Evaziunea fiscală de peste 65% din totalul pieţei, contractele neonorate şi vânzarea producţiei sub costuri sunt doar o parte dintre problemele majore înregistrate în sectorul de morărit şi panificaţie din România, potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), citat de Agerpres.
"Evaziunea fiscală s-a mutat după introducerea taxării inverse la cereale în sectorul de morărit şi panificaţie şi a atins acum proporţii uriaşe, de peste 65% din totalul pieţei. Dacă în anii trecuţi valoarea pieţei de morărit şi panificaţie era de circa 2 miliarde euro, în ultimul an a scăzut numai pe partea de morărit, cu circa 200 de milioane de euro, până la un nivel de 1,8 miliarde euro", a precizat domnia sa.
Aurel Popescu susţine că a propus autorităţilor, la ultima adunare generală a membrilor ROMPAN, reducerea TVA până la 9% pentru pâine, aceasta fiind singura soluţie pentru diminuarea evaziunii din sector şi pentru redresarea pieţei.
"Calculele noastre arată că prin reducerea TVA de la 24 la 9% reducem evaziunea cu 20 de procente şi creştem cu 35% încasările la buget, respectiv aducem un plus de 350 de milioane de euro. De asemenea, dacă se va introduce TVA de 9% pe tot lanţul, de la grâu, la făină şi pâine, ar putea exista un supliment la bugetul de stat de un miliard de euro", a subliniat preşedintele ROMPAN.
Domnia sa a adăugat că la întâlnirea de săptămâna trecută au participat nu numai reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ci şi cei ai Administraţiei Fiscale şi Ministerului Finanţelor Publice, cărora le-a cerut să găsească soluţii pentru sector şi pentru perioada de după întâi ianuarie 2013, când va fi eliminată taxarea inversă la cereale: "Am cerut reprezentanţilor MFP să găsească soluţii pentru sector după 1 ianuarie 2013 când nu va mai fi în vigoare taxarea inversă la cereale, care a fost introdusă pe o perioadă limitată de timp. Consider că reducerea TVA la 9% pe tot lanţul poate fi o măsură viabilă de la 1 ianuarie 2013".
Potrivit sursei citate, sectorul se află într-o situaţie gravă, mai ales că unii dintre cei mai importanţi producători din domeniu lucrează sub cos-turi, riscând să îşi închidă afacerile.
"În prezent, lucrăm sub costuri cu 15-20%. O pâine de 300 de grame pleacă din fabrică cu 35 de bani cu tot cu TVA, în condiţiile în care ar trebui să fie undeva la 55-60 de bani cu TVA, iar la supermarketuri depăşeste un leu. Piaţa a scăzut foarte mult. Nu este normal ca în Bucureşti un producător mare să deţină doar 7-8% din piaţa pâinii", a adăugat Aurel Popescu.
În opinia domniei sale, luna martie ar putea aduce o majorare a preţului pâinii, din cauza majorării preţurilor la combustibili, gaze naturale sau energie electrică, dar şi din cauza stocurilor limitate: "Avem deocamdată stocurile de făină asigurate, circa 200.000 de tone, dar la grâu mulţi nu vor să vândă, în speranţa că vor creşte preţurile. Este posibil ca în martie unii producători să majoreze preţul pâinii".
În ţara nostră activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregis-traţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.
ROMPAN reuneşte circa 280 de producători din industria de morărit şi panificaţie, cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate ROMPAN asigură, la nivel naţional, peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40 - 45% din cea de panificaţie.
În ţara nostră activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.