Atac terorist la cea mai mare bursă din Pakistan

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iunie 2020

Sursa foto: www.newsbytesapp.com

Sursa foto: www.newsbytesapp.com

Teroriştii au fost ucişi de forţele de ordine

Atentatul, revendicat de armata separatistă Balochistan Liberation

Bursa din Karachi, cea mai mare piaţă de acţiuni din Pakistan, a fost atacată ieri de un grup de militanţi înarmaţi cu mitraliere şi grenade, incident în care atacatorii şi membri ai personalului de securitate, dar şi un poliţist au fost ucişi, informează presa străină.

Atacul s-a produs în jurul orei locale 10:00, când patru persoane înarmate, deghizate în ofiţeri de poliţie, au intrat cu un autovehicul sedan în parcarea din faţa clădirii bursei şi au aruncat grenade la poarta principală, conform Poliţiei, care a adăugat că teroriştii au deschis focul către persoanele de la faţa locului, fără să aibă o ţintă anume. În urma unui schimb de focuri, toţi teroriştii au fost împuşcaţi. Poliţia a găsit asupra lor puşti AK-47, grenade de mână şi alţi explozibili. Înainte ca teroriştii să fie ucişi, în incident şi-au pierdut viaţa patru agenţi de pază şi un subinspector de poliţie, potrivit anunţului făcut de forţele de ordine din Karachi.

Armata separatistă Balochistan Liberation (BLA) a revendicat atacul, conform Associated Press. Aceasta este considerată organizaţie teroristă în Pakistan, Marea Britanie şi SUA. BLA, cel mai mare şi vechi grup insurgent din Asia, este divizia armată a mişcării separatiste Balochistan.

Poliţia din Pakistan afirmă că atentatul de ieri a fost cel mai sever din centrul financiar al oraşului Karachi, din ultimii doi ani.

Farrukh Khan, directorul executiv al Bursei din Karachi, a spus, potrivit Bloomberg, că atacatorii nu au fost lăsaţi să intre în instituţie.

Abid Ali Habib, acţionar al Bursei din Karachi şi director executiv al Aba Ali Habib Securities Pvt., care are sediul în clădirea bursei, a declarat: "S-au tras focuri grele. Am decis să închidem uşile birourilor noastre, fără să mai permitem intrarea sau ieşirea din acestea". Aproximativ 150 de angajaţi care se aflau în clădire în timpul atentatului s-au baricadat în birouri, potrivit spuselor lui Abid Ali Habib.

Administraţia a îndemnat lucrătorii din clădire să se adăpostească la etajele superioare, până la calmarea situaţiei.

Oficialii bursei au mai declarat pe contul de Tweeter al instituţiei: "Managementul, cu sprijinul forţelor de securitate, gestionează şi controlează situaţia".

Bursa din Karachi este amplasată în centrul financiar al oraşului, unde se află toate băncile majore şi societăţile de servicii financiare, ceea ce face ca zona să fie plină de forţe de securitate.

Conform thenews.com.pk, premierul pakistanez Imran Khan a condamnat atacul de la Pakistan Stock Exchange şi a apreciat eforturile făcute de agenţii de securitate, respectiv modul curajos în care au intervenit în acest incident.

Şi şeful administraţiei provinciei Sindh, Murad Ali Shah, a condamnat incidentul, solicitând un raport detaliat al celor întâmplate. În opinia sa, "duşmanii ţării vor să beneficieze de pe urma situaţiei dificile create de pandemie".

De menţionat că guvernatorul provinciei pakistaneze Sindh, Imran Ismail, a afirmat că îndemnase Inspectoratul General de Poliţie şi agenţii de securitate să îi prindă în viaţă pe militanţi. Acesta a mai spus: "Trebuie să protejăm provincia Sindh cu orice preţ".

Omer Ahmed Bokhari, directorul general al forţelor paramilitare Rangers Sindh, a declarat că atacatorii intenţionau să intre în clădire şi să ia ostatici, fiecare terorist fiind înarmat. Acesta a adăugat: "Bursa este un simbol important al activităţii economice, astfel că obiectivul militanţilor a fost să facă un număr cât mai mare de victime şi să ia ostatici. A fost o încercare de a transmite un mesaj în lume că Pakistanul nu este un loc sigur. Atacatorii au vrut să distrugă activitatea economică a Pakistanului şi să afecteze încrederea investitorilor".

Şi Ikram Sehgal, fost ofiţer militar şi preşedinte al grupului Pathfinder, cea mai mare companie privată de securitate din Pakistan, a afirmat, potrivit Geo TV, că autorităţile pakistaneze au găsit gloanţe şi produse alimentare la terorişti. Ikram Sehgal a precizat: "Se pare că atacatorii aveau în plan să ia ostatici, acţiune care a fost oprită. Vor fi mai multe astfel de atacuri".

Pakistan Stock Exchange (PSX) a luat fiinţă în ianuarie 2016, când Guvernul din Pakistan a decis să fuzioneze trei mari pieţe bursiere din ţară într-o entitate combinată. Piaţa are, astfel, platforme de tranzacţionare în Karachi, Islamabad şi Lahore. Platforma din Karachi datează din 18 septembrie 1947.

Clădirea bursei atacate ieri are două aripi principale: una care găzduieşte managementul pieţei şi una care este sediul caselor de brokeraj. După incident, agenţii de securitate au evacuat clădirea pentru controale, urmărind să depisteze eventuala prezenţă a altor atacatori. Ulterior, activitatea bursei a revenit la normal.

Indicele KSE 100 al pieţei din Karachi a încheiat ziua de ieri cu 34.181,80 puncte, nivel în urcare cu 0,7% faţă de finele săptămânii trecute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb