Preţul aurului a consemnat, ieri, un nou record maxim istoric la bursele din Londra şi New York, pe fondul achiziţiilor făcute de investitori în condiţiile deprecierii dolarului.
Cotaţia aurului cu livrare imediată a urcat cu 14,51 dolari (1,3%) pe piaţa londoneză, la 1.133,20 dolari uncia. În jurul orei locale11:25, preţul a mai coborât, ajungând la 1.127,20 dolari uncia. Săptămâna trecută, preţul aurului a urcat cu 2,2 procente.
La divizia Comex a New York Mercantile Exchange, preţul aurului cu livrare în decembrie a atins maximul tuturor timpurilor: 1.133,50 dolari uncia, însă ulterior a mai pierdut teren, ajungând la 1.127,50 dolari/uncie, cotaţie cu 1% mai mare faţă de ultima zi a săptămânii trecute.
Analiştii arată că trendul urmat de aur este "extrem de puternic", mai ales că producţia de profil scade, iar rezervele nu sunt înlocuite. În plus, analizând dinamica dolarului, nu este de aşteptat ca investitorii să părăsească plasamentele în aur, în favoarea celor în monedă americană.
În 2009, preţul aurului a câştigat 28%, acesta fiind al nouălea an consecutiv cu creşteri pentru metalul galben. În noiembrie, preţului aurului a urcat cu 7,9%, în condiţiile în care dolarul s-a depreciat cu 1,6% faţă de euro. Săptămâna trecută, specialiştii preconizau că preţul metalului preţios va ajunge la 1.200 de dolari/uncie la finele anului curent, însă acum estimările merg până la 1.300 de dolari uncia.
• ANALIZĂ X-TRADE BROKERS: Aurul, în continuă creştere
Aurul a atins un nou maxim istoric, iar analiştii se aşteaptă ca preţul acestuia să crească în continuare, în timp ce, deşi economia americană dă semnale de ieşire din criză, dolarul american rămâne într-un proces de devalorizare, arată o analiză transmisă de casa de brokeraj X-Trade Brokers.
"Criza economică va contribui semnificativ nu numai la schimbarea anumitor ierarhii economice mondiale şi la restructurarea fundamentală a economiilor ţărilor afectate, ci şi la modificarea mentalităţii investitorilor, incluzând în această categorie persoanele fizice, companiile şi chiar statele lumii; supremaţia dolarului american a fost pusă la îndoială mai mult ca niciodată, iar diferite state sau grupuri de state dau semne că ar avea planuri pe termen lung pentru a o
Săptămâna trecută, preţul aurului a depăşit pentru prima dată pragul istoric de 1.100 dolari/uncie, ajungând în vârf la 1.122,6 dolari/ uncie. "Având în vedere creşterea preţului din ultimul timp, este foarte posibil ca mulţi traderi să îşi închidă poziţiile deschise pe aur pentru a-şi concretiza câştigurile, astfel încât este posibil ca, pe termen scurt, preţul să scadă până în jurul nivelului de 1.070 dolari/ uncie", opinează analiştii citaţi. "Pe termen lung însă, mişcarea este ascendentă, neexistând momentan niciun semnal care ar indica schimbarea direcţiei", se mai arată în raportul citat.
Recent, Banca Centrală Americană (FED) a arătat că dobânda de referinţă va fi menţinută pe termen lung la actualul nivel de 0 - 0,25%. În plus, piaţa muncii din Statele Unite a cunoscut o nouă creştere a ratei şomajului, care a ajuns în luna octombrie la 10,2%, un nivel record în ultimii 26 de ani. Totodată, Banca Centrală Europeană şi Banca Naţională a Marii Britanii au anunţat şi ele stagnarea dobânzilor de referinţă la nivelul de 1%, res-pectiv de 0,5%.
"Stimularea existenţei unei lichidităţi mari şi ieftine pe piaţă nu încurajează încrederea investitorilor în monedele de referinţă, ci dimpotrivă. În schimb aurul, care, la nivel mondial are mai mult o influenţă psihologică, rămâne un instrument de investiţie conservator pentru cei care realizează investitii pe termen lung", arată analiştii de la X-Trade Brokers.
"Desigur că au existat şi evenimente punctuale care au stimulat preţul aurului: pentru suma de 6,7 miliarde de dolari americani, Banca Naţională a Indiei a cumpărat 200 tone din cele 403,3 tone de aur, scoa-se la vânzare de către FMI, cu scopul de a le vinde - evident la un preţ mai mare - în anii viitori şi a-şi fortifica astfel finanţele. În plus, cu un dolar în scădere, băncile naţionale trebuie să îşi protejeze rezervele", a precizat Victor Safta. (A.A.)