ATAC VOALAT LA GUVERNUL PONTA Iohannis are dubii asupra Codului fiscal

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 16 iulie 2015

Iohannis are dubii asupra Codului fiscal

Şeful statului: "Nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătăţi de măsură"

Preşedintele ţării: "Devine imperativ să renunţăm la iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică, rostogolită continuu"

Klaus Iohannis: "Întreprinderile de stat trădează indisciplină financiară şi management defectuos"

Actualizare 19:12 Rovana Plumb le scrie liderilor PNL şi UDMR să pledeze pentru promulgarea Codului Fiscal

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, le-a trimis, joi, liderilor PNL şi UDMR o scrisoare prin care le cere să susţină noul Cod Fiscal, adoptat în unanimitate de Parlament şi aflat la promulgare.

Apelul Rovanei Plumb este lansat în condiţiile în care preşedintele Iohannis a criticat noul Cod Fiscal şi a precizat că încă analizează oportunitatea promulgării actului normativ, votat inclusiv de parlamentarii liberali.

"Vă solicit aşadar dumneavoastră, tuturor liderilor de partide parlamentare din Opoziţie îndemnul de a susţine până la capăt noile Coduri Fiscale, acum, când mai este doar un pas până la adoptarea lor. (...) Promulgarea Codului Fiscal şi a Codului de procedura fiscală este esenţială pentru România, deoarece va transmite un semnal clar investitorilor că aceste măsuri vor intră în vigoare în perioada următoare, iar celor care au deja afaceri în România le va permite să îşi pregătească planurile pentru lunile şi anii care vin", se arată în scrisoarea deschisă transmisă copreşedinţilor PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, precum şi liderului UDMR Kelemen Hunor.

Plumb mai susţine că, pe lângă scăderea TVA, care este "cea mai bună măsură luată în ultimii 10 ani", noile Coduri fiscale conţin o serie de prevederi care vor contribui la consolidarea creşterii economice.

(E.D.)

---

Preşedintele Klaus Iohannis a lăsat, ieri, să se înţeleagă faptul că are dubii asupra Codului fiscal, nefiind decis asupra promulgării sale.

Subliniind că, în aceste zile, analizează Codului Fiscal, ca să se hotărască asupra oportunităţii promulgării legii, şeful statului a menţionat: "Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică".

Surse politice apropiate situaţiei susţin că preşedintele Klaus Iohannis este pe cale să facă o surpriză de proporţii atât politicienilor, cât şi mediului de afaceri de la noi şi, la presiunile Comisiei Europene (CE), să nu promulge Codul Fiscal.

"Domnul Iohannis este tentat să nu promulge noul Cod Fiscal şi să-l reîntoarcă în Parlament cu cerere de reexaminare, pe motiv că nu respectă Tratatul de aderare la Uniunea Europeană", ne-au spus, recent, sursele citate, afirmând că totul porneşte de la scăderea TVA la 19%.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), avertizează că, dacă şeful statului va decide să nu promulge Codul Fiscal, atunci acesta "îşi va pune tot mediul de afaceri în cap şi îşi va reduce masiv încrederea de care beneficiază".

Textul Codului fiscal se află pe masa preşedintelui de mai bine de două săptămâni, după ce, la finalul lunii trecute, a fost aprobat în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Parlamentarii au transmis legea cu pricina instituţiei prezidenţiale în primele zile ale acestei luni, termenul legal în care preşedintele poate promulga Codul Fiscal fiind de 20 de zile de la data transmiterii documentului la preşedinţie.

Ieri, premierul Victor Ponta şi-a arătat speranţa că Legea Codului Fiscal va fi promulgată, astfel încât, în acest fel, să avem o predictibilitate fiscală pentru toamnă.

"Cu Codul Fiscal promulgat şi cu toate datele economice, putem să mergem la finalizarea legii salarizării în toamnă, mergem în Parlament cu toate datele, în aşa fel încât să îndeplinim şi acest obiectiv fundamental", a precizat Victor Ponta. Premierul a dorit să clarifice acest aspect înainte de vacanţa de vară a Guvernului.

Iohannis: "Grecia ne-a dezvăluit un model economic susţinut decenii de-a rândul prin deficite şi datorie publică"

Contextul actual economic şi geopolitic impune abordări prudente, responsabile pentru starea finanţelor publice, şi echilibre economice, este de părere şeful statului.

Domnul Iohannis apreciază: "Situaţia cu care se confruntă Grecia în acest moment este, fără îndoială, una cu adevărat dificilă. Însă, în ultima vreme, prea des şi parcă prea nedrept, problemele economice ale Greciei au fost trecute în contul monedei comune, al Uniunii Europene chiar. Mai degrabă, în această etapă post-criză, Grecia ne-a dezvăluit un model economic susţinut decenii de-a rândul prin deficite şi datorie publică. Astfel de dezechilibre trebuie corectate profund, iar economia ne arată că soluţiile politice miraculoase nu există".

În acest context, Klaus Iohannis consideră că nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătăţi de măsură, "mai ales când acestea atentează la aspiraţiile noastre de libertate şi prosperitate pe termen lung". Domnia sa spune că este imperativ să renunţăm la cel puţin câteva iluzii: "în primul rând, iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică, rostogolită continuu, de la un an la altul; apoi, iluzia că politicile monetare şi fiscale pot compensa absenţa reformelor reale; nu în cele din urmă, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obţinută, ea nu se va mai pierde, ceea ce este profund greşit. De aici şi nevoia pentru o nouă abordare, una bazată pe responsabilitate şi principii sănătoase".

Dezvoltarea României trebuie să pornească de la exigenţele elementare ale unui model economic de succes - responsabilitate şi sustenabilitate, consideră preşedintele ţării.

În opinia domniei sale, ca ţară membră a Uniunii Europene, ca parte a proiectului european, România trebuie să se pregătească, atent şi consecvent, şi pentru integrarea monetară. "Euro este proiectul politic, economic şi instituţional la care România poate şi trebuie să aspire. Obiectivul de aderare la zona euro este pentru România, în egală măsură, o ancoră pentru disciplină economică, pentru predictibilitate şi stabilitate", subliniază Klaus Iohhanis, apreciind că ţara noastră a beneficiat, cu precădere în ultima perioadă, de un sistem bancar stabil şi solid.

Şeful statului: "Nu este suficient ca progresul economic al României să aibă doar o alură statistică"

Pentru ca economia noastră să devină cu adevărat competitivă, România are nevoie de îmbunătăţirea calităţii instituţionale a mediului de afaceri, a mai spus, ieri, Klaus Iohannis, prezent la un eveniment aniversar organizat de BNR. Transparenţa, stabilitatea şi predictibilitatea fiscală şi legislativă sunt elemente importante pentru stimularea investiţiilor şi a antreprenoriatului, opinează domnia sa, apreciind că birocraţia şi povara reglementărilor afectează funcţionarea mediului de afaceri, iar fenomenul corupţiei poate submina subtil şi sigur dezvoltarea economică.

"Nu este suficient ca progresul economic al României să aibă doar o alură cantitativă, statistică, prin rate înalte de creştere, care atunci când sunt obţinute uşor se pot pierde la fel de uşor. Avem nevoie de o economie sănătoasă, care să prospere şi în sens calitativ, prin productivitate şi competitivitate, căci de aici va veni bunăstarea pe termen lung în viaţa de zi cu zi a românilor", consideră preşedintele ţării.

Deşi putem spune că tranziţia economică a fost încheiată, acest lucru nu înseamnă că ţara noastră a făcut saltul decisiv, definitiv şi generalizat, la principiile economiei de piaţă, atrage atenţia preşedintele Iohannis, adăugând: "Economia pare construită, în continuare, în jurul bugetului de stat, ceea ce explică de ce românii aşteaptă ca multe lucruri să vină, în continuare, de la stat sau prin intermediul statului. În acelaşi timp, sectorul public poate să participe tot mai mult, în calitate de actor competitiv, însă în cadrul regulilor economice de bază. Este nevoie ca întreprinderile de stat să îşi corecteze dezechilibrele, care trădează indisciplină financiară şi management defectuos. Încă nu este târziu, în acest sens, să înţelegem necesitatea regândirii rolului statului, prin întărirea prezenţei sale instituţionale şi restrângerea prezenţei sale economice. Avem nevoie, în continuare, de consolidarea principiilor economiei de piaţă, de o democraţie centrată pe interesele cetăţeanului, nu ale politicianului, de un stat de drept care să arbitreze, nu care să joace în mod discreţionar".

În caz contrar, spune domnia sa, nu vom putea spera la europenizarea României şi la dezvoltarea unei clase de mijloc puternice, care este indicatorul autentic al dezvoltării economice.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Johannis are dreptate in analiza insa daca il propune apoi pe Predoiu degeaba...

    1. Nu inteleg ce aveti cu Predoiu?!?

      A fost un ministru foarte bun, n-a furat nu e legat de niciun scandal.

      Poate fi un foarte bun prim-ministru, pana la proba contrara. 

      Predoiu a fost ministrul justitiei (si asociat intr-o casa de avocatura in acelasi timp) intr-o perioada in care justitia a fost folosita pentru spalarea celor mai oribile furturi, respectiv retrocedarile pe drepturi litigioase. Ar fi foarte multe de explicat ca oribilitatea faptelor PDL-iste sa se vada in adevarata lor amploare. Cand comunistii au luat pamanturile oamenilor, acestea au putut fi recuperate dupa 50 de ani. De la alde Stelu, nimeni nu va mai recupera niciodata nimic.... Predeoiu, atunci ministru, si cu tupeu infect aparea la televizor certand oamenii ca nu au pentru ca nu mucesc ca el. Ma derajneaza mai apoi toti indivizii care leviteza deasupra legii si Predoiu este doar unul dintre ei.

      Predoiu, pe vremea aia, nu era membru PDL, ci membru PNL, fiind numit ministru al justitiei de Tariceanu in 2008. Cand a fost propus de Boc ca ministru a fost dat dfara din PNL. In PDL s-a inscris abia in 2013!

      Apropo, a fost coleg cu Ponta in Guvernul Boc.

      Asa ca nu le mai amestecati, spalati pe creier de Antene! 

      Pământurile oamenilor le-au luat comunistii lui Iliescu.

      In 1989, dupa ce l-a omorat pe Ceausescu, Iliescu a condus PSD-ul si Romania, cu o intrerupere de patru ani, pana in 2004. 

      PDL-ul s-a infiintat in 2007.

      Un mic remember pentru cei spalati pe creier care iau pe nemestecate ce li se ofera... 

      Se face propaganda cu retardati de doi lei. La scoala de propaganda (comunicare) v-a invatat sa amintiti mereu de antene insa partea cu furtul din retrocedari ramane in mandatul lui Predoiu, PNL sau PDL. Nu de mult fonfaia ca el are ca munceste si oamenii nu merita sa aiba pentru ca nu muncesc ca el. Astea nu se uita. De acelasi ticalos era vorba.

      Furturile din retrocedari s-au facut pe vremea PDL indiferent ce rahat mancati voi cu Iliescu. Or fi furat si pe vremea lui Iliescu, or fi furat si pe vremea lui Constantinescu insa jaf organizat, la scara nationala, cu notari, cu primari si justitie a patronat doar Predoiu amice.

    Ce învârte cuvintele... Îmi amintește de Iliescu. Zi bâ Klaus clar ce prevedere nu convine. Explică poporului în cuvinte sumole că guvernul tolereazăevaziunea și că d-aia nu sunt bani pentru spitale.

    Dă neică lucrurile mai simple că țăranul nu înțelege ce spui.  

    Iohannis da din ce in ce mai multe semne ca este un tip dubios.

    Bovis! Este de notorietate publica ca la temelia dezastrului Romaniei si a saraciei romanilor stau actiunile care au dus la deficitele comerciale si bugetare enorme. Fiind vorba de deficitul bugetar, el masoara dezechilibrul celor doua brate ale balantei: veniturile si cheltuielile bugetare. Ai fost deacord cu marirea cheltuielilor pentru cei 48/69 de alesi/numiti, adica acestia sa aiba separat de tot natul salarii crescute de cca 3 ori. Ce discriminare! Ce rusine pentru natie! Dar nu esti de acord cu scaderea veniturilor, scadere de care in mod normal ar trebui sa beneficieze fiecare cetatean. Pai, baga-ti in cap! Succesul Romaniei consta in primul rind in punerea sub control a cheltuielilor, si in special eliminarea cheltuielilor nesabuite, precum si in stringerea si administrarea cinstita a banului public. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb