Atenţia Rusiei, mai mult spre Asia decât spre Europa

A.C.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2013

Atenţia Rusiei, mai mult spre Asia decât spre Europa

Arkady Dvorkovich: "Dacă Europa preferă surse de energie care nu sunt curate, din punct de vedere al mediului, este o decizie a Europei"

Rosneft, Novatek şi Gazprom îşi extind influenţa în China şi Japonia

Strategia energetică a Rusiei va trece, în următoarea perioadă, printr-o serie de schimbări menite să-i asigure un avantaj competitiv mult mai mare, prin îndreptarea atenţiei către pieţele asiatice, a declarat recent adjunctul primnului ministru al Rusiei, Arkady Dvorkovich.

Potrivit afirmaţiilor lui Arkady Dvorkovich, Rusia îşi va focusa atenţia către Asia, unde plănuieşte să livreze cele mai mari cantităţi de gaze lichefiate, prin intermediul a trei din cele mai mari companii de stat din sectorul energetic: Novotek, Rosneft şi Gazprom.

"Dacă Europa preferă surse de energie care nu sunt curate, din punct de vedere al mediului, este o decizie a Europei. Acest lucru nu este neaparat o problemă, cerere existând în altă parte, pe alte pieţe. Deşi Rusia va fi în continuare un partener stabil pentru Europa, totuşi atenţia pentru zonele din Asia va spori considerabil", a mai adăugat domnia sa.

Recent, compania rusă "Novatek"a semnat un acord cu compania chineză de stat "China National Petroleum Corp", privind cooperarea în cadrul proiectului Yamal SPG, unul din cele mai ambiţiose proiecte de exploatare a gazelor lichefiate demarate de căre statul rus.

Potrivit acordului dintre cele două companii, partea chineză a achiziţionat 20% din Yamal SPG, urmând să beneficieze de livrarea gazelor naturale lichefiate din zona arctică.

Contractul dintre Rusia şi China prin companiile Novotek şi China Petroleum este un prim pas în consolidarea unui perteneriat strategic avantajos pentru ambele părţi.

Astfel, China îşi reduce considerabil dependenţa de importurile de petrol din zona Orientului Mijlociu, de unde primeşte, în prezent, cea mai mare cantitate de gaze şi petrol.

În acelaşi timp, Rusia îşi măreşte considerabil influenţa strategică în zona pacifică a Asiei, şi, în acelaşi timp, va avea noi centre de desfacere în ceea ce priveşte exportul de gaze naturale şi petrol.

O altă companie care şi-a extins influenţa în Asia este "Rosneft", cel mai mare producător de petrol din Rusia.

Recent, oficialii Rosneft au parafat un contract cu Japonia şi China pentru livrarea de gaze naturale şi petrol în valoare de circa 10 miliarde de dolari pe an. În consecinţă, cele două ţări asiatice vor primi de la Rosneft aproximativ 15 milioane de metri cubi pentru următorii 25 de ani.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, recent, că Rusia plănuieşte să demareze mari proiecte pe termen lung în zona asiatică, mai cu seamă proiecte care vizează cooperarea energetică.

Totodată, Vladimir Putin a mai menţionat, în cadrul unui forum economic de la Sankt Petersburg, că Rusia intenţionează ca în viitorul apropiat să dubleze livrările de combustibil pe piaţa din Asia-Pacific.

"Constat cu satisfacţie că s-au semnat acorduri privind exportul de gaze naturale lichefiate. De exemplu, compania rusă Novatek a semnat un acord cu compania CNPC, privind cooperarea în cadrul proiectului Yamal SPG. Acordul prevede că partea chineză poate achiziţiona 20% din Yamal SPG şi un contract pe termen lung pentru livrarea gazelor naturale lichefiate în China. Gazprom, de asemenea, se pregăteşte să semneze contracte referitoare la furnizarea gazelor în Japonia şi China", a mai afirmat preşedintele rus.

Preşedintele rus a mai anunţat, demararea a trei noi proiecte în domeniul transporturilor.

Potrivit declaraţiilor lui Vladimir Putin, în viitorul apropiat va fi extinsă magistrala transsiberiană, care este ruta directă între Europa şi regiunea Asia-Pacific.

De asemenea, va fi construit un pod de cale ferată peste fluviul Amur, care va asigura ieşirea Rusiei pe piaţa din regiunea Asia-Pacific.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb