Atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au scos la lumină riscurile cu care se confruntă Kievul cu privire la ultima sa rută importantă pentru exporturile de cereale, transmite Agerpres.
Un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa (sud) şi a distrus un hangar cu grâne, a comunicat luni Comandamentul operaţional ucrainean din sudul ţării "Pivden", în timp ce purtătoarea de cuvânt a acestui comandament, Natalia Gumeniuk, a afirmat că inamicul a vizat în special porturile de partea ucraineană a Dunării, considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale ucrainene.
Colapsul acordului internaţional, care permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagă, şi atacurile ulterioare declanşate de Rusia asupra portului Odesa, au crescut aşteptările că Ucraina va recurge la rutele alternative, cea mai evidentă ruta este via Dunăre.
În luna mai a acestui an, volumul exporturilor de cereale ucrainene via Dunărea a ajuns la 2,2 milioane de tone, o creştere de aproape 900.000 de tone comparativ cu situaţia de la finele anului trecut. Aceste livrări au depăşit exporturile via coridorul prin Marea Neagră în luna mai, din cauza faptului că inspecţiile au încetinit plecarea navelor din Marea Neagră.
Luni, cotaţia grâului la bursa de la Chicago a crescut cu 5%, în continuarea unui avans de 5,4% înregistrat pe parcursul săptămânii trecute.
Ucraina are porturi importante pe Dunăre la Reni şi Izmail, pe graniţa cu România. Traderii locali de cereale, inclusiv firmele Nibulon şi Kernel, şi-au extins capacităţile din aceste porturi ca răspuns la blocada maritimă impusă de Rusia.
"Aceste porturi sunt cea mai importantă speranţă a Ucrainei pentru a-şi exporta cereale şi oleaginoasele. Credem că Ucraina ar putea exporta până la 2,5 milioane de tone de cereale şi oleaginoase în fiecare lună prin aceste porturi. Asta ar fi suficient pentru ca Ucraina să îşi exporte cea mai mare parte a surplusurilor sale exportabile. Însă pentru moment este neclar care sunt pagubele produse şi dacă Rusia va recurge la atacuri frecvente în viitor", spune Carlos Mera, analist la Rabobank.
Rusia încearcă să "creeze dificultăţi" pentru exporturile de cereale ucrainene via Dunăre, a declarat săptămâna trecută ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2023, 14:40)
Oare un pic de pace ,nu ar ajuta ?!
sau mai sunt in depozite arme de vanzare ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2023, 17:25)
acesta este raspunsul rusilor la atacului podului din crimeea
cat timp ucraina va ataca = rusia va raspunde
cand ucraina se va opri = si rusii se vor opri
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2023, 17:30)
Absolut,corect
dar seriful mai vrea razboi "pana la ultimul soldat"
ce mai are Zelenski ,eroul planetar
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2023, 17:48)
Nu cred,rusii nu se opresc pana nu-si ating obiectivele.In plus,trebuie sa consolideze apararea teritoriilor cucerite.Pe deasupra vor sa-si vanda cerealele lor,au spus ca vor avea o recolta bogata,au multe interese,nu se rezuma doar la podul ala pe care oricum l-au reconstruit.