AUR - suspectă de încălcarea confidenţialităţii datelor personale

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 23 august 2023

AUR - suspectă de încălcarea confidenţialităţii datelor personale

English Version

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), formaţiunea politică al cărei preşedinte este George Simion, riscă o amendă de maximum 20 milioane euro deoarece aplicaţia mobilă folosită de partid ar fi expus public datele personale ale celor 20.000 de utilizatori. Surse guvernamentale au declarat pentru mass-media că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) s-a autosesizat în speţa respectivă, deoarece datele personale ale utilizatorilor (CNP, seria şi numărul de buletin, telefonul, adresa completă, adresa de email, cotizaţiile plătite către AUR) rămân stocate, chiar dacă aplicaţia este ştearsă din telefon.

Potrivit legii, AUR avea obligaţia de a notifica ANSPDCP în termen de 72 de ore cu privire la breşa de securitate, ceea ce partidul nu a făcut. În urma anchetei desfăşurate de ANSPDCP se va stabili dacă partidul se face vinovat de această situaţie, caz în care sancţiunile ar putea fi extrem de dure.

Articolul 83 alin. (5) din Regulamentul GDPR prevede:

"Pentru încălcările dispoziţiilor următoare, în conformitate cu alineatul (2), se aplică amenzi administrative de până la 20.000.000 euro sau, în cazul unei întreprinderi, de până la 4% din cifra de afaceri mondială totală anuală corespunzătoare exerciţiului financiar anterior, luându-se în calcul cea mai mare valoare:

a) principiile de bază pentru prelucrare, inclusiv condiţiile privind consimţământul, în conformitate cu articolele 5, 6, 7 şi 9;

b) drepturile persoanelor vizate în conformitate cu articolele 12-22;

c) transferurile de date cu caracter personal către un destinatar dintr-o ţară terţă sau o organizaţie internaţională, în conformitate cu articolele 44-49;

d) orice obligaţţi în temeiul legislaţiei naţionale adoptate în temeiul capitolului IX;

e) nerespectarea unui ordin sau a unei limitări temporare sau definitive asupra prelucrării, sau a suspendării fluxurilor de date, emisă de către autoritatea de supraveghere în temeiul articolului 58 alineatul (2), sau neacordarea accesului, încălcând articolul 58 alineatul (1)."

Deoarece în privinţa partidelor politice nu se poate vorbi despre cifra de afaceri, o eventuală amendă se va stabili direct în suma de bani, cu raportare la pragul maxim de 20 milioane de euro.

Alianţa pentru Unirea Românilor a decis să suspende momentan funcţionarea aplicaţiei până la remedierea problemelor identificate.

"Din cauza unei breşe de securitate cu care Platforma AUR s-a confruntat, Alianţa pentru Unirea Românilor a decis să suspende momentan funcţionarea aplicaţiei până la remedierea problemelor identificate. Compania care a realizat platforma a confirmat existenţa unei breşe de securitate apărute în urma unei actualizări de software. Pentru a elimina rapid o imperfecţiune a aplicaţiei noastre şi pentru a oferi utilizatorilor noştri o soluţie mai bine securizată, vom suspenda funcţionarea aplicaţiei pentru utilizatori pentru face toate testele de securitate şi a fi siguri că nu mai există breşe similare", potrivit unui comunicat de presă, transmis de formaţiunea politică.

Funcţionarea aplicaţiei este suspendată pentru 24 de ore.

"Este destinul fiecărui proiect IT să devină stabil şi sigur doar după încercări repetate şi mai ales după o perioadă în care funţionează în regim real. Am fost foarte entuziaşti la început, acum suntem mult mai atenţi şi urmărim în timp real parametrii de siguranţă ai aplicaţiei noastre. Îi asigurăm pe toţi utilizatorii aplicaţiei aur.mobi că am realizat acest proiect inovator cu cele mai bune intenţii şi cu dorinţa sinceră de a elimina orice barieră între ei şi structurile partidului. Vom dezvolta în continuare instrumente web care să le permită românilor să ne transmită în timp real opiniile şi sugestiile lor, pentru a putea armoniza în permanenţă strategia politică a partidului cu dorinţele şi viziunile oamenilor pentru care lucrăm", mai arată documentul citat.

Menţionăm că, potrivit ziarului Libertatea, după instalarea aplicaţiei AUR,

simpatizanţii trebuiau să-şi configureze un profil în calitate de susţinător al partidului şi să furnizeze astfel informaţii personale precum numele, numărul de telefon, locaţia şi codul localităţii de domiciliu sau reşedinţă, adăugarea unei fotografii fiind o opţiune facultativă.

Aplicaţia respectivă constituia, aşa cum arată sursa citată, şi o sursă de venituri pentru formaţiunea politică al cărei şef este George Simion. Astfel, utilizatorii aplicaţiei AUR erau invitaţi să achiziţioneze diferite pachete. Un pachet standard costa 100 de lei şi conţinea 10% reducere la magazinele AUR, un tur organizat la Parlament şi un tricolor. Pachetul argint costa 1.500 de lei. În acest pachet sunt incluse cărţi gratuite, 15% reducere la magazinele AUR, un tur organizat la Parlament, un tricolor şi un tricou. Pachetul AUR costa 5.000 de lei. Acesta este din metal, oferă o reducere de 20% la magazinele AUR, tot ce conţin pachetele inferioare, o insignă, acces la conferinţele şi evenimentele AUR şi o întâlnire "unu la unu" cu George Simion.

Contactat de sursa citată, George Simion, a spus că până la finalul lui iunie, peste 3.000 de oameni au cumpărat aceste pachete din aplicaţie: 2.893 de pachete standard, 98 de argint şi 217 pachete gold. În mai puţin de două săptămâni, de când a fost lansată aplicaţia, partidul a încasat peste un milion de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. AUR mic mititel,

    pe langa banci,CNAS, "big tech" internet,..... 

    vrajeala pentru prosti asta cu cofidentialitatea , toti stiu datele astea , ce mai conteaza in plus sau minus ca le stie si AUR, atata timp cat le stiu , bancile , sri ,cei cu telefoanele , digi, etc pina si farmaciile le stiu , cnas ,parca vladut voiculeascu le-a livrat si la straini ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb