aeroport, preluată de posturile de televiziune.

Conformcelui mai recent bilanţ provizoriu anunţat de Centrul naţional de criză, atentatele de marţi de pe aeroportul internaţional şi din staţia de metrou Maelbeek au provocat peste 30 de morţi şi 230 de răniţi.

Regele belgienilor, Philippe, se va adresa populaţiei printr-un discurs transmis de posturile naţionale, începând de la ora locală 19.00 (18.00 GMT), a anunţat Palatul regal, printr-un comunicat.

În istoria recentă a ţării, singurul suveran care s-a mai adresat belgienilor, cu excepţia tradiţionalelor discursuri de 21 iulie şi de Anul Nou, a fost Albert al II-lea, când, în martie 2013, şi-a anunţat abdicarea, scrie Agerpres.

În ce priveşte bombele utilizate de terorişti pe aeroport, acestea au conţinut cuie, a declarat pentru postul VTM managerul spitalului universitar Gasthuisberg din Louvain, Marc Decramer. Majoritatea răniţilor internaţi în acest spital prezentau fracturi, arsuri şi tăieturi grave cauzate de obiecte metalice. La spitalul Gasthuisberg sunt îngrijiţi în prezent 13 răniţi, dintre care cinci aflaţi în stare gravă.

(A.L.)

---------------

Actualizare 18:08 MAE: Pasagerii cursei Tarom Bucureşti - Bruxelles, deviată la Amsterdam, vor ajunge în România

Cetăţenii români care se aflau la bordul unei aeronave Tarom cu destinaţia Bruxelles, ajuns la Amsterdam ca urmare a exploziilor produse în capitala Belgiei, sunt la bordul unui avion care va ajunge în ţara noastră, informează MAE prin intermediul unui comunicat trimis redacţiei.

"Echipa consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga, care s-a deplasat la Amsterdam pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, a preluat pasagerii care şi-au exprimat dorinţa de a reveni în Romania iar, cu sprijinul reprezentantului Tarom de la Bruxelles, au fost îndeplinite toate formalităţile de îmbarcare pentru o cursă Tarom care va pleca astăzi de la Amsterdam către Bucureşti", se arată în comunicat.

De asemenea, o echipă consulară mobilă, din cadrul celulei de criză a MAE se va deplasa de la Bucureşti la Bruxelles miercuri pentru a sprijinii activitatea zilnică a secţiei consulare a Ambasadei României la Bruxelles, al cărei personal este implicat "în totalitate" în acest moment în gestionarea situaţiei generate de incidentele produse în cursul zilei de astăzi.

"Toate delegaţiile oficiale aflate la Bruxelles în acest moment au beneficiat şi continuă să beneficieze de asistenţa celor trei misiuni diplomatice aflate pe teritoriul Regatului Belgiei (Ambasada României în Regatul Belgiei, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană şi Delegaţia Permanentă a României la NATO) în vederea revenirii în ţară în cel mai scurt timp şi în condiţii de siguranţă", precizează MAE.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:54 Trei zile de doliu naţional în Belgia

Belgia a anunţat trei zile de doliu naţional în urma atentatelor produse marţi pe aeroportul internaţional şi într-o staţie de metrou din capitala ţării, Bruxelles, şi soldate cu cel puţin 34 de morţi, conform celui mai recent bilanţ provizoriu, informează DPA şi AFP.

Anunţul privind decretarea zilelor de doliu a fost făcut de ministrul de interne, Jan Jambon, citat de radio-televiziunea publică RTBF.

"Este un doliu excepţional, toate drapelele naţionale vor fi aşadar în bernă pe toate clădirile oficiale din ţară", a precizat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtătorul de cuvânt al premierului belgian Charles Michel, potrivit Agerpres.

(A.L.)

---------------

Actualizare 17:16 ISIS a revendicat atentatele

Statul Islamic a revendicat atentatele de marţi de la Bruxelles. Anunţul a fost făcut într-un comunicat publicat de agenţia Amaq News, apropiată teroriştilor şi citată de Russia Today, potrivit EuropaFM.

Autenticitatea mesajului nu poate fi însă verificată din surse independente şi nu este clar dacă postarea aparţine organizaţiei teroriste.

Înainte de a revendica atacurile, susţinătorii Statului Islamic au salutat, pe reţelele de socializare actele teroriste.

"Statul vă va obliga să vă reevaluaţi calea de o mie de ori înainte să aveţi curajul de a ucide din nou musulmani şi să ştiţi că musulmanii au acum un stat care să îi apere", a scris un susţinător al grupării pe Twitter.

(A.L.)

---------------

Actualizare 16:08 Premierul francez: "Europa e în stare de război"

Premierul francez a reacţionat ferm după exploziile de la Bruxelles, susţinând că "Europa e în stare de război", informează Le Monde.

"Suntem în război, ne confruntăm cu acte de război de luni de zile în Europa. Şi în faţa acestui război, este nevoie de o mobilizare în orice moment", a declarat şeful guvernului francez, după reuniunea de urgenţă de la Palatul Elysee, la care s-a convenit asupra întăririi în continuare a măsurilor de securitate în Franţa.

La rândul sau, preşedintele francez Francois Hollande a menţionat, într-un comunicat, că, "prin intermediul atentatelor de la Bruxelles, întreagă Europa este lovită". Europa trebuie să ia "măsuri indispensabile în faţă gravităţii ameninţării", a adăugat şeful statului francez, potrivit ProTV.

(A.L.)

-------------

Actualizare 16:04 Cătălin Predoiu: "Suntem în plin război, revizuirea politicilor şi instituţiilor europene este singura cale pentru noi"

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte as PNL, şi-a exprimat compasiunea faţă de familiile şi apropiaţii celor dispăruţi sau răniţi în atentatele de astăzi de la Bruxelles, precizând că doar "pentru cei miopi nu mai e clar că suntem în plin atentat la adresa întregului continent", potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Cătălin Predoiu a afirmat că se impune revizuirea politicilor şi instituţiilor europene pentru combaterea terorismului.

"Europa este obligată să câştige această bătălie pentru securitatea cetăţenilor săi şi pentru felul nostru de viaţă. Revizuirea politicilor şi instituţiilor europene este singura cale pentru noi. Uniunea Europeană a fost construită într-o epocă în care securitatea ei internă nu era ameninţată. Acum suntem în plin război. E nevoie de o adaptare rapidă la noul context. Nu avem apărare comună şi politici adaptate provocărilor. Statele nu se pot apăra singure de acest flagel", a spus liberalul.

"Zidul de apărare trebuie construit mult în afara Europei", a mai spus Predoiu, afirmând că România trebuia să fie demult admisă în Schengen, iar Acordul UE-Turcian încheiat de acum un an.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:52 Papa Francisc condamnă ''violenţa oarbă''

Papa Francisc a condamnat, astăzi, "violenţa oarbă, care provoacă atât de multă suferinţă", într-un mesaj de condoleanţe după atentatele de la aeroportul şi metroul din Bruxelles, preluat de AFP.

"Sfântul Părinte condamnă din nou violenţa oarbă, care provoacă atât de multă suferinţă, şi imploră de la Dumnezeu darul păcii", a scris în numele papei numărul doi de la Vatican, monseniorul Pietro Parolin, într-o telegramă adresată arhiepiscopului de Bruxelles, monseniorul Joseph De Kesel.

"Papa Francisc îi încredinţează milei lui Dumnezeu pe cei care au murit şi se alătură în rugăciune durerii rudelor lor. El îşi exprimă profunda compasiune faţă de răniţi şi familiile lor, precum şi faţă de toţi cei care acordă ajutor", a spus el, potrivit France Press.

(A.L.)

------------

Actualizare 15:48 FBI îşi va coordona eforturile cu autorităţile belgiene după atentatele de la Bruxelles

Şefii armatei SUA şi oficiali ai Departamentului american al Justiţiei au fost informaţi în legătură cu atacurile de la Bruxelles, iar Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a început să-şi coordoneze eforturile cu autorităţile belgiene ca urmare a atentatelor, au declarat astăzi oficiali americani, potrivit Reuters.

Ministrul american al Apărării, Ashton Carter, şi generalul Joseph Dunford, şeful Statului major interarme, au fost informaţi despre atentatele de la Bruxelles. Aceştia urmează să fie audiaţi astăzi de o comisie a Congresului SUA în legătură cu bugetul Pentagonului, potrivit unui oficial.

Loretta Lynch, ministrul american al Justiţiei, a fost şi ea informată despre evenimentele de la Bruxelles, potrivit unui oficial din Departamentul Justiţiei, care a precizat că Departamentul şi FBI-ul îşi coordonează, de asemenea, eforturile în cadrul guvernului american şi cu autorităţile din Belgia.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:48 MAE: Olanda - măsuri suplimentare de control şi securitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească spre Regatul Ţărilor de Jos că, urmare atentatelor care au avut loc la 22 martie 2016, în Bruxelles, Belgia, autorităţile olandeze au impus măsuri suplimentare de control şi securitate, pe întreg teritoriul ţării.

Potrivit sursei citate, Olanda menţine nivelul de alertă teroristă la "substanţial" (reprezentând faptul că, în prezent, nu sunt dovezi care să conducă la concluzia că se pregăteşte un atentat) şi intensifică măsurile de control şi securitate la frontieră, pe aeroporturile din Schiphol-Amsterdam, Rotterdam şi Eindhoven, precum şi în gări, atât cele interne - Utrecht, Rotterdam, Haga, Amsterdam, cât şi în cele care reprezintă puncte de trecere a frontierei - Arnhem, Breda şi Rozendaal.

"Frontiera terestră olandezo-belgiană rămâne deocamdată deschisă.Sunt intensificate operaţiunile de patrulare realizate de echipaje ale poliţiei militare.Autorităţile olandeze sunt în contact permanent cu cele belgiene, franceze şi germane în ceea ce priveşte luarea de măsuri suplimentare de securitate", se mai precizează în comunicat.

(A.L.)

-----------

Actualizare 15:38 Reuters: Acţiunile în scădere, activele de refugiu în creştere, după atacurile de la Bruxelles

Acţiunile din întreaga lume au scăzut marţi în timp ce investitorii s-au îndreptat spre valorile de refugiu reprezentate de aur şi obligaţiuni guvernamentale, după ce o serie de atentate la Bruxelles au declanşat alerte de securitate în întreaga Europă, informează Reuters.

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul acţiunilor companiilor din sectorul turismului, inclusiv companii aeriene şi hoteluri, care au tras în jos indicii generali însă în jurul prânzului acţiunile au recuperat o parte din pierderi iar cotaţiile obligaţiunilor guvernamentale şi aurului au mai revenit de la vârfurile înregistrate în cursul dimineţii, potrivit sursei citate.

Cotaţiile futures la bursele americane semnalează o scădere de aproape un procent la deschiderea tranzacţiilor pe Bursa de pe Wall Street.

"Totul are legătură cu evenimentele de la Bruxelles, însă reacţia este una limitată ceea ce arată că după toate atentatele teroriste cu care ne-am confruntat pieţele au învăţat să trăiască cu acest gen de situaţii", a declarat analistul Rabobank, Emile Cardon.

În jurul orei 12,20 GMT, indicele bursier FTSEuroFirst 300 înregistra o scădere de 1%, indicele DAX al Bursei de la Frankfurt afişa o scădere de 0,5% iar indicele bursei belgiene era în scădere cu 0,4%. Anterior toţi aceşti indici au înregistrat scăderi de până la 2%.

Acţiunile marilor companii aeriene europene precum Ryanair şi Air France-KLM au înregistrat scăderi de până la 4,5% iar acţiunile grupului hotelier Accor au scăzut cu 3,5%.

În schimb, cotaţia unciei de aur a crescut cu 0,6% până la 1.255 dolari după ce anterior înregistra o creştere de peste 1%. Randamentul pentru obligaţiunile germane a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, transmite sursa citată.

Pe pieţele valutare, yenul japonez, considerat de investitori drept o valoare de refugiu în perioade de turbulenţe, s-a apreciat în raport cu principalele valute, mai ales în raport cu euro. Moneda euro s-a depreciat cu 0,5% fiind cotată la 125,25 yeni, în timp ce dolarul american s-a depreciat cu 0,3% până la 111,60 yeni. De asemenea, moneda unică s-a depreciat şi în raport cu dolarul, fiind cotată la 1,1220 dolari, informează agenţia de presă menţionată.

Pentru pieţele financiare, atentatele de la Bruxelles au avut loc într-o săptămână în care lichiditatea începe să se reducă în avanpremiera Sărbătorilor de Paşte iar investitorii începeau să se gândească să profite de creşterea cotaţiei acţiunilor înregistrată în ultimele săptămâni, relatează Reuters.

"Având în vedere că se apropie Paştele oamenii vor fi foarte reticenţi să bage bani în pieţele de acţiuni. Dimpotrivă, vor fi mai înclinaţi să scoată bani", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets în Londra.

(I.D.)

-------

Actualizare 15:20 Surse: Pe aeroportul Zaventem au fost descoperite arme

Pe aeroportul Zaventem din Bruxelles au fost găsite arme după exploziile de marţi dimineaţă, a declarat o sursă bine informată pentru agenţia Belga, relatează La Derniere Heure, precizând că informaţia nu a fost confirmată oficial.

Potrivit mai multor martori, înainte de cele două explozii o persoană a strigat ceva în arabă, iar apoi s-au auzit focuri de armă. Canalul tv de limbă flamandă VRT scrie că poliţia a găsit o armă de asalt Kalaşnikov lângă atacatorul mort. La rândul său, agenţia Belga informează că s-au descoperit arme pe aeroportul Zaventem, citând surse bine informate, dar nu precizează alte detalii.

Evacuarea aeroportului Zaventem după exploziile de dimineaţă, dintre care cel puţin una a fost provocată de un atentator sinucigaş, s-a încheiat în jurul orei locale 13.00.

Numeroase persoane au fost transportate cu autobuzul de la aeroport spre centrul de criză format în sala sporturilor din comuna Zaventem. Alţi pasageri s-au întors în oraş pe jos, itinerariul fiind asiguraţi de poliţişti înarmaţi, transmit surse din presa internaţíonală.

În centrul de criză, persoanele au fost invitate să-şi declare identitatea şi să se înregistreze, fiind apoi îndreptate spre gară sau spre trenuri speciale.

Trei bombe au fost utilizate marţi dimineaţă în dubla explozie de pe aeroportul Zaventem, una în apropiere de check-in-ul companiei Brussels Airlines şi o alta în apropiere de recepţia companiei American Airlines. Potrivit VRT, o a treia bombă ar fi fost descoperită neexplodată pe aeroportul Zaventem.

"Am văzut corpuri ridicate de la sol, care apoi au căzut puternic", a declarat un martor. "Sunt trupuri dezmembrate peste tot. Este sânge peste tot", a afirmat la rândul său un jurnalist al ziarului La Derniere Heure.

(I.D.)

------

Actualizare 15:20 Blue Air: Zborul 0B123/124 Bucureşti - Bruxelles - Bucureşti de miercuri, reprogramat în cursul după-amiezii

Compania Blue Air reprogramează zborul 0B123/124 Bucureşti - Bruxelles - Bucureşti de miercuri, având în vedere gradul ridicat de incertitudine referitor la momentul redeschiderii Aeroportului Bruxelles Zaventem.

Cele două curse vor decola în cursul după-amiezii de miercuri astfel: 0B123 va pleca la 17,05 din Bucureşti şi va ajunge la 19,00 la Bruxelles, iar 0B124 va decola din Bruxelles la 19,45 şi va ajunge pe Henri Coandă la 23,30.

"Având în vedere gradul ridicat de incertitudine în privinţa momentului de redeschidere a Aeroportului Bruxelles Zaventem, compania Blue Air, pentru a reduce la minim disconfortul creat de această situaţie de forţă majoră, îşi anunţă pasagerii care au bilete pentru zborul 0B123/124 Bucureşti - Bruxelles - Bucureşti de mâine, 23 martie 2016, că acesta va fi reprogramat în cursul după-amiezii de mâine cu următorul orar de zbor: 0B123 17,05 Bucureşti - 19,00 Bruxelles şi 0B124 19,45 Bruxelles - 23,30 Bucureşti (toate sunt ore locale)", afirmă compania, într-un comunicat remis astăzi redacţiei.

În acelaşi timp, Blue Air asigură pasagerilor afectaţi de aceste schimbări reprogramarea gratuită pentru orice alt zbor operat de companie.

"Rugăm pasagerii, înainte de a se deplasa la aeroport, să verifice situaţia zborurilor pe conturile de Facebook sau Twitter Blue Air, cât şi pe site-urile aeroporturilor de plecare", mai precizează Blue Air.

(A.L.)

----------------

Actualizare 14:54 Răniţii din Colectiv aflaţi în Belgia, externaţi pentru a face loc victimelor atentatelor din Bruxelles

Patru din tinerii răniţi în incendiul din clubul Colectiv, internaţi la Spitalul Militar "Regina Astrid'' din Bruxelles, sunt externaţi astăzi, pentru a face loc răniţilor din atentatele din capitala belgiană, aceştia urmând să fie aduşi în România, transmit televiziunile de ştiri.

Potrivit Mediafax, Raluca Chiţiga, Ciocăneli Silviu Mihail, Oana Rotariu şi Marius Frăţoaică, sunt externaţi astăzi din Spitalul Militar 'Regina Astrid" din Bruxelles.

------------

Actualizare 14:50 Percheziţii în curs în regiunea Bruxelles

Poliţia belgiană desfăşoară percheziţii la locuinţe din regiunea Bruxellesului după atentatele produse marţi dimineaţă pe aeroportul internaţional şi într-o staţie de metrou din capitala belgiană, a transmis radio-televiziunea belgiană RTBF, într-o postare pe Twitter, citând surse judiciare.

"Persoane suspectate a avea legătură cu atentatele sunt căutat în mod activ, inclusiv cu patrule de poliţie pe stradă", a transmis RTBF.

Cel puţin 26 persoane au murit în atentatele teroriste de pe aeroportul Zaventem şi din staţia de metrou Maelbeek, din apropierea instituţiilor europene, potrivit Ministerului Sănătăţii belgian şi operatorului de transport STIB.

------

Actualizare 14:24 Secretarul general al NATO condamnă atentatul "laş" de la Bruxelles şi sporeşte nivelul de alertă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat marţi tristeţea profundă faţă de atacul laş din Bruxelles care "este un atentat împotriva valorilor noastre şi împotriva societăţilor noastre deschise", potrivit unui comunicat de presă NATO.

"Mă simt profund trist de atentatele de la Bruxelles. Numărul victimelor este tragic", a declarat Stoltenberg, potrivit unui comunicat de presă.

"Suntem cu toţii belgieni şi alături de aliatul nostru, Belgia, în această zi sumbră", a adăugat şeful NATO, citat de EFE. "Este un atentat laş. Un atentat împotriva valorilor noastre şi a societăţilor noastre deschise. Terorismul nu va învinge democraţia şi nu ne va răpi libertăţile", a susţinut Stoltenberg, care a anunţat că NATO a sporit nivelul de alertă la sediul său din Bruxelles, va rămâne "vigilentă" şi va urmări îndeaproape situaţia.

(I.D.)

------

Actualizare 14:11 Alina Gorghiu: "Atentatele de la Bruxelles arată că Europa este încă sub asediul terorismului"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a scris astăzi că atentatele de la Bruxelles arată că Europa este în continuare sub asediul terorismului, afirmând că este nevoie de "fermitate şi unitate pentru a apăra continentul de asaltul barbariei".

"Atacurile de azi de la aeroportul şi metroul din Bruxelles arată că Europa este în continuare sub asediul terorismului. E nevoie de fermitate şi unitate pentru a apăra continentul nostru de asaltul barbariei", a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

Alina Gorghiu a transmis condoleanţe familiilor victimelor atentatelor de la Bruxelles.

"Exprim condoleanţe pentru familiile victimelor şi pentru întreaga Belgie. Sper ca toţi cei din spatele acestor atacuri să fie prinşi cât mai rapid, iar autorităţile belgiene să reuşească să împiedice alte eventuale atentate", a mai afirmat Gorghiu.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:06 Corina Creţu: "Sunt şocată şi extrem de îngrijorată de ce se întâmplă la Bruxelles"

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de atacurile de la Bruxelles.

"Sunt şocată şi extrem de îngrijorată de ce se întâmplă astăzi în Bruxelles! Toate gândurile mele se îndreaptă către victime şi familiile lor!", a scris Corina Creţu pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:02 Liviu Dragnea: "Evenimentele de la Bruxelles, îndreptate împotriva Uniunii Europene"

Evenimentele de la Bruxelles sunt îndreptate împotriva Uniunii Europene şi au ca scop să semene frica, teroarea printre cetăţenii europeni, consideră liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Evenimentele care au avut loc, în această dimineaţă, la Bruxelles, m-au întristat şi indignat profund. Ele au fost îndreptate împotriva Uniunii Europene şi au ca scop să semene, din nou, frica şi teroarea printre cetăţenii europeni. Îmi exprim întreaga mea compasiune faţă de victimele atentatelor şi familiile lor. Este un moment în care trebuie să fim solidari, dar şi mai decişi ca oricând. Trebuie să acţionăm acum şi să ne organizăm pentru a scoate terorismul din Europa, pentru a reda liniştea şi siguranţa cetăţenilor europeni", a scris Dragnea pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:40 MAE: O echipă consulară mobilă acordă asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa TAROM Bucureşti-Bruxelles

O echipă consulară mobilă a Ambasadei României la Haga acordă asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa TAROM Bucureşti-Bruxelles, care a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam, unde a aterizat în condiţii de siguranţă, potrivit unui comunicat remis, marţi, AGERPRES de MAE.

Potrivit MAE, o echipă consulară mobilă din cadrul celulei de criză a ministerului este pregătită să se deplaseze de la Bucureşti la Bruxelles pentru a acorda sprijin, dacă situaţia o va impune.

"Celula de criză a MAE, activată de ministrul Afacerilor Externe urmare exploziilor produse în cursul zilei de astăzi în Bruxelles, coordonează prin mecanismele sale specifice misiunile diplomatice ale României din zonă (Misiunea diplomatică şi Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles, precum şi Misiunea diplomatică a României la Haga). Echipele consulare mobile ale ambasadelor României la Bruxelles şi Haga au fost activate, conform procedurilor aplicabile în astfel de situaţii", precizează în sursa citată.

Celula de criza a MAE este în legătură permanentă cu reprezentaţii companiilor aeriene care efectuează zboruri către Bruxelles.

"Ministerul Afacerilor Externe este în contact permanent cu autorităţile locale competente prin intermediul celor două misiuni diplomatice române de la Bruxelles şi Haga şi întreprinde demersuri constante pentru verificarea existenţei unor cetăţeni români printre persoanele afectate de aceste atentate teroriste", se arată în comunicat.

--------

Actualizare 13:40 Un nou bilanţ furnizat de autorităţi: 26 de morţi şi 136 de răniţi în cele două atentate

----------

Actualizare 13:28 Premierul belgian Charles Michel: "Belgia, ţinta unor atentate oarbe, violente şi laşe"

Belgia a fost ţinta unor atentate "oarbe, violente şi laşe", a declarat astăzi premierul belgian Charles Michel, potrivit AFP.

De ce ne-a fost frică n-am scăpat, a spus Michel, care a declarat că s-au înregistrat numeroşi morţi, dar şi răniţi, între care unii aflaţi în stare gravă.

Potrivit RTBF, citat de Agerpres, a fost convocat Consiliul Naţional de Securitate al Belgiei, a anunţat cabinetul ministrului de interne Jean Jambon.

Premierul Michel şi ministrul justiţiei Koen Jeens sunt prezenţi la reuniunea centrului de criză unde urmăresc situaţia minut cu minut alături de reprezentanţii serviciilor de securitate şi ai poliţiei. Prezidat de premier, Consiliul naţional de securitate este compus din ministrul justiţiei, ministrul apărării Steven Vandeput, ministrul de interne şi ministrul de externe Didier Reynders.

(A.L.)

-----------

Actualizare 13:25 Poliţia şi armata întăresc securitatea la centralele nucleare din Belgia

Măsurile de supraveghere au fost "întărite" şi au fost luate "măsuri de securitate suplimentare" la centralele nucleare de pe teritoriul Belgiei, a anunţat marţi agenţia de presă belgiană Belga după atentatele de la metrou şi la aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles soldate cu cel puţin 28 de morţi şi zeci de răniţi, potrivit unui nou bilanţ, relatează AFP.

"Vehiculele sunt verificate, poliţia şi armata sunt la faţa locului", a precizat Belga. Pe teritoriul Belgiei se află două centrale nucleare echipate cu şapte reactoare.

------

Actualizare 13:16 Cursele feroviare între Germania şi Bruxelles, suspendate

Compania germană de căi ferate Deutsche Bahn (DB) a suspendat marţi circulaţia trenurilor între Aquisgran (Germania) şi Bruxelles, din cauza exploziilor înregistrate în această dimineaţă în capitala belgiană, relatează agenţia EFE.

Surse din DB au precizat că măsura este posibil să fie prelungită pe parcursul întregii zile.

Aeroportul din Frankfurt se pregăteşte să primească mai multe zboruri care aveau ca destinaţie Bruxelles-ul, după ce aeroportul internaţional din Zaventem a fost închis în urma a două explozii, transmite EFE.

Un avion al companiei Austrian Airlines a fost primul dirijat înspre Frankfurt, potrivit purtătorului de cuvânt al Fraport, societatea care administrează aeroportul german.

------

Actualizare 13:14 Federica Mogherini: "O zi foarte tristă pentru Europa"

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a deplâns o "zi foarte tristă pentru Europa" după atacurile de marţi de la Bruxelles în care 21 de persoane şi-au pierdut viaţa, informează AFP.

"Este o zi foarte tristă pentru Europa, în momentul în care Europa şi capitala sa suferă aceeaşi durere pe care această regiune (Orientul Mijlociu) a cunoscut-o şi o cunoaşte în fiecare zi", a declarat Federica Mogherini, cu ochii în lacrimi, la Amman, în cadrul unei conferinţe de presă alături de ministrul iordanian de externe Nasser Judeh, scrie Agerpres.

"Suntem solidari nu numai cu victimele care suferă, ci de asemenea în reacţia la aceste acţiuni şi la prevenirea împreună a radicalizării şi a violenţei", a mai spus Federica Mogherini.

Nasser Judeh a încercat să o consoleze pe şefa diplomaţiei europene, luând-o în braţe, înainte de a părăsi împreună încăperea, grăbind astfel sfârşitul conferinţei de presă.Mai înainte, Judeh a condamnat "ferm" atacurile "criminale şi teroriste".

--------------

Actualizare 13:07 Ionuţ Stroe: "Atacurile teroriste repetate în Europa scot în evidenţă necesitatea unui răspuns european puternic"

Partidul Naţional Liberal (PNL) consideră că toate forţele politice europene trebuie să conlucreze imediat în determinarea unor măsuri concrete care să ducă la sporirea securităţii tuturor cetăţenilor în contextul atentatelor de la Bruxelles, potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

"Un atentat perfid în inima Uniunii Europene ne-a şocat pe toţi şi ne-a confirmat că terorismul loveşte fără milă şi că, în ciuda eforturilor serviciilor de informaţii belgiene, asemenea drame nu au putut fi preîntâmpinate. Chiar dacă suntem cu toţii profund marcaţi de evenimentele din această dimineaţă, încercăm să ne îndreptăm astăzi gândurile către victimele nevinovate, dar mâine ne dorim ca dezbaterea despre securitatea Uniunii Europene să fie concretă şi aplicată pe desfăşurările actuale. Avem nevoie să căutăm nu doar soluţii pentru rezolvarea consecinţelor acţiunilor teroriştilor, ci în mod obligatoriu trebuie să mergem la rădăcina cauzelor acestui flagel. Atacurile teroriste repetate în Europa scot în evidenţă necesitatea unui răspuns european puternic", subliniază Stroe într-un comunicat remis, marţi, redacţiei.

PNL transmite condoleanţe familiilor şi speră ca victimele exploziilor să se poată recupera după trauma suferită.

"Uniunea Europeană are nevoie să se mobilizeze şi să fie unită şi solidară în faţa acestui flagel. Teroriştii acţionează acum multilateral. Ca răspuns, noi, lumea civilizaţiei, a libertăţii şi democraţiei, trebuie să facem acelaşi lucru, pentru a avea succes în înfrângerea lor", adaugă Ionuţ Stroe.

------

Actualizare 12:57 Dacian Cioloş: "Am vorbit cu şefii SRI şi Internelor, în România lucrurile sunt sub control, nu sunt riscuri"

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, marţi, că a discutat cu şeful SRI, Eduard Hellvig, şi cu ministrul Internelor, Petre Tobă, şi potrivit informaţiilor existente până în prezent, şeful Executivului consideră că în România lucrurile sunt sub control şi nu există riscuri de comitere a unor atentate.

"Am avut o discuţie dimineaţă cu şeful SRI şi cu domnul ministru Tobă, în România lucrurile sunt sub control şi nu există - din informaţiile pe care le avem până acum - riscuri pentru România", a spus premierul Dacian Cioloş, marţi, în deschiderea unei manifestări la care participa.

Autorităţile române menţin nivelul de alertă teroristă cod albastru - precaut - ceea ce înseamnă că informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist, potrivit site-ului Serviciului Român de Informaţii.

--------

Actualizare 12:48 Premierul Belgiei a anunţat un nou bilanţ al victimelor: 28 de morţi şi 35 de răniţi

13 persoane şi-au pierdut viaţa în exploziile de la aeroport, iar alte 15 în atacul de la metrou.

-----------

Actualizare 12:53 TAROM: Zborurile OTP-BRU-OTP (RO372, RO373, RO374 - de azi şi RO371, RO372 - de mâine) sunt anulate

Compania TAROM comunică pasagerilor că zborurile TAROM OTP-BRU-OTP (RO372, RO373, RO374 din data 22 martie 2016 şi RO371, RO372 din 23 martie) se anulează.

"Pasagerii care deţin bilete pe aceste zboruri vor fi acceptaţi la îmbarcare pe toate cursele operate de TAROM din Amsterdam, Paris , Frankfurt, Munchen şi Londra din 22 şi 23 martie", se mai precizează în comunicat.

---------------

Actualizare 12:34 TAROM: Un zbor către Bruxelles, anulat din cauza situaţiei de criză

Compania TAROM anunţă că, din cauza situaţiei de criză, zborul către Bruxelles, prevăzut să decoleze marţi la ora 16.50 din România, a fost anulat, după ce o altă cursă a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam.

"Din cauza situaţiei de criză de pe aeroportul din Bruxelles zborul TAROM RO373 cu destinaţia Bruxelles, prevăzut să decoleze astăzi 22 martie 2016 la ora 16.50 se anulează" a anunţat TAROM printr-un comunicat de presă.

Compania aeriană a anunţat, marţi dimineaţa, că aeronava B737 - 700 care a decolat de la Bucureşti la ora 07.20, cu destinţia Bruxelles, a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam.

"Aeronava B737 - 700 a companiei TAROM, cu număr de zbor RO 371 care a decolat de la Bucureşti la ora 07.20, cu destinaţia Bruxelles, având la bord un număr de 83 de pasageri a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam. Compania este în permanentă legatură cu reprezentanţii Ambasadei Romaniei la Haga în vederea asigurării suportului necesar pentru pasagerii şi cetăţenii români", a mai precizat compania.

------

Actualizare 12:23 Cioloş: "Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles"

Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles, marţi dimineaţă, a afirmat premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că oficialii români care sunt în vizită de lucru la Comisia Europeană sunt în siguranţă la sediul reprezentanţei permanente a României la UE.

"Autorităţile române au luat toate măsurile pentru a se asigura protecţia cetăţenilor români care trăiesc în Belgia. Am avut de dimineaţă o discuţie cu domnul ambasador Tinca, ambasadorul nostru la Bruxelles. Acolo, misiunile diplomatice ale României, atât ambasada cât şi reprezentanţa permanentă sunt mobilizate să de ajutor cetăţenilor români care au nevoie. M-am asigurat că nu există victime cetăţeni români nici la aeroport, şi nici răniţi în staţia de metrou", a spus premierul în deschiderea unei conferinţe la care trebuia să participe conform programului iniţial.

Cioloş a adăugat că cetăţenii români care sunt în misiune la Bruxelles, în diferite vizite de lucru la Comisia Europeană, sunt în momentul de faţă la reprezentanţa permanentă, în siguranţă.

Premierul a anunţat că Ministerul de Externe a mobilizat la ambasada României de la Bruxelles o celula de criză şi a pus la dispoziţţie numerele de telefon la care cetăţenii români care locuiesc în Belgia sau oricine are nevoie de informaţii pe care autorităţile române le pot oferi să poată să le solicite telefonic.

Şeful Executivului a făcut referire şi la cursele Tarom care marţi dimineaţă aveau program de zbor pe ruta Bucureşti-Bruxelles şi retur.

"Avem deja o echipă la aeroportul din Amsterdam unde a fost direcţionată cursa Tarom de dimineaţă, care a aterizat deja, deci avem echipă consulară acolo care să ajute şi să dirijeze pasagerii care au sosit pentru Bruxelles dar au aterizat la Amsterdam", a spus şeful Executivului.

Premierul a precizat că a fost informat de ministrul Internelor, care este în contact cu poliţişti români aflaţi în misiune la Bruxelles, că o cursă Tarom care a decolat din capitala Belgiei spre Bucureşti îşi luase zborul înainte de producerea atentatelor, călătorii nefiind afectaţi.

------

Actualizare 12:36 David Cameron va prezida o reuniune a comitetului Cobra de răspuns la situaţii de criză

Premierul britanic David Cameron a anunţat că va prezida o reuniune a comitetului de răspuns la situaţii de criză al guvernului britanic, după exploziile de la Bruxelles, informează Reuters.

"Sunt şocat şi îngrijorat de evenimentele de la Bruxelles. Vom face tot ce putem pentru a ajuta", a declarat David Cameron într-un mesaj pe Twitter, precizând că va prezida o reuniune a comitetului Cobra, după evenimentele care au avut loc în această dimineaţă la Bruxelles.

(A.L.)

---------------

Actualizare 12:20 Băsescu: "Odată cu valul migrator islamist, organizaţiile teroriste şi-au transferat adepţi în Europa"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat marţi că era "logic" ca odată cu "valul migrator islamist" organizaţiile teroriste să îşi transfere cât mai mulţi adepţi în Europa, menţionând că nu liderii politici europeni vor plăti "factura nesăbuinţei", ci cetăţeni europeni nevinovaţi.

"În Siria, în Irak, în Afganistan sau în Yemen, grupările teroriste islamiste sunt atacate de armate regulate, trupe speciale şi forţe aeriene ale NATO, Federaţiei Ruse, Iranului sau ale Arabiei Saudite cu riscul major de a fi decimate. Era logic ca, odată cu valul migrator islamist, organizaţiile teroriste să-şi transfere adepţi cât mai mulţi la loc sigur, în Europa, unde fac ce ştiu cel mai bine: UCID. Aici nu-i bombardează nici aviaţiile aliate, nici armatele regulate nu pot fi desfăşurate, nici trupele speciale nu pot acţiona ca în teatrele de război, iar guvernele nu-şi pot permite generalizarea introducerii stării de urgenţă, transformând Europa într-un Afganistan, pentru că şi-ar recunoaşte eroarea fatală în abordarea fenomenului migraţiei necontrolate", a scris Băsescu, marţi, pe Facebook.

El a adăugat că aceia care vor plăti "factura nesăbuinţei" sunt cetăţenii europeni nevinovaţi.

"Dramatic este că nu liderii politici europeni, de altfel foarte bine păziţi, vor plăti factura nesăbuinţei, ci cetăţeni europeni nevinovaţi. Este clar că forţele de securitate nu pot asigura viaţa cetăţenilor europeni", a susţinut Băsescu.

--------

Actualizare 12:16 AFP: 21 de persoane şi-au pierdut viaţa în atentatele din Bruxelles

Autorităţile mai precizează că la aeroportul Zaventem a fost un singur atacator sinucigaş.

Poliţia belgiană a negat zvonurile că înaintea exploziilor din aeroport s-ar fi auzit focuri de armă, notează France Press.

--------------

Actualizare 13:02 Ungaria îşi consolidează măsurile de securitate la aeroport şi metrou, după exploziile de la Bruxelles

Autorităţile ungare au dispus marţi consolidarea măsurilor de securitate la aeroportul internaţional Franz Liszt şi reţeaua de metrou din Budapesta, în urma exploziilor produse la aeroportul Zaventem din Bruxelles şi în metroul din capitala belgiană, relatează MTI.

Şeful poliţiei ungare, Karoly Papp, a declarat că nu au fost impuse restricţii asupra călătorilor, dar a precizat că prezenţa forţelor de securitate a fost sporită.

El a precizat că măsuri similare au fost deja puse în practică în cazul reţelei de transport feroviar din Ungaria, transmite MTI.

------

Actualizare 11:54 Acţiunile companiilor aeriene europene şi ale lanţurilor hoteliere scad semnificativ, în urma exploziilor din Bruxelles

Bursele europene înregistrau scăderi marţi dimineaţă, în timp ce preţul aurului, considerat de investitori un activ de refugiu, a urcat, după seria de explozii din Bruxelles, informează Reuters.

Titlurile companiilor aeriene şi ale celor hoteliere au înregistrat cel mai semnificativ declin, pe fondul temerilor privind efectele atentatului din Bruxelles asupra sectorului turistic.

"Orice evenimente precum cele înregistrate azi dimineaţă în Bruxelles vor afecta încrederea investitorilor şi apetitul de risc. Fiind în apropierea vacanţei de Paşti, oamenii vor fi foarte reticenţi în a investi bani în acest tip de acţiuni. Mai probabil este că-şi vor retrage banii", a declarat analistul Michael Hewson, de la CMC Markets în Londra, potrivit Reuters.

Indicele bursier pan-European FTSEurofirst 300 a scăzut marţi dimineaţă cu 1%, la 1.326 puncte, în timp ce indicele Euro STOXX 600 (care cuprinde şi companiilor din turism) a înregistrat cel mai semnificativ declin, de 2,2%.

Indicele Bursei din Bruxelles era în scădere cu 0,8%, în timp ce indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt înregistra un recul de 1,2%.

Acţiunile principalelor companii aeriene europene au scăzut cu 4%, în timp ce acţiunile lanţului hotelier Accor înregistrau un declin de 4,1%.

Uncia de aur a crescut cu peste 1%, la 1.257 dolari, în timp ce randamentele obligaţiunilor germane pe zece ani au scăzut la 0,19%.

(A.L.)

--------------

Actualizare 11:46 Comisia Europeană cere personalului să rămână acasă sau în birouri

Comisia Europeană a dat dispoziţii marţi, după seria de explozii de la aeroportul Zaventem şi din cel puţin o staţie de metrou din Bruxelles, ca personalul său să rămână acasă sau să nu părăsească clădirile în care se află deja, transmit Reuters şi AFP.

De asemenea, un purtător de cuvânt al personalului care îşi desfăşoară activitatea în Parlamentul European, aflat în apropiere, a declarat că legislativul european funcţionează în regim normal.

(A.L.)

-------------------

Actualizare 11:36 Blue Air: Zborul 0B223/224 Bacău - Bruxelles - Bacău de astăzi este anulat

Compania Blue Air comunică pasagerilor că, în interesul siguranţei tuturor, zborul 0B223/224 Bacău - Bruxelles - Bacău de astăzi este momentan anulat, informează un comunicat remis redacţiei.

"Având în vedere evoluţia nefericită a evenimentelor din Bruxelles, compania Blue Air comunică pasagerilor săi că în interesul siguranţei tuturor, zborul 0B223/224 Bacău - Bruxelles - Bacău de astăzi, 22 martie 2016, este momentan anulat, pasagerii find rugaţi să ne contacteze pentru a le oferi alternative în următoarele zile", precizează sursă citată.

"Dorim să ne exprimăm profundă dezamăgire faţă de atentatele sângeroase din această dimineaţă de la Bruxelles şi să transmitem gadurile noastre de compasiune victimelor şi famiilor acestora.

Pentru moment, transportul în oraşul Bruxelles este complet blocat, fiind astfel în imposibilitatea de a organiza transferul pasagerilor către alte aeroporturi", se arată în comunicat.

(A.L.)

-----------------

Actualizare 11:31 Măsuri sporite de securitate pe aeroporturi din Franţa, Germania şi Olanda

Mai multe ţări europene şi-au consolidat măsurile de securitate în urma seriei de explozii care au zguduit marţi dimineaţă capitala belgiană Bruxelles, transmite France Presse.

În Franţa au fost sporite măsurile de securitate pe aeroportul parizian Roissy-Charles-de-Gaulle, relatează AFP. Preşedintele francez, Francois Hollande, i-a convocat pentru ora locală 10:00 într-o şedinţă pe miniştrii de interne Bernard Cazeneuve şi apărării Jean-Yves Le Drian, conform postului de televiziune BFM TV. "Dispozitivul de prevenire şi de securitate este în curs de desfăşurare la fiecare dintre cele opt terminale ale aeroportului (Roissy) şi în două staţii, cu controale ale trenurilor venind din Bruxelles şi mobilizarea echipelor de câini dresaţi special", au explicat surse din domeniul securităţii franceze.

Măsuri de securitate consolidate au fost luate şi pe aeroportul din Frankfurt (Germania), unul dintre cele mai mari din Europa, a indicat pentru AFP poliţia federală germană.

"În ceea ce priveşte alte aeroporturi (din Germania), nu pot să fac nicio declaraţie (...) suntem în fază de evaluare", a indicat acelaşi purtător de cuvânt.

Olanda şi-a întărit şi ea securitatea pe aeroporturi şi controalele la frontieră.

-------

Actualizare 11:30 MAE: Nivel alertă de gradul 4 în Bruxelles

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că autorităţile locale au decis instaurarea nivelului de alertă gradul 4, urmare evenimentelor de tip terorist, produse la data de 22 martie 2016, în aeroportul internaţional Zaventem - Bruxelles, care a şi fost închis pentru toate decolările şi aterizările programate, iar parte din cursele aflate deja în aer au fost redirecţionate către Amsterdam, inclusiv zborul TAROM - cursa RO 371 (Bucureşti - Bruxelles), care ar fi urmat să aterizeze la ora 09:20 (ora locală) pe Zaventem.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, nivelul de alertă teroristă pentru Regiunea Bruxelles Capitală a fost ridicat la nivelul maxim - "ameninţare serioasă şi iminentă", iar nivelul 3 - ameninţare "posibilă şi credibilă", este în vigoare deja şi pentru restul teritoriului belgian.

Toate liniile de tren, metrou şi transport în comun, de suprafaţă şi subteran, sunt suspendate, iar circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, din cauza filtrelor de poliţie şi a mijloacelor specifice de intervenţie pe linia protecţiei civile.

Forţele de poliţie şi armata vor continua să fie prezente pe străzile capitalei, ca urmare a aplicării planului de urgenţă pentru astfel de situaţii.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.

-----------------

Actualizare 10:58

Un nou bilanţ al exploziilor de pe aeroport: 13 morţi şi 35 de răniţi, transmite presa belgiană.

------------

Actualizare 10:51 Iohannis: "Dacă se confirmă ipoteza unui atentat la Bruxelles, terorismul a rămas în inima Europei"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi dimineaţa la Palatul Cotroceni că, dacă se confirmă ipoteza unui atentat terorist pe Aeroportul din Bruxelles, acest lucru arată că "terorismul a rămas în inima Europei".

"Specialiştii spun că este foarte probabil să fie un atentat terorist. Noi suntem îngroziţi şi întristaţi şi folosesc acest prilej pentru a exprima întrega compasiune şi condoleanţe celor loviţi de acest incident, autorităţilor belgiene, poporului şi cred că, dacă se confirmă ipoteza unui atentat, arată că terorismul a răma în inima Europei. Suntem extrem de îngrijoraţi şi vom urmări cu atenţie evoluţia de la Bruxelles", a spus preşedintele, în deschiderea ceremoniei de marcare a Zilei Internaţionale a Francofoniei.

-----

Actualizare 10:50 Patru deflagraţii au avut loc la metrou, două la aeroportul Zaventem.

Potrivit presei belgiene, atacul de la aeroport a fost sinucigaş.

Încă o explozie s-a înregistrat în această dimineaţă la metroul Maelbeek, transmite La Libre Belgique.

Potrivit Le Soir, cel puţin două persoane au fost rănite la staţia de metrou din apropierea clădirilor oficiale din Bruxeles, scrie Mediafax.

----

Actualizare 10:21 Explozie şi la staţia de metrou Schuman

Metroul din Bruxelles este în curs de închidere. Presa belgiană relatează că a avut loc o explozie şi la staţia de metrou Schuman, aflată în apropierea instituţiilor Uniunii Europene.

Nivelul de alertă a fost ridicat la cel mai mare nivel posibil, transmite Digi24.

-----

Actualizare 10:11 Aeronava TAROM RO 371 Bucureşti-Bruxelles cu plecare de pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti la ora 7.20 a fost redirecţionată spre Amsterdam

Aeronava TAROM RO 371 Bucureşti-Bruxelles cu plecare de pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti la ora 7.20 a fost redirecţionată spre Amsterdam, în urma unor explozii care au avut loc pe aeroportul din Bruxelles, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Cursa TAROM Bucureşti-Bruxelles de la ora 7.20 va ajunge la Amsterdam. La bordul aeronavei sunt 83 de pasageri care se află în siguranţă", a declarat, pentru Agerpres, Teo Postelnicu, reprezentant al serviciului Comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

-----

Actualizare 10:09 MAE: Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate

Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate, informează MAE într-un comunicat remis redacţiei.

Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale, precizează MAE.

-----

Actualizare 10:04 Deflagraţiile s-au produs în jurul orei locale 08:00 (07:00 GMT), în zona de plecări a aeroportului

Deflagraţiile s-au produs în jurul orei locale 08:00 (07:00 GMT), în zona de plecări a aeroportului, transmite Agerpres.

Surse media belgiene au relatat că legăturile feroviare cu aeroportul Zaventem au fost suspendate, iar Eurocontrol a anunţat că traficul aerian pe aeroportul din Bruxelles a fost închis până la noi dispoziţii.

Cauza deflagraţiilor nu este clară deocamdată. Potrivit AFP, o primă explozie a fost auzită în zona de plecări a aeroportului, urmată la scurt timp de a doua deflagraţie. Numeroase persoane au fost văzute când părăseau aeroportul abandonându-şi bagajele, precizează sursa citată.

Corespondentul canalului de televiziune Sky News, Alex Rossi, aflat la aeroportul Zaventem, a declarat că a auzit 'două explozii foarte, foarte puternice'. ''Am simţit clădirea mişcându-se. Erau praf şi fum peste tot'', a spus el.

Claude Moniquet, expert în terorism, a declarat pentru cotidianul La Libre Belgique că, "după imagini, exploziile au fost puternice".

"Este nevoie ca încărcătura (explozivă) să fie puternică pentru a putea sparge geamurile", a declarat Moiquet, care a refuzat să facă alte comentarii.

-----

Actualizare 9:50 Presa belgiană vorbeşte de 11 morţi şi 25 de răniţi, dar informaţiile nu sunt confirmate

Purtătorul de cuvânt al poliţiei belgiene anuţă că sunt mai mulţi morţi şi răniţi, potrivit NBC News. Presa belgiană vorbeşte de 11 morţi şi 25 de răniţi, dar informaţiile nu sunt confirmate, transmite Digi24.

Din primele fotografii şi clipuri publicate de presa internaţională se vede că ferestrele clădirii aeroportului au fost sparte. O porţiune din plafon s-a prăbuşit.

-----

Două explozii au avut loc în această dimineaţă pe aeroportul din Bruxelles, transmit televiziunile de ştiri. Potrivit primelor informaţii, există aproximativ 10 persoane rănite în urma exploziilor.

Potrivit presei locale, aeroportul este evacuat în acest moment.

Cauza deflagraţiilor nu este clară deocamdată. Postul de televiziune britanic Sky News a anunţat că exploziile au avut loc în terminalul de plecări, în apropierea biroului companiei American Airlines.

Media belgiene au relatat că legăturile feroviare cu aeroportul Zaventem au fost suspendate.

Mircea Rednic a intrat într-o intervenţie telefonică la Antena 3 unde a povestit că fiica lui este prinsă pe aeroport şi că este în prezent pusă la adăpost de forţele de securitate.

"În timp ce vorbeam cu fiica mea s-a auzit bomba şi apoi a mai urmat una. Au fost preluaţi de cei de la Securitate. S-au încuiat acolo. Au căzut tavanele, este fum", a spus Mircea Rednic, la Antena 3.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Redistribuire ?

    Tine-i acolo. 

    Există și o parte pozivită. CE/PE au cerut angajaților să rămână acasă. Corect. La ce tâmpenii sunt în stare să legifereze.

    1. Spalati-va cu refugiatii pe cap...occidentali nenorociti!

      Mai vrea ciolos refugiati?  

      esti cinic. nu exista nicio parte pozitiva. nu ai gandi asa daca ai avea rude ucise si nu ai gandi asa nici daca ai astepta o speranta de oriunde care sa te ajute sa iti rezolvi problemele. ti-am mai zis, oamenii ca tine se duc pe copca din cauza suficientii lor.

      Era sarcasm sau umor britanic, mai negru.

      Se pare ca pozitivul tau e negativ pentru altii. Oare negarea negatiei nu inseamna ca esti nebun fanatic ISIS ?

    Nu exista telefon unic de Urgente, de Politie.

    Aceeasi limba pe teritoriun UE.

    (Mai vorbim de moneda, drum , drepturi, obligatii, UN PARLAMENT IN UE! , desfiintarea Parlamentului /tari, banci Europene). 

    Toti migrantii trebuie priviti drept dusmani si tratati ca atare.

    Refuza sa se supuna legilor europene, judecatai sumar si executati fara mila. 

    1. De fapt, toti musulmanii.

      Ei sunt educati din familie, de cand sunt mici ca noi suntem infideli si trebuie sa fim ucisi. 

      Cu gandul asta vin marea majoritate in Europa.

      De ce i-am trata noi altfel ?!? 

    U.E. : fără câini de p. , cu multe MOAȘE...

    niste nebuni spalati pe creieri de niste oameni sireti si manipulatori. si voi sunteti victimele lor indirecte daca va pierdeti ultima urma de omenie. nu treceti cu vedere ca acesti indivizi din Daesh au semanat groaza in Siria si Irak si asta este una dintre cauzele pentru care oamenii au fugit in Europa.

    1. Cine cumpara petrol de la ei?. Multa lume a procedat gresit zeci de ani, acum apar doar rezultate.

    UNIAN (presa ucrainiană).

     

    Head of Ukraine’s SBU Security Service Vasyl Hrytsak said he would not be surprised if it turned out later that Russia’s special services were beyond Tuesday blasts in Brussels, adding that this is may be an element of a hybrid war waged by the Kremlin. 

     

    Vasil Hrytsak, șeful SRI-ului ucrainian dă vina pe Rusia pentru atentatul de la Bruxelles, ca parte din războiul hibrid pe care aceasta îl poartă. 

    Da, Rusia este de vină. Așteptam asta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb