ATENTATELE DIN FRANŢA Le Monde: "Hayat Boumeddiene, cea mai căutată femeie din Franţa, s-ar putea afla în Siria"

Anton Iordan
Internaţional / 11 ianuarie 2015

Foto: Pagina de Facebook a Poliţiei din Franţa

Foto: Pagina de Facebook a Poliţiei din Franţa

Actualizare 18:21 Avocat: "Soţia lui Chérif Kouachi îi condamnă acţiunile"

Soţia lui Chérif Kouachi "a condamnat actele soţului ei", a declarat astăzi pentru AFP unul dintre avocaţii femeii, Christian Saint-Palais.

Tânăra a fost eliberată după ce fusese reţinută 72 de ore, timp în care "şi-a exprimat indignarea şi condamnarea faţă de violenţă". Femeia "şi-a îndreptat gândurile către victime" şi a avut "aceeaşi reacţie precum comunitatea naţională", a mai spus avocatul.

Christian Saint-Palais a arătat că soţia lui Cherif Kouachi, "stupefiată", nu a observat niciodată indicii la soţul ei care să o fi făcut să creadă că acesta plănuia un act terorist.

---

Actualizare 18:05 Aproape 1,5 milioane de oameni au luat parte la Marşul Solidarităţii din Paris

Circa 1,5 milioane de oameni au participat, azi după-amiază, la Marşul Solidarităţii din Paris, în memoria victimelor făcute în Franţa de atentatele teroriste ce au avut loc în această săptămână, estimează organizatorii evenimentului, potrivit AFP.

---

Actualizare 15:14 "Marşul Solidarităţii" din Paris: Iohannis a fost primit de Hollande la Palatul Elysee

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, în urmă cu puţin timp, de omologul francez François Hollande, la Palatul Élysée, unde peste 40 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi, urmând să participe la Marşul Solidarităţii din Paris, ce se va desfăşura pe o distanţă de 3 kilometri, scriu surse din presă.

Un milion de oameni sunt aşteptaţi la eveniment. Mii de persoane s-au adunat deja, cu trei ore înaintea marşului împotriva terorismului, care trebuie să înceapă la ora 16 (ora României), potrivit AFP.

"Luaţi-vă pixurile" sau "Libertate, egalitate, desenaţi, scrieţi" sunt unele dintre mesajele afişate pe pancarte, în cinstea celor 17 persoane ucise în trei atacuri jihadiste comise săptămâna aceasta în Franţa: 12 la redacţia revistei satirice "Charlie Hebo" miercuri, o poliţistă joi şi patru ostatici vineri.

Francois Hollande este primul şef de stat francez din ultimii 35 de ani care ia parte la o manifestaţie publică.

"Astăzi, Parisul este capitala lumii", a afirmat Hollande.

Mii de poliţişti şi jandarmi vor asigura securitatea marşului. Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a garantat încă de ieri că marşul se va derula fără probleme. Pe întreg teritoriul Franţei, au fost mobilizaţi 89.000 de soldaţi, poliţişti şi jandarmi. Manifestaţii similare au loc în alte mari oraşe franceze, în paralel cu marşul de la Paris.

---

Actualizare 14:04 Spania vrea introducerea controalelor vamale în Schengen

Ministrul de Interne din Spania, Jorge Fernández Díaz, va susţine astăzi, în Paris, o modificare a Tratatului Schengen pentru permiterea de controale la frontiere în interiorul acestui spaţiu european, ca să fie limitată mobilitatea combatanţilor islamişti ce se întorc în Europa din Siria şi Irak, informează AFP.

Ministrul Diaz a declarat, în Paris, la o reuniune ministerială pe această temă: "Vom susţine instituirea de controale la frontiere şi este posibil ca, astfel, să fie nevoie de modificarea Tratatului Schengen".

Tratatul prevede libertatea de circulaţie în interiorul Spaţiului Schengen, care reuneşte 26 de state din Europa, dintre care 22 membre UE.

---

Actualizare 13:31 Un poliţist francez care ancheta cazul "Charlie Hebdo" s-a sinucis

Un poliţist francez care ancheta atentatul de la revista "Charlie Hebdo" s-a sinucis în sediul comisariatului din Limoges, împuşcându-se în cap cu arma de serviciu, fără să lase vreun mesaj prin care să-şi explice gestul, transmite Le Parisien.

Helric Fredou (44 de ani) era adjunctul şefului serviciului regional al poliţiei judiciare din departamentul Haute-Vienne. În noaptea de miercuri spre joi, Fredou a trimis anchetatori la Châteauroux, pentru verificări în ancheta privind atacul de la "Charlie Hebdo". Poliţistul a aşteptat revenirea echipei, ca să afle informaţiile obţinute, apoi, în jurul orei 1 (2, ora României) s-a împuşcat în cap.

Helric Fredou şi-a început cariera la Versailles, apoi a preluat un post de conducere la Limoges, perioadă în care s-a confruntat cu un episod de depresie severă, fiindu-i retrasă atunci arma de serviciu, ca să fie evitată o tragedie.

În noiembrie 2013, un poliţist de la acelaşi comisariat, în vârstă tot 44 de ani, s-a sinucis la birou prin aceeaşi metodă. Potrivit scrisorii de adio, poliţistul nu simţea că se ridică "la înălţimea funcţiei". Cadavrul său a fost descoperit chiar de Helric Fredou.

---

Actualizare 13:24 Teroristul de la supermarket îşi anunţase atacul într-o înregistrare video

Un material video cu autorul atacului terorist de vineri, de la supermarketul din Paris, a apărut astăzi pe Internet, înfăţişându-l pe Amedy Coulibaly în timp ce îşi declară apartenenţa la gruparea jihadistă Statul Islamic, transmite televiziunea israeliană i24news.

Se pare că înregistrarea a fost făcută cu o săptămână înaintea atacurilor din Franţa. Coulibaly îşi justifică, în videoclip, acţiunile violente pe care urma să le comită.

Urmăriţi aici materialul video.

---

Actualizare 12:22 Das Bild: "Atacurile teroriste din Franţa ar putea fi începutul unui val de atentate în Europa"

Atacurile comise în Franţa ar putea fi începutul unui val de atentate în Europa, conform unor comunicaţii ale liderilor grupării Statul Islamic (SI), interceptate de serviciile de informaţii americane, transmite Das Bild, citat de AFP.

Cotidianul german scrie, citând surse din serviciile de informaţii americane, că unul dintre aceste servicii, NSA, ar fi interceptat la scurt timp după atacurile din Paris comunicaţii în care liderii SI anunţau un val de atentate în curând. Parisul ar fi fost adus în discuţie ca semnal pentru o serie de atentate în alte oraşe europene, printre care şi Roma, mai scrie Das Bild, adăugând că, totuşi, nu este cunoscut niciun plan concret de atac.

Serviciile americane ar dispune de informaţii potrivit cărora fraţii Cherif şi Said Kouachi ar fi avut contacte în Olanda, mai relatează ziarul german.

---

Actualizare 10:21 Hamburg: A fost atacat sediul unui ziar care a publicat caricaturi cu Mahomed de la "Charlie Hebdo"

Un cotidian din Hamburg (nordul Germaniei), care a publicat recent caricaturi cu profetul Mahomed preluate de la săptămânalul satiric francez "Charlie Hebdo", a fost, în această dimineaţă, ţinta unui atac cu un dispozitiv incendiar, a anunţat poliţia, precizând că nu au fost răniţi, scrie AFP.

"Mai multe pietre şi un dispozitiv incendiar au fost aruncate printr-o fereastră" în sediul Hamburger Morgenpost, declanşând un incendiu, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, adăugând că două camere au fost avariate, dar focul a fost stins rapid.

Deutsche Welle informează că doi suspecţi au fost arestaţi.

---

Autorităţile franceze continuă să o caute pe presupusa prietenă a lui Amedy Coulibaly, Hayat Boumeddiene, care se află pe lista posibililor complici, după ce Coulibaly a omorât o poliţistă, joi dimineaţa, înainte ca el însuşi să fie ucis, vineri seara, transmite Le Monde, care adaugă că tânăra de 26 de ani s-ar afla în Siria.

Femeia ar fi trecut, joi, frontiera turco-siriană, după ce plecase din Franţa pe 2 ianuarie, adaugă publicaţia, citând informaţii de la serviciile secrete franceze şi turce. Femeia avea şi un bilet de avion pe ruta Istanbul-Madrid pentru 8 ianurie, dar nu l-a folosit.

Hayat Boumeddiene şi Amedy Coulibaly locuiau, încă din 2012, într-o garsonieră dintr-un bloc situat în Fontenay-aux-Roses, o suburbie din sud-vestul Parisului, unde cei doi s-au mutat după ce Coulibaly a ieşit din închisoare, unde ispăşise o condamnare pentru că ajutase la evadarea unui terorist. În penitenciar, Coulibaly s-ar fi întâlnit şi cu Cherif Kouachi, unul dintre cei doi fraţi terorişti care care s-au baricadat, vineri, în tipografie.

Jihadiştii din anturajul lui Chérif Kouachi

Printre apropiaţii lui Chérif Kouachi (32 de ani), se numără "terorişti jihadişti" care, în prezent, se găsesc "în Yemen şi în Siria", bastioane ale luptătorilor jihadişti, a anunţat vineri procurorul general din Franţa, François Molins, citat de AFP.

Astfel, cel mai tânăr dintre cei doi fraţi Kouachi "avea în anturajul său terorişti jihadişti cunoscuţi ca fiind formaţi în Yemen şi despre care se ştie că se află, în prezent, în Yemen şi în Siria", a arătat procurorul.

În intervenţia telefonică de la postul BFMTV, Chérif Kouachi a declarat că s-a deplasat în Yemen în 2011, adăugând că a comis crime în numele Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQPA), cu sediul în această ţară.

Anchetatorii încearcă să stabilească parcursul exact al acestui tânăr, arestat în 2005 şi condamnat la 3 ani de închisoare, dintre care 18 luni cu executare, într-un dosar privind o filieră de trimitere de tineri parizieni ca să lupte în Irak.

Un responsabil american a anunţat că şi fratele mai mare al lui Cherif, Said Kouachi (34 de ani), s-a aflat în Yemen în 2011. Said a fost şi el ucis, vineri, în tipografia în care se baricadaseră cei doi, după o urmărire de trei zile.

Pe de altă parte, "Saïd Kouachi nu a fost niciodată urmărit penal sau condamnat. Este adevărat că el a fost audiat în dosarul filierelor irakiene, dar nu a fost pus niciodată sub acuzare", a mai spus procurorul general Francois Molins.

Hamas condamnă atentatul de la săptămânalul francez

Mişcarea islamică palestiniană Hamas a condamnat, ieri, atentatul comis de cei doi jihadişti francezi la redacţia publicaţiei satirice "Charlie Hebdo" din Paris, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, informează un comunicat citat de AFP.

Totodată, Hamas "insistă asupra faptului că diferenţele de opinii şi de concepţii nu justifică crima".

Cu aceeaşi ocazie, mişcarea răspunde şi acuzaţiilor prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, care a afirmat recent că Franţa şi Israel, "ţări civilizate", se confruntă cu aceeaşi ameninţare.

"Aceşti terorişti omoară jurnalişti în Paris, lansează rachete asupra civililor în Gaza", a declarat Netanyahu, care asociază Hamas cu mişcările jihadiste cele mai radicale, printre care organizaţia Statul Islamic în Irak şi Siria.

În replică, Hamas "condamnă tentativele disperate ale premierului israelian Netanyahu de a face legătura, pe de o parte, între mişcarea noastră şi rezistenţa poporului nostru, şi terorismul mondial pe de altă parte", se mai arată în comunicatul palestinienilor.

Iohannis: "Prezenţa la Marşul Solidarităţii, un semnal de implicare a României în lupta antiteroristă"

Prezenţa la Marşul Solidarităţii de astăzi din Paris este "un semnal ferm" de implicare a ţării noastre în lupta antiteroristă, consideră preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj publicat ieri pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a transmis: "Aşa cum am anunţat, voi participa la marşul de solidaritate organizat duminică la Paris după atacul care a vizat revista < Charlie Hebdo >. Invitaţia a fost lansată de preşedintele francez François Hollande. În faţa atacurilor barbare care au avut loc în Franţa, Europa şi întreaga lume liberă îşi arată unitatea şi solidaritatea. Gândurile şi inimile noastre au fost alături de cetăţenii francezi de la începutul acestor atacuri. Prezenţa alături de ceilalţi şefi de stat şi de guvern la Paris va da un semnal ferm al dorinţei de implicare a României în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel. Prin participarea la acest marş împotriva urii şi a violenţei, condamnăm nu doar atacurile asupra redacţiei săptămânalului < Charlie Hebdo >, ci şi antisemitismul care a condus ieri la alte crime într-un magazin evreiesc din Paris".

Ponta nu merge la marşul din Paris: "Prea mulţi reprezentanţi ar fi fost un pic nefiresc"

Premierul Victor Ponta salută faptul că ţara noastră va fi reprezentată la cel mai înalt nivel, prin preşedintele Klaus Iohannis, la "marşul solidarităţii" din Paris, şi îşi explică absenţa de la eveniment prin faptul că, din moment ce merge şeful statului, "prea mulţi reprezentanţi ar fi fost un pic nefiresc".

Prim-ministrul a scris, pe pagina de Facebook: "Salut faptul că România va fi reprezentată la cel mai înalt nivel (prin Preşedintele Iohannis) mâine (astăzi - n.r.) la Marşul Solidarităţii de la Paris. Suntem alături de familiile victimelor, de poporul francez, de toţi cei care cred în valorile noastre fundamentale. Pentru cei care mi-au cerut opinia referitor la participare: era foarte rău să nu fie nimeni din România mâine la Paris; din moment ce merge preşedintele, prea mulţi reprezentanţi ar fi fost un pic nefiresc".

Ponta şi-a scris mesajul alături de o imagine conţinând textul "Nous sommes tous Charlie" ("Noi suntem cu toţii Charlie").

Peste 5.500 de poliţişti şi militari vor fi mobilizaţi astăzi la Paris şi în regiunea capitalei Franţei, iar 2.200 dintre aceştia vor asigura securitatea la manifestaţia de omagiu pentru victimele recentelor atacuri jihadiste, a anunţat ieri ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, preluat de AFP.

"În această situaţie excepţională, măsuri la fel de excepţionale vor fi luate ca să asigurăm securitatea manifestaţiei şi respectarea ordinii publice", a declarat Cazeneuve, adăugând că pe acoperişurile clădirilor de pe străzile marşului vor fi postaţi "trăgători de elită".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Das Bild: "Atacurile teroriste din Franţa ar putea fi începutul unui val de atentate în Europa" 

    Eu: Arma umorului ar putea justifica replica omorului? merita/ajuta la ceva? 

    1. Pentru o discuție serioasă (nu că am găsit prea multe păreri dispuse la așa ceva. Doar părerologi emoționali, cu libertatea de expresie în gură.

       

      Și tu la fel, auzi, umor. Ce unei civilizații i se pare umor, alteia i se pare insultă. Insultă, după insultă, după insultă, timp de câtiva ani și nimic bun nu se poate întâmpla. 

      Societatea vestică are și ea tabu-urile ei pe care le-a interzis prin lege. Necrofilia, zoofilia să numim doar câteva în care drepturile omului nu sunt încălcate. Ei bine, ideea de divinitate nu mai este printre subiectele protejate de toate țările vestice, ci doar de unele (care s-au gândit, corect, zic eu, că un astfel de subiect este prea controversat pentru a fi lăsat în zona de "freedom of speech" a unui popor necontrolat și needucat). În societatea vestică, jurământul este considerat mare scofală și plătești penal dacă îl încalci într-un tribunal. Ba chiar statul se folosește de divinitate când caută dreptatea, punând omul să jure, dacă este credincios. Dar nu îi protejează divinitatea când un cretin se gândește că ar fi bine de folosit și înjosit într-un război inter-cultural. Charlie nu făcea doar umor ci îl făcea din motive politice și ideologice (ei doreau laicizarea islamului, din propriile declarații, adică dezbrăcarea ei de puterea magnetică asupra supușilor). Un fel de cruciadă ateistă a non-credincioșilor asupra credincioșilor. O făceau prin cuvânt și niște criminali au considerat că este de datoria lor să ia poziție și să apere (în concepția lor) demnitatea tuturor islamicilor. În astfel de probleme statul în istoria lui a intervenit prin reglementări (sau când nu a intervenit, populații întregi au devenit săpunuri). Eu aș face un sondaj printre participanții tuturor cultelor dacă lor li se pare ok tipul de mesaj public care se făcea la adresa Islamului ca religie. Asta înainte ca actualul război mondial anti-terorist să devină WW3. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb