Atena a ajuns la un acord cu creditorii pentru aplicarea reformei pensiilor începând din iulie

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 4 august 2015

Actualizare 19:15 Bursa din Atena închide şedinţa în scădere de numai 1,22%

Bursa din Atena şi-a limitat astăzi pierderile şi a închis şedinţa în scădere de numai 1,22% (659,94 puncte), faţă de scăderea de luni, de 16,23%.

---

Actualizare 15:40 HFSF, principalul acţionar al băncilor elene, va fi inclus în Agenţia pentru Privatizare

Agenţia pentru Privatizare din Grecia (Taiped) va fi transformată într-un fond special care va trebui să obţină venituri din privatizare în valoare de 50 miliarde de euro în următorii 30 de ani, transmite Kathimerini.

În urma discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului elen şi cei ai creditorilor internaţionali s-a stabilit portofoliul şi obiectivele Taiped, care va include şi deţinerile Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) în băncile locale, precum şi alte active de stat.

Creditorii fac presiuni asupra autorităţilor de la Atena să stabilească datele până la care vor avea loc privatizările activelor de stat, scrie Agerpres. La precedentele acorduri instituţiile internaţionale au stabilit Greciei ţinte ambiţioase de privatizare, care nu au fost îndeplinite.

Una din condiţiile impuse Greciei de creditori în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară este înfiinţarea unui Fond de privatizare, de 50 de miliarde de euro (54,8 miliarde de dolari). Fondul va fi utilizat pentru recapitalizarea băncilor elene, iar banii rămaşi vor fi reinvestiţi în Grecia de Guvernul de la Atena şi vor fi folosiţi pentru reducerea datoriei. Fondul va fi supervizat de autorităţile europene.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) - principalul acţionar al băncilor elene - este instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea acestor instituţii. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece şi Eurobank, care împreună controlează aproximativ 91% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul precedentelor programe de asistenţă financiară pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen.

---

Actualizare 13:09 Grecia se aşteaptă la acord privind bailout-ul până pe 18 august

Atena se aşteaptă să ajungă la un acord cu creditorii privind cel de-al treilea program de bailout până la data de 18 august, iar până miercuri să aibă un draft al acestui acord, a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental Olga Gerovasili pentru Skai TV.

"Prima fază a negocierilor se încheie astăzi şi urmează să începem cea de-a doua fază, care conţine detaliile draftului acordului. Dacă termenii de la summit-ul UE sunt îndepliniţi, cred că vom avea un acord până în data de 18 august", a precizat Olga Gerovasili.

---

Actualizare 10:53 Bursa din Atena continuă astăzi scăderea

Bursa din Atena a deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere, continuând trendul descendent de ieri. Scăderea de astăzi, însă, este mai temperată, de 4,65%, la ora 10:50, faţă de cea de peste 20% de ieri dimineaţă.

Cotaţiile băncilor se micşorează, totodată. Acţiunile Attica Bank scad cu 24,49%, cele ale National Bank of Greece cu 29,05%, cotaţia Alpha Bank coboară cu 29,65%, cea a Eurobank cu 29,7%, iar acţiunile Piraeus Bank se depreciază cu 30%.

---

Actualizare 10:35

Grecia şi creditorii săi, care negociază al treilea plan de salvare, în valoare de câteva zeci de miliarde de euro, au convenit luni ca reforma pensiilor să vizeze doar persoanele care au ieşit la pensie începând de la sfârşitul lunii iunie, potrivit unor oficiali eleni.

Atunci când creditorii au acceptat, în iulie, să negocieze un acord de asistenţă financiară în valoare de 86 de miliarde de euro care să permită Greciei să revină pe linia de plutire şi să rămână în zona euro, Guvernul grec s-a angajat să pună în aplicare reforme de amploare până la sfârşitul lui octombrie.

Creditorii - FMI, BCE, UE şi Mecanismul European de Stabilitate (MES) - reclamă, de exemplu, abandonarea regimului de prepensionare şi creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani.

Cele două părţi urmează să se pună de acord asupra unui plan de ajutorare până la 20 august, dacă Grecia vrea să fie în măsură să ramburseze 35 miliarde de euro BCE, scadente la această dată.

"S-a convenit, iar acest lucru nu este contestat, ca toate drepturile la pensionare stabilite înainte de 30 iunie să nu fie afectate", a declarat un funcţionar de rang înalt de la Ministerul grec al Muncii.

El a adăugat că Atena va elabora în detaliu reforma pensiilor până în octombrie şi va prezenta propuneri cu privire la probleme în domeniul muncii până la sfârşitul anului.

"În ceea ce ce priveşte problemele legate de muncă, Grecia vrea să definească şi să adopte practici mai bune, pe baza modelului social european, şi să revină asupra dereglementării practicate în cei cinci de asistenţă", a declarat la rândul său ministrul Muncii George Katrougalos pentru agenţia Ana.

În contextul în care vizitele din trecut ale fostelor misiuni ale Troicăi (FMI, UE, BCE) la ministere au fost denunţate drept o încălcare a suveranităţii naţionale, George Katrougalos i-a invitat pe negociatori să discute la minister, ca o dovadă de bunăvoinţă.

Guvernul continuă cea mai mare parte a negocierilor la nivel înalt cu creditorii într-un hotel din centrul Atenei.

Echipe tehnice s-au întâlnit, de asemenea, pentru a evoca probleme legate de fiscalitate, justiţie şi corupţie. Ele urmează să discute despre crearea unui fond de privatizare şi pentru credite neperformante, potrivit unui reprezentant guvernamental.

Într-un interviu pentru ziarul Ethnos, comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice Pierre Moscovici se declară încurajat de progresele de până acum.

"Contez pe partenerii noştri greci să adopte o ordine de zi ambiţioasă pentru ca să putem să respectăm un calendar ambiţios", spune el. "Dacă toate părţile îşi respectă angajamentele de la 12 iulie, atunci se poate ajunge la un acord", adaugă comisarul.

---

Actualizare 07:55 Standard & Poor's intenţionează să degradeze nota UE din cauza Greciei

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) intenţionează să scadă nota de solvabilitate financiară a Uniunii Europene (UE), în special din cauza sprijinului acordat Greciei, o ţară cu risc ridicat.

S&P a scăzut perspectiva notei pe termen lung a Uniunii la "negativă" de la "stabilă" înainte, potrivit unui comunicat publicat luni şi citat de AFP.

Această decizie sugerează că agenţia de rating americană ar putea degrada această notă, în prezent la "AA+", în următorii doi ani.

S&P îşi justifică poziţia prin criza din Grecia şi mai ales angajamentele luate de UE pentru a evita un colaps al Atenei cu consecinţe potenţial păgubitoare pentru zona euro.

"Faptul că Uniunea Europeană recurge repetat la fondurile ei pentru a sprijini statele membre financiar cu risc ridicat (mai recent Grecia), fără ca acestea să aducă un sprijin", este unul dintre motivele acestei decizii, justifică S&P.

Fără să spună clar, agenţia americană sugerează că Grecia nu şi-ar putea onora datoriile faţă de UE, notează France Presse.

(E.D.)

---

Bursa din Grecia s-a prăbuşit, ieri, la redeschidere

Trader: "Este un dezastru total, aici e ca în iad"

Indicele ASE a pierdut aproape 20%, acţiunile băncilor - 30%

Bursa din Atena s-a redeschis ieri, după ce a fost închisă timp de cinci săptămâni (în contextul măsurilor de control al capitalului impuse de guvern), investitorii vânzând masiv acţiuni, ceea ce a determinat scăderea indicelui major al pieţei cu peste 20%.

Cele mai mari pierderi le-au consemnat băncile majore din ţară, titlurile acestora pierzând câte 30% (limita zilnică admisă de Bursa din Atena). Acţiunile "Piraeus Bank" SA au ajuns la 28 de eurocenţi, iar cele ale "National Bank of Greece" SA (NBG) - la 84 de eurocenţi.

Tot în sectorul bancar, titlurile "Eurobank Ergasias" SA au coborât la 10 eurocenţi, iar cele ale "Alpha Bank" AE, la 23 de eurocenţi, după ce s-au depreciat cu 30%.

Indicele ASE al pieţei din Atena a coborât cu 16,2% la ora locală 18.00, ajungând la 668,06 puncte. Pe parcursul zilei de ieri, declinul a fost şi mai mare, respectiv 23%.

Traderii eleni pot cumpăra acţiuni, obligaţiuni, instrumente derivate şi warrant-uri numai cu bani transferaţi din exterior sau cu fonduri obţinute din vânzări viitoare de acţiuni, potrivit Ministerului de Finanţe. Investitorii străini nu se confruntă cu aceste restricţii.

În opinia analiştilor, situaţia bursei elene se va înrăutăţi semnificativ înainte să dea semne de redresare, întrucât există probleme critice care trebuie rezolvate.

Stavros Kallinos, administrator de active la "Guardian Trust" din Atena, spune, citat de Bloomberg: "Traderii declară că piaţa nu poate funcţiona cum trebuie din cauza opririlor continue generate de scăderea preţurilor. Ei aşteaptă ca preţurile acţiunilor să atingă niveluri minime în zilele următoare, după care piaţa să dea semne de normalitate. Este un dezastru total, aici e ca în iad. Nu poţi avea o piaţă care să funcţioneze normal când există controale de capital".

La rândul său, Nikos Kyriazis, trader de acţiuni la "NBG Securities" SA din Atena, a afirmat: "Cu siguranţă este o sesiune de tranzacţionare neobişnuită, după 25 de zile în care piaţa a fost înschisă. Restricţiile impuse investitorilor individuali vor încetini, probabil, potenţiala redresare a preţurilor acţiunilor".

Reluarea tranzacţiilor pe piaţa de capital de la Atena are loc într-o perioadă în care premierul elen Alexis Tsipras negociază condiţiile obţinerii unui pachet de ajutor financiar de 86 de miliarde de euro de la creditorii din zona euro. Statul elen trebuie să ajungă la un acord cu creditorii înainte de data de 20 august.

Socrates Lazaridis, directorul executiv al Bursei din Atena: "Am revenit după o lună în care piaţa a fost închisă. Ne confruntăm cu o reacţie logică (...) Este dificil să prezic când se va redresa bursa, dar cred că în curând vom avea un mediu acceptabil".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Acest S@P care da note si calificative unde a fost inainte de criza cand dadea calificative bune si frumoase cand criza batea la usa asa ca inchideti cosmelia si lasati economiile sa functioneze si fara notele voastre partinice.

    Si fara Bursa soarele va rasari, smochinele se vor coaca, turismul va functiona la fel. Bursa este necesara pentru rotirea rapida a capitalurilor nu pentru finantare reala.

    1. Vorbesti de BURSA lu' Make? 

      Premierul grec trebuie sa taxeze pensionarii care in majoritate au votat ' DA' la referendrum ,sa taxeze biserica,in sensul de a nu o mai sprijini( prin salari acordate preotilor) si sa-l dea afara pe guvernatorul bancii centrale pentru inalta tradare a tarii( eventual inchis pe viata.Uneori cand conduci o tara trebuie sa desparti apele.BANDITII LA PUSCARIE!

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb