Atacul Rusiei asupra Ucrainei zguduie pieţele financiare

Atacul Rusiei asupra Ucrainei zguduie pieţele financiare

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Adevărul - prima victimă / 25 februarie 2022

Atacul Rusiei asupra Ucrainei zguduie pieţele financiare

Scăderi severe pentru pieţele de acţiuni în Europa

Cotaţia petrolului trece de 100 de dolari pe baril, pentru prima dată din 2014

UBS susţine că interesul comercial al Rusiei poate atenua riscul unui conflict militar pe termen lung, conform CNCB

Actualizare : Indicii din Statele Unite au închis în creştere sesiunea bursieră de ieri

Indicii din Statele Unite au închis în creştere sesiunea de tranzacţionare de ieri, după un debut în teritoriul negativ, declanşat de situaţia din Ucraina.

Indicele Dow Jones Industrial Average a încheiat ziua cu un avans de 0,28%, în timp ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 3,34%. Standard and Poor's 500 a crescut cu 1,5%.

"Investitorii au cumpărat pe scădere (engl. buy the dip) acţiunile unora dintre cele mai mari nume din tehnologie, în timpul unei sesiuni foarte volatile. Amazon, Netflix, Alphabet şi Microsoft au închis ziua în creştere, ştergând scăderile abrupte de la începutul sesiunii de tranzacţionare. Netflix a crescut cu 6,1%, iar Microsoft a urcat cu 5,1%. Platformele Alphabet şi Meta au crescut cu 4%, respectiv 4,6%", notează CNCB.

Preşedintele Joe Biden a anunţat ieri seară că Statele Unite va impune un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei, demers ce face parte dintr-un efort amplu de a izola Moscova de economia globală. De asemenea, Casa Albă a autorizat staţionarea unor trupe suplimentare în Germania, în timp ce aliaţii NATO încearcă să întărească apărarea Europei, a spus Biden, conform sursei menţionate.

În Asia, pieţele de acţiuni au fost în creştere. Indicele Shanghai Composite din China a urcat cu 0,63%, în timp ce la Tokyo, Nikkei s-a apreciat cu 1,95%. În Australia, indicele ASX a crescut cu 0,1%.

---

Pieţele financiare au fost zguduite ieri de atacul Rusiei asupra Ucrainei, la două zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut oficial independenţa a două regiuni separatiste ucrainene. Acţiunile au scăzut puternic, rubla a căzut la minimul istoric, în timp ce petrolul, gazele, aurul şi aluminiul au crescut.

La primele ore ale dimineţii, Vladimir Putin a declarat că a autorizat o operaţiune militară în Ucraina, pentru a "apăra separatiştii" din estul ţării. La scurt timp, au fost raportate explozii în capitala Kiev şi în alte oraşe mari ale Ucrainei. Vehicule militare ruseşti au pătruns în zona Kiev-ului venind dinspre nord, conform oficialilor ucraineni, în timp ce tancuri au trecut în Ucraina prin Crimeea, potrivit presei internaţionale.

Statele Unite şi Europa s-au angajat să aplice noi sancţiuni Moscovei, iar Alianţa Nord-Atlantică va activa pentru prima dată planurile de apărare pentru Europa de Est, conform Finacial Times.

Declin de peste 3% pentru indicele pan-european Stoxx 600; măcel pentru acţiuni la Moscova

Acţiunile au fost printre cele mai lovite active de războiul din estul continentului, indicele pan-european Stoxx 600 afişând, la ora 17:00, o scădere de 3,5%. Indicele DAX 30, al bursei din Frankfurt avea o cădere de 4,5%, în timp ce la Paris, coşul de acţiuni CAC 40 avea un declin de 3,9%. În Anglia, indicele FTSE 100 era în depreciere cu 3,4%.

Băncile au fost printre cele mai lovite, indicele Stoxx Europe 600 Banks având un declin de 8,2%, în vreme ce Stoxx Europe 600 Travel & Leisure, imagine a sectorului turistic, era în scădere cu 3,6%. Pentru Stoxx Europe 600 Energy, deprecierea era mult mai redusă, de 0,5%.

Investitorii se confruntă nu numai cu incertitudinea privind durata şi amploarea conflictului, dar şi cu potenţialele deficite de aprovizionare, înrăutăţirea perspectivei inflaţiei din cauza creşterii preţurilor energiei, încetinirea creşterii economice şi creşterea riscului deciziilor greşite a băncilor centrale, ce sunt într-o situaţie nemaiîntâlnită, notează CNBC.

Mark Haefele, director de investiţii la USB Global Wealth Management, spus: "Volatilitatea mare apărută pe fondul escaladării tensiunilor, arată că pieţele nu au înglobat pe deplin în preţuri probabilitatea unui conflict mai profund (...). Ne aşteptăm ca volatilitatea să se menţină pe termen scurt, pe măsură ce liderii îşi calibrează reacţiile şi răspunsurile faţă de această escaladare a conflictului".

La Moscova, tranzacţiile au fost suspendate pentru câteva ore pe fondul căderii puternice a preţurilor. Ieri, la ora 17:00, indicele MOEX, ce urmăreşte dinamica celor mai lichide 50 de acţiuni ale bursei din capitala Rusiei, avea un recul de 29,3%.

Acţiunile Gazprom, cea mai mare companie energetică a Rusiei, aveau o scădere de 39,6%, în timp ce pentru titlurile gigantului petrolier Lukoil declinul era de 33,9%. Titlurile Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, aveau o cădere de 46,3%. La primele ore ale dimineţii, rubla coborâse la minimul istoric faţă de dolari, pentru ca ulterior să mai recupereze din pierderi.

Indicele Nasdaq Composite a intrat în piaţa "bear"

În Statele Unite, indicii au deschis masiv în teritoriul negativ. Indicele Dow Jones Industrial Average avea la ora 17:00, un declin de 2,1%, în timp ce pentru Standard & Poor's 500 scăderea era de 1,55%. Pentru Nasdaq Composite, căderea era de 1,6%, indicele companiilor de tehnologie coborând la peste 20% faţă de maximul din noiembrie, ceea ce înseamnă intrarea în piaţă "bear".

Acţiunile Apple erau în scădere cu 4%, în timp ce în cazul Bank of America şi JPMorgan Chase, căderea era de 4,5% pentru fiecare. Tesla avea un declin de 5%. Printre puţinele acţiuni americane care erau în creştere erau cele ale companiilor energetice şi de apărare, titlurile Lockheed Martin având un avans de 1,2%.

Titlurile de stat au crescut iar randamentele au scăzut. Pentru titlurile Statelor Unite cu scadenţa pe zece ani, randamentul a coborât până la 1,86%, după ce pe parcursul lunii depăşise nivelul de 2%.

Dennis DeBusschere de la 22V Research a spus, conform CNBC: "Investitorii ar trebui să se aştepte la sancţiuni puternice impuse Rusiei, care vor încetini creşterea economică şi vor pune presiune asupra creşterii preţurilor mărfurilor (...). Durata acestei crize va determina cât de puternic vor fi afectate inflaţia, creşterea şi condiţiile financiare în general. Pe termen scurt, migrarea investitorilor către activele de siguranţă înseamnă că randamentele titlurilor de stat, aşteptările privind creşterea ratelor dobânzii şi a activelor de risc sunt mult mai mici".

Aurul - la cel mai ridicat nivel din ultimul an

Pe contrasens faţă de preţul acţiunilor, situaţia din estul continentului a împins preţul petrolului la maxime multianuale. Ţiţeiul Brent, relevant pentru piaţa europeană avea, la ora 17:00, o creştere de circa 6%, după ce preţul barilului a depăşit, pentru prima dată din 2014, pragul de 100 de dolari. Sortimentul West Texas Intermediate se tranzacţiona la 97,6 dolari, maxim multianual.

Grupul financiar UBS susţine că Moscova are interese comerciale puternice pentru continuarea exporturilor de energie şi materii prime în Europa, schimburile cu UE reprezentând 36,5% din importurile Rusiei şi 37,9% din exporturi, în 2020. Conform analiştilor băncii elveţiene, amploarea acestui comerţ poate antenua riscul unui angajament militar al Rusiei pe termen lung, conform CNBC.

Aurul a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an, tranzacţionându-se la Londrea la peste 1.963 de dolari pe uncie, în condiţiile în care investitorii caută active de refugiu. Contractele futures pe grâu au crescut la cel mai înalt nivel din 2012, iar cele pe soia au atins un maxim istoric, conform sursei menţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb