Aurescu a invitat Norvegia să contribuie la construcţia structurilor NATO

Alexandru Costea
Politică / 15 aprilie 2015

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a invitat, azi, Norvegia, în calitate de aliat NATO, "să aloce personal" pentru cele două structuri NATO de comandă şi control care vor fi construite pe teritoriul României, potrivit unui comunicat MAE remis azi redacţiei.

Aurescu s-a întâlnit la sediul MAE cu ministrul pentru Spaţiul Economic European şi afaceri europene al Regatului Norvegiei, Vidar Helgesen.

Aurescu a arătat că Alianţa Nord-Atlantică este în curs de a pune în practică deciziile adoptate la Summit-ul de la Wales, printre acestea numărându-se implementarea măsurilor de reasigurare şi adaptare de pe flancul estic.

Ministrul român de externe s-a referit şi la faptul că Uniunea Europeană, pe componenta Politicii Comune de Securitate şi Apărare (PSAC), trece printr-un proces de adaptare la noile realităţi din vecinătatea sa şi a reiterat susţinerea de către România a revizuirii şi modernizării Strategiei de Securitate a UE, mai arată sursa citată.

Ministrul norvegian a subliniat că ţara sa urmăreşte cu cea mai mare atenţie evoluţiile din Ucraina şi conduita Federaţiei Ruse în raport cu statele din Vecinătatea Estică a Alianţei.

"De asemenea, a evidenţiat interesul deosebit al ţării sale de a fi asociată cât mai strâns la formatele de discuţie şi cooperare UE referitoare la Vecinătatea Estică", potrivit comunicatului.

Helgesen a precizat faptul că Norvegia, ca partener în cadrul SEE, este interesată să contribuie, inclusiv prin fondurile alocate prin mecanismele financiare la care participă, la proiecte de cooperare regională, cu caracter transfrontalier, menite să sprijine apropierea statelor Parteneriatului Estic de UE. În acest sens, cei doi miniştri au discutat despre posibilitatea dezvoltării unor proiecte adresate sprijinirii implementării Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb/DCFTA de către autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, ministrul Helgesen a menţionat că Norvegia este interesată să fie asociată dezbaterilor la nivelul statelor membre UE şi al instituţiilor comunitare referitoare la aspectele de securitate şi apărare europeană.

Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii cu privire la revizuirea Politicii Europene de Vecinătate şi la pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga din luna mai a acestui an.

"Bogdan Aurescu a subliniat faptul că principiul diferenţierii şi al meritelor proprii, respectiv al abordării adaptate la fiecare partener trebuie să rămână măsura răspunsului Uniunii Europene faţă de progresele reale ale partenerilor săi. În context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat faptul că România pledează pentru obiective cât mai ambiţioase ale UE în raport cu statele Parteneriatului Estic, care să reflecte progresele în implementarea reformelor şi care să includă şi consacrarea perspectivei europene a acestora. Dialogul dintre cei doi miniştri a pus în evidenţă interesul ambelor state pentru susţinerea obiectivelor privind parcursul european al Republicii Moldova. În context, ministrul Aurescu s-a referit la faptul că România contribuie activ la procesul de reflecţie cu privire la revizuirea Politicii de Vecinătate a UE sens în care a propus în dezbaterea UE un concept flexibil, centrat pe discutarea tuturor aspectelor de securitate, în sens larg, cu care se confruntă statele din regiune, în cadrul unor platforme de dialog pe teme de securitate (Security Trusts) la care participarea să fie deschisă tuturor statelor interesate, inclusiv celor care aparţin Spaţiului Economic European, prezentare primită cu interes de ministrul Helgesen", mai arată sursa.

Regatul Norvegiei acoperă 97% din suma totală de aproximativ 306 milioane de euro alocată României prin cele două mecanisme de finanţare pe durata întregului ciclu de cooperare 2009-2014, cu termen de eligibilitate a cheltuielilor pe proiecte, respectiv de implementare a acestora în anul 2016.

La finalul anului trecut, valoarea schimburilor comerciale bilaterale se ridica la 675 milioane de euro, soldul balanţei comerciale fiind pozitiv pentru România, respectiv de +474,95 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb