AURSF solicită reducerea onorariilor notariale pentru serviciile legate de darea în plată

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 mai 2016

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită, în cadrul unui apel transmis Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR) şi Ministerului Justiţiei, reducerea onorariilor pe care notarii le percep în cazul serviciilor prestate pentru autentificarea contractelor privind darea în plată a imobilelor puse garanţie în contractele de credit.

AURSF cere introducerea unui nou punct în reglementările din domeniu, care să prevadă reducerea cu 90% a onorariilor respective.

"O reducere similară, dar semnificativ mai mică se acordă în cazul contractelor încheiate prin Programul Prima Casă (30% reducere), iar Ordinul (n.r. ce reglementează tarifele onorariilor) prevede posibilitatea acordării unor reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială".

Utilizatorii de servicii financiare consideră că apelul este justificat de faptul că Legea dării în plată "se adresează unei categorii de debitori aflaţi într-o situaţie vulnerabilă, pentru care legiuitorul a instituit o măsură de protecţie ce are ca scop stingerea integrală a creanţelor rezultate din contractele de credit încheiate prin transferul dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat către creditor".

Apelul AURSF menţionează: "Această operaţiune, în prezent asimilată unui contract de vânzare-cumpărare (din perspectiva taxelor notariale) nu presupune încasarea de către debitor a unui preţ.

Cei care decid să acceseze această lege se află în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele sau se află deja în procedură de executare silită, astfel încât menţinerea onorariilor la un nivel asimilat contractelor de vânzare-cumpărare va restrânge accesul celor mai mulţi potenţiali beneficiari, nivelul onorariului fiind prohibitiv.

În acest context, apreciem oportună, atât pentru clarificarea taxelor ce urmează a fi achitate, cât şi pentru facilitarea accesului la această procedură, stabilirea unor onorarii specifice acestei operaţiuni, semnificativ mai reduse faţă de cele pentru încheierea contractelor de vânzare cumpărare".

Având în vedere că, potrivit legii, "tarifele de onorarii conţin scutiri şi reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială", consumatorii solicită modificarea legislaţiei din domeniu şi adăugarea unui nou punct, după cum urmează: "Se reduc cu 90% onorariile pentru autentificarea contractelor privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite şi a oricăror alte acte care se încheie în temeiul Legii nr. 77/2016".

Importante organizaţii europene de protecţie a consumatorilor utilizatori de servicii financiare (FSUG, Better Finance, BEUC şi COFACE) şi-au manifestat susţinerea totală faţă de necesitatea aplicării unei asemenea legi în România, pentru ajutorarea debitorilor aflaţi în dificultate financiară, adaugă AURSF.

Asociaţia remarcă, în apelul făcut: "Aceşti cetăţeni nu se află acum în situaţia de a avea un câştig, ci, dimpotrivă, vor înregistra o pierdere majoră reprezentată atât de pierderea în sine a locuinţei, cât şi a sumelor pe care le-au achitat cu titlu de avans şi cu titlu de costuri (în principal dobânzi şi comisioane) aferente contractului de credit. Taxarea lor ca şi când ar înregistra un venit şi, practic, împiedicarea acestora de a accesa această măsură, ar reprezenta un act imoral, care ar conduce la o îngrădire a unui drept conferit prin Lege".

Debitorii care optează să apeleze la noile reglementări pot face acest lucru începând de mâine, când Legea dării în plată va intra în vigoare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Unul cara a fost hartuit cu executari, executari pe diferenta au avut grija bancile sa nu mai aiba bani.

    prera multe avantaje pentru unii la care nu le-a iesit afacerea.

    cetatenii obisnuiti sunt din ce in ce mai discriminati.

    Populism la maxim, si poate ne paste un FALIMENT de TARA. 

    1. Nu a intrat Grecia, Sua, China cu datorie 250% din pib. Ce tot vorbesti?

    Pe langa aceste onorarii ale notarilor, sa nu uitam ca cel care apeleaza la Legea darii in plata, trebuie sa achite si un impozit de 2-3% statului, de parca ar incasa vreo suma de bani prin instrainarea bunului, ori ar avea vreun beneficiu. Halal tara in care traim!

    1. Nu e corect.

      Il platesti si ai scapat de banca pe viata! 

    Iacobe, lasa vrajeala si prezinta sumele incasate din 2% impozit directionat cu fumigenele astea cu care speli creierul credulilor, ca aud ca e jale la voi acolo, daca va vine un control sau va treziti cu vreo plangere lasi Dristor Kebap, unde esti client fildel cu roaba, pentru popota penitenciarului Rahova!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb