AUR susţine că reorganizarea teritorial-administrativă a ţării trebuie să fie o prioritate, precizând că modelul după care funcţionează administraţia publică din România în prezent nu este sustenabil, informează news.ro.
Formaţiunea precizează că pentru a pune capăt actualului model deficitar este nevoie de asumarea unei reorganizări teritorial-administrative profunde, iar acest lucru trebuie asumat drept un proiect de ţară pentru România, care să fie susţinut de toate partidele politice şi societatea civilă.
"Modelul după care funcţionează administraţia publică din România în prezent nu este sustenabil. O dovadă în acest sens este chiar criza economică generată de gaura bugetară, dar şi de faptul că statul cheltuie sume uriaşe cu pensiile speciale şi cu sinecurile din aparatul administrativ. Soluţia există pentru a reduce risipa din bugetul naţional: reorganizarea teritorială şi, implicit, reforma administrativă, care să reducă numărul instituţiilor statului român cu două treimi", transmite AUR.
Formaţiunea precizează că pentru a pune capăt actualului model deficitar este nevoie de asumarea unei reorganizări teritorial-administrative profunde. Acest lucru trebuie asumat drept un proiect de ţară pentru România, care să fie susţinut de toate partidele politice şi societatea civilă.
"Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi mai multe organizaţii patronale cu sute de membri au dat un semnal clar în acest sens în momentul în care au solicitat autorităţilor reorganizarea teritorial-administrativă a ţării prin reducerea numărului de judeţe de la 41 (plus Bucureşti) la 15 şi redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori", susţine AUR.
"Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) susţine propunerea formulată de CCIR, ea regăsindu-se printre primele 5 priorităţi ale programului de guvernare al AUR. Însă, pe lângă reforma teritorial-administrativă a României, AUR va veni şi cu alte măsuri care vor conduce la eficientizarea statului român, dar şi la depolitizarea instituţiilor publice, precum reducerea de la 8 la 4 a numărului regiunilor de dezvoltare. Aceste soluţii reprezintă un proiect concret pentru ca România să iasă din criza bugetară, economică şi socială în care se găseşte în acest moment. Totodată, este un pas pentru a pune capăt blocajului administrativ în care ne aflăm. PSD, PNL şi UDMR ne spun doar cum nu se pot pune în practică aceste soluţii de care România are nevoie. În schimb, noi, cei din AUR, susţinem că trebuie făcute de urgenţă aceste modificări în structura teritorial-administrativă a României, pentru că ţara nu va mai rezista mult în situaţia actuală", a declarat George Simion, preşedintele AUR.
Camera de Comerţ şi Industrie a României vorbeşte, într-un comunicat oficial, despre nevoia de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori. Instituţia precizează că toate instituţiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2023, 12:09)
Nu e o idee rea, dar probabil vor uita de ea imediat ce ar intra la guvernare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2023, 13:01)
Statul la stat pe banii nostri.
În luna februarie a acestui an a intrat în vigoare un nou contract colectiv de muncă pentru angajații de la Consiliul Județean Vaslui, cu beneficii suplimentare. Este vorba despre 8 zile în plus, dincolo de liberele legale și concediul cuvenit, pentru angajații care primesc deja un spor de lucru în condiții periculoase și vătămătoare. Aici sunt incluși toți salariații Consiliului Județean Vaslui, mai puțin conducerea instituției. Primul bonus a venit chiar de Paște. Angajații au avut parte de o vacanță prelungită, o zi liberă în plus față de ceilalți bugetari, și au stat acasă și marți. Conform contractului colectiv de muncă, de anul acesta angajații au liber inclusiv a 3-a zi de Paște, a 3-a zi de Crăciun, la care se mai adaugă încă șase zile libere pe care le pot solicita oricând doresc, pe parcursul anului.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2023, 13:28)
Da, este periculos la consiliul judetean sa lucrezi. Hai sa dau si eu o poveste: primarie cu 400 de locuitori, vreo 6, 7 angajati, primar, contabil casier jurista, inginer agricol, sofer femeie de servici, plus intretinerea sediului caldura apa calda, lumina, sate saracute cred ca nimeni n-are apa calda-n casa doar primaria. A si am spus ca nu fac nimic? Pe motiv ca cica au prea putini locuitori si nu se aproba proiectele. Deci... stau. In mare parte.
A si treaba mai absurda am livada pe deal intr-o primarie si garajul in sat in alta primarie, dar la 5 km una de alta.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2023, 15:33)
Ăștia ori fura ori stau degeaba, și prea putini muncesc, dar toti votează .De aceea nu se va face nimic.