ATENA Proteste împotriva deciziei BCE prin care restrânge mecanismele de finanţare pentru bănci

Alexandru Costea
Internaţional / 6 februarie 2015

Proteste împotriva deciziei BCE prin care restrânge mecanismele de finanţare pentru bănci

Actualizare 15:54 Miniştrii de Finanţe din zona euro, întâlnire de urgenţă pe tema Greciei

Miniştrii de Finanţe din zona euro, reuniţi în aşa-numitul "Eurogrup", au programat pentru miercuri, la Bruxelles, o întâlnire de urgenţă în care vor căuta soluţii la situaţia datoriilor Greciei înainte să expire acordul bail-out dintre această ţară şi troica creditorilor, la finele lunii februarie, scrie AFP, citând anunţul de pe Twitter al ministrului de resort din Olanda, Jeroen Dijsselbloem.

Întâlnirea va avea loc cu o zi înainte de summit-ul Uniunii Europene şi va fi prima şansă pentru noul ministru grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, să prezinte, în faţa scepticilor săi omologi europeni, doleanţele guvernului anti-austeritate de la Atena, privind o reducere a datoriei elene.

Acordul bailout, în valoare de 240 miliarde euro, are termen de valabilitate data de 28 februarie, ceea ce înseamnă că Atena şi Bruxellesul au la dispoziţie numai două săptămâni pentru un compromis. În caz contrar, Grecia riscă ieşirea din zona euro.

După anunţul făcut de Dijsselbloem pe Twitter, Uniunea Europeană a emis un comunicat, potrivit căruia miniştrii "vor face schimb de opinii privind drumul de urmat după instalarea noului guvern grec, ţinând cont de faptul că asistenţa financiară pentru Grecia expiră la sfârşitul lui februarie 2015".

O zi mai târziu, liderii tuturor celor 28 de ţări membre UE, inclusiv noul prim-ministru grec, Alexis Tsipras, se vor întâlni în Bruxelles, la un summit care, în mod oficial, va trata problema terorismului şi pe cea a Ucrainei, dar, cel mai probabil, va aborda şi cazul Greciei.

(Valentin Busuioc)

---

Câteva mii de persoane au răspuns ieri seară, la Atena, unui îndemn lansat pe reţelele de socializare de a manifesta împotriva deciziei BCE de miercuri să restrângă mecanismele de finanţare pentru băncile elene, considerată de protestatari drept "şantaj", transmite AFP.

La protest au participat circa 5.000 de persoane, potrivit datelor poliţiei.

Manifestanţii s-au reunit în tăcere şi fără banderole în piaţa Syntagma, în faţa parlamentului, scena marilor manifestaţii antiausteritate din ultimii ani, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de guvernul de stânga condus de Syriza, care "îndrăzneşte să apere interesele" grecilor, au precizat numeroşi manifestanţi pentru AFP.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat ieri, la întoarcerea din turneul său diplomatic european, că ar trebui să se pună capăt "coşmarului austerităţii" în Grecia şi în Europa. Tsipras a avertizat că "democraţia în Grecia şi în Europa nu poate fi şantajată". Şeful executivului de la Atena a reiterat că va renegocia planul de asistenţă internaţională pentru Grecia, aprobat de UE şi FMI, respectând programul partidului său şi votul grecilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb