Mii de proprietari britanici din Spania ar putea primi până la 50.000 de euro despăgubiri din cauza unei clauze ascunse în creditele ipotecare, informeaza publicatia spaniola The Olive Press.
Începând cu anii 2000, bănci precum Sabadell, Unicaja şi altele au inclus o clauză denumită "floor clause", care impunea o rată minimă a dobânzii de 3,5%, chiar şi în perioadele în care dobânzile erau extrem de scăzute (0-1%) între 2011 şi 2021. Astfel, mulţi proprietari au plătit cu sute de euro mai mult pe lună decât ar fi trebuit.
O firmă de avocatură din sudul Spaniei a reuşit să ajute la recuperarea acestor sume pentru numeroşi clienţi britanici, pe bază de "nu câştigi, nu plăteşti". Un exemplu este cazul familiei Cooper, care a primit 21.075 de euro despăgubiri după un proces de şase luni. Alte cazuri similare includ familii care au plătit sume suplimentare din cauza aceleaşi clauze ascunse.
Pentru a solicita despăgubiri, trebuie să fi semnat un contract de credit între 2001 şi 2010 şi să fi avut plăţi constante pe parcursul mai multor ani. Chiar şi cei care au vândut proprietatea pot solicita compensaţii. Procesul presupune depunerea unei cereri la bancă, iar în caz de refuz, se poate ajunge în instanţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 00:00)
Eu am rata fixa 2.200% acuma fiecare cum citește și semneaza
2. Împrumuturi bancare in Spania.
(mesaj trimis de Iulian în data de 10.03.2025, 08:24)
Nu știu cum e in Romania, dar eu am tot făcut împrumuturi în Spania timp de 15 ani pe un an, doi, trei, iar ratele și dobanzile au rămas fixe.
Nu știu în Romania cum e cu Roborul și al chestii folosite de bănci, dar am înțeles că a face un împrumut în România, nu ai nici o siguranță să-ți faci calculele plăților de viitor.