Primele audieri televizate ale procedurii excepţionale de destituire a lui Donald Trump au început astăzi, într-o sală înţesată, în Congresul american, în care democraţii afirmă că vor să acţioneze "fără ranchiună" împotriva preşedintelui republican pe care-l suspectează de abuz de putere, relatează AFP.
Trump "a invitat Ucraina să se amestece în alegeri?". A comis un "abuz de putere"? s-a întrebat, deschizând interogatoriul, alesul democrat Adam Schiff, care supervizează ancheta în Camera Reprezentanţilor.
"Cazul este pe cât de simplu, pe atât de teribil", a adăugat el, promiţând să conducă o anchetă fără "ranchiună" şi fără "întârziere".
Această procedură este o "campanie de calomnii", şi-a exprimat indignarea numărul doi republican în Comisia Informaţiilor, Devin Nunes.
Prin audierea a doi diplomaţi de carieră, martori direcţi în scandalul ucrainean - William Taylor, ambasadorul interimar american la Kiev, un fost militar, şi George Kent, un oficial de rang înalt la Departamentul de Stat, specialist în Ucraina - au început aceste audieri istorice.
Fără să-i desemneze nominal, Donald Trump a pus la îndoială cedibilitatea acestor martori, tunând miercuri pe Twitter împotriva "Never Trumpers" - o expresie care-i desemnează pe republicanii care i se opun miliardarului.
Combativ şi denunţând o tentativă de "lovitură de stat", miliardarul anjurat să spele "afrontul" acestei anchete la urne, prin obţinerea unui al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.
Înaintea sa, doar trei preşedinţi au fost vizaţi de o procedură de destituire. Niciunul dintre ei nu a fost demis din funcţie.
În faţa republicanilor care-i acuză că organizează un spectacol nejustificat, democraţii dau un ton solemn procedurii de inculpare - "impeachment" în engleză - care împarte profund ţara de la deschiderea, la 24 septembrie, a anchetei în Camera Reprezentanţilor, în care deţin controlul.