Auditul continuu: tehnologia înlocuieşte tradiţia, dar nu şi oamenii

A.D.
Companii / 20 noiembrie 2024

Auditul continuu: tehnologia înlocuieşte tradiţia, dar nu şi oamenii

Pe măsură ce tehnologia evoluează rapid, metodele tradiţionale de audit sunt înlocuite de soluţii automatizate şi analize avansate ale datelor. Inteligenţa artificială, învăţarea automată şi analiza în timp real vor permite auditorilor să detecteze anomalii şi riscuri într-un mod mult mai rapid şi mai eficient.

În timp ce auditul tradiţional se bazează pe evaluări periodice, auditul continuu permite o monitorizare constantă a proceselor financiare şi operaţionale. Cu ajutorul soluţiilor tehnologice, auditul continuu va deveni un instrument proactiv. El are un rol esenţial în sprijinirea deciziilor strategice şi în asigurarea transparenţei financiare pe termen lung, se arată în comunicatul primit la redacţie.

În timp ce multinaţionalele sunt adesea în fruntea adoptării tehnologiilor avansate, întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) au resursele limitate şi necesită abilităţi specializate, astfel incât, procesul lor de adoptare a inovaţiilor tehnologice tinde să fie mai gradual şi adaptat nevoilor specifice. În prezent, multe IMM-

uri îşi concentrează resursele cu precădere pe operaţiunile curente şi conformitatea reglementară, planificând implementarea soluţiilor tehnologice avansate într-o manieră etapizată.

Totuşi, adoptarea timpurie a auditului continuu le poate oferi IMM-urilor un avantaj competitiv semnificativ. Chiar şi în contextul unor resurse limitate, IMM-urile care implementează auditul continuu pot beneficia de o monitorizare constantă a proceselor financiare şi operaţionale, ceea ce le ajută să identifice riscurile şi să ia decizii strategice mai bine informate şi mai rapide.

"IMM-urile pot adopta auditul continuu prin utilizarea de soluţii software accesibile, care automatizează procesele de monitorizare şi raportare. De asemenea, externalizarea parţială a auditului sau instruirea echipelor interne pentru a gestiona anumite procese de audit continuu reprezintă opţiuni viabile, care permit IMM-urilor să beneficieze de acest instrument fără a face investiţii semnificative.", a menţionat Marius Roman, Senior Manager, Audit & Assurance, Forvis Mazars în România.

Managementul tranziţiei este vital în implementarea soluţiilor digitale pentru a susţine auditul continuu. Auditorii joacă un rol esenţial în sprijinirea clienţilor, ajutându-i să aiba o vizibilitate mai mare asupra activităţilor lor, utilizând instrumente de inteligenţă artificială (AI) şi soluţii de transformare digitală. Aceste tehnologii permit organizaţiilor să monitorizeze şi să îmbunătăţească procesele într-un mod eficient şi în timp real.

Un exemplu semnificativ al progresului tehnologic în acest domeniu este dezvoltarea de instrumente digitale care facilitează procesul de audit. De exemplu, aplicaţia Forvis Mazars Count, disponibilă în Apple Store, simplifică procesul de inventariere anuală. Această aplicaţie interactivă nu doar ajută la documentarea auditului, ci şi facilitează revizuirea reconcilierilor şi accesarea rapidă a informaţiilor esenţiale, devenind un instrument important atât pentru auditori, cât şi pentru organizaţii.

"Auditul continuu este benefic atât pentru cei care pregătesc rapoartele, cât şi pentru auditori. Acesta nu doar că elimină presiunea asociată cu perioadele critice de raportare, dar le permite tuturor celor implicaţi să se concentreze pe aspectele mai dinamice ale rolurilor lor. Prin implementarea unei abordări de audit continuu, companiile pot adăuga valoare printr-o vizibilitate sporită, iar auditorii pot investi mai mult în îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite. Dacă auditul continuu va deveni o realitate, depinde de accesul la soluţii software dinamice şi de dezvoltarea unei strategii solide de implementare."

Auditul continuu devine un partener strategic esenţial între companie şi auditor, facilitând o colaborare continuă şi eficientă. În acest context, auditorii joacă un rol fundamental în intermedierea acestei relaţii, ajutând organizaţiile să înţeleagă cum pot utiliza soluţiile tehnologice pentru a obţine o transparenţă financiară şi operaţională sporită, în timp ce asigură o aliniere la reglementările în continuă schimbare.

Prin adoptarea auditului continuu, companiile nu doar că beneficiază de transparenţă sporită în activităţile lor financiare, dar şi de o serie de avantaje semnificative care contribuie la o mai bună gestionare a riscurilor.

Câteva dintre cele mai importante beneficii ale auditului continuu:

1. Strategii mai agile şi decizii rapide, bazate pe date valide

În loc să aştepte finalizarea anuală a auditului, companiile pot obţine date financiare validate într-o perioadă mult mai scurtă, pe măsură ce procesele de audit se desfăşoară în mod continuu. Acest lucru le permite să îşi ajusteze strategiile şi să ia măsuri corective imediat, fără a fi nevoite să aştepte finalizarea unui ciclu financiar.

În contrast, în auditul tradiţional, există o întârziere semnificativă între momentul în care se desfăşoară activităţile financiare şi momentul în care auditul final este disponibil. Aceste întârzieri pot face ca persoanele de decizie din cadrul companiei să nu mai acorde suficientă atenţie aspectelor critice, deoarece datele analizate de auditori se referă la o perioadă trecută. Astfel, auditul continuu ajută organizaţiile să rămână conectate cu realitatea prezentă, eliminând decalajul între activitatea economică actuală şi procesul de audit.

2. Auditorul joacă un rol activ în validarea abordărilor contabile şi corectarea rapidă a erorilor.

În cadrul unui audit continuu, auditorul financiar nu mai joacă doar rolul de evaluator retrospectiv, ci devine un consultant activ. Acesta poate contribui semnificativ la validarea abordărilor contabile propuse de companie şi la corectarea rapidă a eventualelor raţionamente incorecte. În auditul tradiţional, corectarea unor tratamente contabile aplicate de societate poate fi extrem de dificilă şi consumatoare de timp, având în vedere că procesul de audit se realizează la finalul unui an financiar, iar impactul erorilor poate fi greu de cuantificat şi corectat la acel moment.

Auditul continuu permite auditorilor să intervină rapid atunci când sunt identificate probleme în tratamentele contabile, facilitând astfel un proces de audit mult mai eficient şi contribuind la asigurarea unei calităţi mai mari a situaţiilor financiare finale.

3. Conformitate îmbunătăţită şi colaborare cu autorităţile de reglementare.

Implementarea unor soluţii precum RO e-Factura sau SAF-T

reprezintă paşi semnificativi în direcţia colectării informaţiilor în timp real, facilitând nu doar raportarea corectă, dar şi procesul de audit continuu.

Deşi iniţial aceste noi reglementări au fost privite cu reticenţă de multe organizaţii, ele au constituit un prim pas important în pregătirea lor pentru un proces de audit continuu. Prin digitalizarea şi automatizarea proceselor de raportare, companiile pot genera baze de date utile pentru audit, iar după finalizarea auditului, aceste rapoarte pot deveni instrumente extrem de valoroase pentru toţi utilizatorii acestora.

"În procesul de implementare a auditului continuu, este esenţial ca organizaţiile să nu se concentreze doar pe integrarea tehnologiilor avansate şi automatizarea proceselor, ci şi pe gestionarea schimbărilor culturale interne.

Deşi tehnologia joacă un rol crucial în îmbunătăţirea transparenţei şi eficienţei, succesul implementării depinde în

mare măsură de modul în care oamenii se adaptează la noile soluţii.

Într-un cadru de lucru permanent dinamic, organizaţiile trebuie să integreze persoane din generaţii diverse - de la Baby Boomers la Generaţia Z - fiecare având experienţe şi background-uri diferite. Acest lucru reprezintă atât o provocare semnificativă, cât şi o oportunitate interesantă.

Companiile trebuie să creeze un mediu care sprijină învăţarea continuă şi colaborarea eficientă, astfel încât fiecare angajat să se simtă parte integrantă a acestui proces transformator. Prin urmare, companiile ar trebui să investească nu doar în tehnologie, ci şi în gestionarea acestor tranziţii culturale, încurajând dezvoltarea profesională şi adaptarea echipelor la schimbările rapide din mediul de lucru. Acest echilibru între tehnologie şi oameni va asigura succesul pe termen lung al auditului continuu."- a concluzionat Roman.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb