AURELIAN DOCHIA, DUPĂ DECLARAŢIILE LUI DRAGNEA: "Dacă punem presiune pe sistemul bancar, economia nu se mai poate dezvolta"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 decembrie 2018

"Dacă punem presiune pe sistemul bancar, economia nu se mai poate dezvolta"

Dacă punem presiune pe sistemul bancar, atunci economia nu se mai poate dezvolta, subliniază analistul financiar Aurelian Dochia, după declaraţiile făcute duminică de Liviu Dragnea, şeful PSD, care arată cu degetul către bănci.

Liderul social-democraţilor susţine că toate ţările aşteaptă de la sistemul bancar să facă profit, însă sprijinind economia. Astfel, Dragnea reia discursurile fostului premier Mihai Tudose şi fostului ministru al Finanţelor Ionuţ Mişa, declarând: "De la sis­temul bancar, ţările aşteaptă să facă profit, dar să facă profit sprijinind economia. Eu zic că Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evolutia ROBOR. Pentru că noi suntem în situaţia în care ne uităm cu toţii, ca un popor blând, cum se joacă marile bănci între ele şi stabiliesc ele dobânda pe care trebuie să o plătească românul. (...)

Sistemul bancar nu sprijină economia. Avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi depozite. (...) În schimb, te întrebi pe ce fac profit. Pe jocul cu ROBOR, pe care-l stabilesc... Dacă făceau profit sprijinind economia, era în regulă, dacă nu, eu zic că orice lăcomie, în orice domeniu, trebuie să fie ponderată. Sunt sigur că aveţi suficiente metode, suficiente idei, ca foarte rapid să apară aceste măsuri".

În acest context, economistul Aurelian Dochia consideră că nu este surprinzătoare declaraţia lui Dragnea, pentru că periodic, peste tot în lume, apar atacuri la adresa băncilor: "Eu cred că dacă ne uităm la situaţia din România, chiar dacă băncile au avut profituri bune în ultima perioadă, în anii din urmă acestea au înregistrat rezultate foarte slabe. Economia trebuie să rămână atractivă pentru bănci şi investitori, altfel nu se poate dezvolta, iar astfel de declaraţii îi pot îndepărta pe cei interesaţi să investească şi să ajute la dezvoltarea sistemului. Un sistem financiar slab dezvoltat este o slăbiciune pentru economie, iar noi suntem ultimii în Europa ca nivel de dezvoltare a sistemului bancar, gradul nostru de intermediere fiind cel mai scăzut. Nu ne putem aştepta să se dezvolte acest sector, dacă el este pus sub presiune. În plus, sistemul bancar a trecut printr-o perioadă grea fără să ceară ajutorul Guvernului, şi-a redus nivelul de neperformanţă, a tăiat din cheltuieli etc., dar nu a cerut ajutorul statului".

Aurelian Dochia conchide că noi trebuie să ne decidem dacă dorim să avem un sistem bancar dezvoltat sau unul anemic.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Am remarcat. Intr-adevar media profitabilitatii bancilor din Romania la dublu fata de vest Europa. Dobanzi la dublu fata de vest. Dobanda la depozite la minime istorice 1-2% , dobanda la credite 7-10%. Nu credeti ca s-a dezvoltat prea mult si a crescut profitul peste masura la banci? Eu asa vad.

    1. Din Pacate, Romania ESTE Inca Plina de Comunisti ! Au Ramas cu Sutele de Mii , Si V-a mai Trece Timp Mult Pina Vom Scapa de ei; La Capitolul Marje, Sa Nu Uite Nimenea Ca Leul Rominesc este ...[ Un Pisic ], Iar EURO este [EURO ] !

      Pisic ne-pisic, are un curs si nu trebuie sa multumim nimanui ca nu este zero.

    Parnaia pe viata este singura solutie pt aceste banci care nu au respectat legislatia in vigoare incepand cu anii2006-2006.

    Parnaie,parnaie,parnaie! 

    "In Romania marja bancara medie pentru imprumuturile populatiei se apropie de 7% in septembrie 2018,in Cehia aceasta era de aproximativ 3,5%".Daca nu ati fost comunist(poate sunteti tanar), nu trebuie sa fiti neaparat nesimtit si mincinos.

    1. Roblema cu dobânzile e mai complicata. Și dacă este sa ne comparam cu Cehia tb sa ținem cont și de inflatie, și de riscul de tara, care sunt în creștere. Am avut și noi dobânzi mai mici, chiar înainte de acest psd(Dragnea), care arunca cu bani în toate direcțiile fără sa susțină dezvoltarea, investițiile. Țineți minte, după cum guvernează viitorul va fi mult mai rau, va fi f greu de reparat ce strica ei acum.

    Daca sunteti zero la educatie financiara si duceti banii in depozite cu 1% ce va vaitati ,mai cititi romani analfabeti financiar ceva!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb