BURSA Analytics

Aurul bate noi recorduri istorice

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 5 - 7 aprilie 2024

Aurul bate noi recorduri istorice

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 MARTIE - 3 APRILIE 2024

Tim Hayes, Ned Davis Research: "Scăderea dolarului american şi a randamentelor obligaţiunilor au dus la aprecierea aurului din ultima perioadă"

Preţul aurului a atins săptămâna aceasta un nou record istoric de peste 2.200 de dolari uncia, metalul galben având o creştere de circa 11% de la începutul anului.

Potrivit Forbes, un factor cheie din spatele creşterii cotaţiei aurului ţine de faptul că, spre deosebire de Statelor Unite, în alte pieţe lucrurile nu arată la fel de bine. Creşterea economică estimată pentru SUA în acest an este de 2,1%, peste aşteptările de sub 1% ale altor economii dezvoltate precum Germania, Japonia şi Marea Britanie. De asemenea, acţiunile listate la bursele mari au avut evoluţii cu mult sub cele din Statele Unite, indicele Hang Seng din Hong Kong pierzând 16% în ultimul an, iar FTSE 100 din Marea Britanie fiind în creştere cu 8%.

Tim Hayes, strateg şef de investiţii globale la Ned Davis Research, spune că scăderea dolarului american şi a randamentelor obligaţiunilor au dus la aprecierea din ultima perioadă a aurului. "La rate mai mici, obligaţiunile şi numerarul «au un avantaj competitiv mai redus» faţă de aur", spune strategul pentru CNBC.

Conform trustului media american, aurul poate fi o modalitate adecvată de diversificare pentru investitori, deoarece tinde să evolueze în mod diferit faţă de investiţiile tradiţionale. Pe de altă parte, metalul preţios este considerat un depozit al valoare în cazul în care banii se devalorizează masiv.

Ieri, la ora 18:00, aurul spot se tranzacţiona la circa 2.293 de dolari pe uncie, conform datelor Investing.com.

Indici - BET-XT s-a apreciat cu 1,48%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 27 martie - 3 aprilie 2024, cu 1,32%.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 2,07%, în intervalul 27 martie - 3 aprilie 2024, în vreme ce indicele BET-XT a urcat cu 1,16% în perioada menţionată.

Societatea de Construcţii Napoca - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Cu o creştere de 9,86%, în intervalul 27 martie - 3 aprilie 2024, în raport cu moneda euro, acţiunile Societatea de Construcţii Napoca se situează pe prima treaptă în topul randamentelor de la BVB. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Antibiotice, cu o apreciere de 9,75%, iar pe locul al treilea se află titlurile Artego, ce au urcat cu 8,72%.

Fonduri de investiţii - randament de 1,52% pentru BRD Actiuni Clasa A

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 26 martie - 2 aprilie 2024, este condus de titlurile BRD Actiuni Clasa A, cu o apreciere de 1,52%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BRD Actiuni Clasa E, ce a înregistrat un avans de 1,49%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile EFT BET Patria - TradeVille, care au urcat cu 1,44%.

Bitcoin - scădere de 4,56%

Bitcoin a înregistrat o depreciere de 4,56%, în intervalul 27 martie - 3 aprilie 2024, în raport cu moneda euro

Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,04%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Am zis sa mai verific.... NU.... ; e tot in crash fata de varful trecut... ajustat la inflatie... ceea ce inseamnaca unii inca pot face achizitii ieftine de marfuri si active ...daca decid sa vanda ceva GOLD! - sa nu se caliceaca si sa fie prea tarziu pentru ei... nu de alta dar am verificat si balanta bancii centrale usa scade in pret gold..deci isi scade levierul in pret bani reali.

    Interesant e cat de "sus" va duce banca centrala usa nominalul gold in dolari si simultan sa ii scada rata de levier exprimata in pret aur? 

    Ce se va intampla cu contractele financiare actual umflate daca in fata pe o posibila bula se va declansa ordine de vanzare in masa a aurului? 

    Intrebarea e: Reuseste oare sa faca un ultim varf urmat de long crash (ajustat la inflatie) sau face direct long crash...? 

    s c c r e t 

    1. Sima zice ca aurul de suce în 3000 usf uncia..ce zici s c c r e t

      daca aurul creste peste rata inflatiei inseamna ca se declanseaza depresie economica… ceea ca nu vad inca asta…(a nu incurca cu recesiunea; depressia e slumpul piburilor reale pe mai mult de 2-3ani)… pentru ca usa oricum se afala in depresie nedeclarata… avand capacitatea sa isi restranga din capacitati productii si puncte de lucru in multe orasele la o viteza mult mai accelerata decat viteza continua de intrare capital in piata… capital ca face ca aparent piata sa nu para in slump… dar un cunascator la pas vede daunele produse in multe orase si orasele. USA cu deficite de razboi si dow in pret aur in slum si imo index in pret aur si revenire… nu are cum sa cada iar in slump… ea este in slump dar revenire… poti sa ai ciclic bula imo in slump total econimie… fenomen intalnit in ani 30 pana in 40-(45 iesire din slump pe razboi si militarizare unde nou productie a pus bazele altei ere) …intalnit si in anii 80-90 cu bula imo si economic slump (dupa 90 si cv iar revenire cu cadere berlin si desfaceri noi piete)… fenomen in prezent 2012-2024… unde bula imo usa si economie in slump (la saraci si venituri medii)… unde deficitele de razboi ale usa tre sa ne anunte in fata o revenire a veniturilor reale ale cetatenilor de rand… asta nu exclude corectia actual a veniturilor reale…

      Dow in bula pret aur a corespuns mereu cu varf 1827 cu crash in 1835 pana in 1865 albie (depresia industriei din usa din vremea aia dupa ca in 1830 isi platesc toate datoriile si apare intern o criza monetara; fenomen intalnit si in ro dupa 89 plata datorii urmat de criza monetara slumpul economic si devalorizarea aferenta); alt dow in varf aur 1929 crash in 1932 stat in slump pana in 1940 saltat fin slump intre 1945-1950… stat iar spre maxime pana in 1969-70 nixon …si iar crash pana in minim 1980-1982 ( in ro coada la paine oua lapte).. de aici sta in albie relativ pana in 89 spre 92 (si in albia asta avem bula imo unde in 90 bucuresti plin cu blocuri goale; comparat cu anii 50-60 bucuresti plin cu blocuri umplute la cadenta buna cu veniturile) dow iar isi revine in aur pana in 2000-2002 plus minus.. si iar la vale pana in 2012 unde si aici prinde in cadere bula imo din 2007 si cade odata cu dow in minime in 2012… de sici dow iar in revenire in pret aur… unde iar in fata lui imo usa in bula de pret.. imo bula rasufla veniturile tre sa se corecteze in sus dow continua ascendent in pret aur… si se va iedii in depresia economica lunga a usa… ceea ce posibil inseamna ca o explozie pe capacitati noi productie sau militare va reusii sa transfere noile cresteri monetare si scaderi de datori toxice… pe scurt este posibil ca rata reala de crestere a unor piburi sa depaseasca rata de crestere a creditarii facand ca economia sa turuie din tatani iar in fata. 

      Dow in Aur indicator suprem! sau pib in aur! arate periodic cand e slump “nedeclarat”… 

      Daca pariem aur peste rata inflatiei pariem economie iar in slump… cu cat aurul sta sus pete rata inflatiei cu atat economia sta in slump la oameni de rand sau cu venituri mijlocii. 

      Daca aurul scade sau stagneaza in rata inflatiei… oamenii pot castiga putere de cumparare bunuri apreciindu-se veniturile in grame aur… iar cei internationali pot tranzactiona cu ei la schimb pe conversii aur in dolari si nu pe conversii bonduri/datorii in dolari…  

      in Romania s-a stiut cu mult inainte “caderea regimului” pentru ca pibul real ro si veniturile din aceea vreme in pret aur se prabuseau … unde su atins minim in 89-92… cu violenta de soc in 82 mica corectie 87 si iar crash spre minime ca minimele de dupa razboi w2… unde venitul cetateanului pe ro minim 1-2 grame mediu 2-3 grame si mare 3-5 grame… a se tine cont ca cotatia aurului in dolari era in crash din 80-82 unde a intarit dolarul in pret aur iar dobanzile sus ne-au nimicit ca forma de plata … facand dolarul dare din multe directii… chiar daca pe dxy “cadea” cadea cotatia aurului la o viteza mai mare “ajustat la inflatie” si deci ii scumpea in “draci pe dolar” fortand tari ca ro indatorate pe dolari si cv rezerve aur… sa vanda ceva aur si sa tureze productia in gol fara prea mult consum… nota de plata in ani 80 era de o speritura prea mare ca sa nu le platesti… de aici nicu a fost fortat de slumpul economic sa plateasca mai mult credit si sa scape de el.. in timp ce dobanda si dolarul ne pedepseau aspru… pentru ca noi nu prea aveam inflatie dar aveam dobanzi la dolar de platit ca si cum aveam noi inflatia.. si deci la o rata in ro de inflatie oricum mica a trebuit sa turam mai aspru capacitatile… capacitatile duse la uzura extrema si somaj pe minim declarat a reusit sa adune cat de multa productie si sa plateasca datoria totala.. iar la final de cursa toti cu crampe si ligamente rupte.. unde nu prea te bucuri de ce ai castigat pentru ca tot in slump si suferinta te aflii… abea dupa ce se vindeca durerea constati putina stare de bine… dar cu ce sacrificiu de la 8-9 mil muncitori crash la 6-4 mil muncitor in 90…  

      poate sa sara aur dolar la 3000 daca veniturile in dolar sar mai sus de rata inflatiei nu vad problema in economie… problema apare daca aur sare sus su si veniturile nu cresc peste inflatie…. cu cat aurul creste peste inflatie veniturile cad in aur si deci veniturile vor cumpara nai putine lucruri…! 

      o economie se gripeaza cand un om de rand sau o familie cu venit mediu nu reuseste sa acopere din veni net chirii /ipoteci taxe mancare o mica vacanta si cel putin 1 copil in crestere.. aici se declanseaza crizele sociale si economice…. cand auzi “e criza” nu mai cumperi aur vinzi aurul sau il creditezi si ajuti economia reala!!! cand vezi ca accesibilitatea e mare si veniturile sunt mai in grame aur in piata… cumperi ceva aur ca sa te aperi in fata de o alta criza!… nu cumperi aur cand toti spun sa cumperi.. cumperi cand nu se discuta de el… cumperi cand ai inteles bine rolul si mecanica aurului cu alte active si venituri! 

      Aurul poate sa creasca nominal ca sa scada de levierul de pe balanta centrala …ce este exprimat in plata nominala sau procente (usa in 2020 20% acum in scadere)… cu cat aurul se scumpeste nominal banca centrala poate vinde din aur mai putin si cobora echilibra din datorie … simultan daca si veniturile cetatenilor se cresc in grame aur gov poate culege prin taxe mai mult nominal con vertit in aur insemnand ca gov culeve mai mult aur si deci datoria govului nominala con vertita in aur poate sa scada sau sa stea in parametri normali! 

      De ce aceste calcule? 

      Pentru ca Aur = Bani reali! si deci datorii si toate si raporteaza la bani reali aur (cand nu ai ce tranzactiona ca plata) si marfuri (cand ai ce tranzactiona). 

      Alt index bun ca sa vezi in timp real piata: 

      M2 sau 0123… impartit la cotatia Aurului (merge in fiecare tara)… acolo unde ai avut zerouri taiate merge calculul si daca adaugi zerourile la aur si la pib sau venituri… si daca le lasi taiate! 

      Aurul intotdeauna spune o poveste! 

      Depinde fiecare ce poveste vrea sa auda… 

      s c c r e t 

      pot sa spun ca uk in slump… merge de adunat de pe jos de acolo… pentru ca imo in aur lira uk inca nu a continuat de cazut… si deci posibil sa vedem inca aur in lira uk parasutat… cat si bursa uk in aur uk in crash… mai e si china ce cumpara peste spot cu 10-15% … a fost recent… si a dat prediune.. oricum chinezii usor de manipulat in tutma… aflati in deflatie se sperie ca oile si cumpara sur in loc sa cumpere bursa chineza prabusita in pret aur (si nominal) sau imobiliare in crash … dar ce sa ii faci e usor cu turma…

      de retinut “nu cauta pretul nominal… sau valuarea nominala”… intotdeauna pretul si valuarea se afla in rapoarte de schimb… cand ceva e sus simultan ceva e jos… sunt inseparabile… si deci nu cumpara ce cumpara turma… invata si incearca sa vezii ceea ce nu se vede dar este exact in fata ochilor tai! 

      s c c r e t 

      Îți urmăresc analiza și înțeleg cu greu ce spui, adevărat, formația mea e diferita de cea economica sau bancara/financiara!

      Ce mi-ai recomanda sa citesc pentru a invata aceste mecanisme...ce reprezinta, ce sa urmăresc și în final sa înțeleg aceste elemente...economice (bursa, cash, aur, imo)

      S t i m a 

      Se impart, inmultesc, scad, inverseaza.... indexurile intre ele pe o perioada cat mai lunga de timp...asa vezi in ce sa intrii si in ce sa iesi sau in ce sa te aperi si in ce sa speculezi...

      Indexuri de Urmarit/invatat/inteles/relati i de cauzalitate:  

      CPI 

      PPI  

      M0...1..2...3 

      Balanta Bancii Centrale 

      Credit 

      Venit Nominal 

      Venit Real 

      Imobiliare Index 

      Imobiliare Pret Nominal 

      Imobiliare Pret Real 

      Imobiliare Chirii Nominale 

      Imobiliare Chirii Reale 

      Imobiliare Ipoteci 

      Imobiliare Ipoteci reale cu av 0% 

      Bursa Index (pe sectoare diferite sau index ca intreg) 

      Bursa Index in pret Aur 

      Pib Nomianl 

      Pib Real 

      Dobanzi Ipotecare (ciclurile scurte si trendul lung) 

      Cotatie Aur in Nominal 

      Bonduri (dobanzi oferite) 

      Bonduri (relatia lor spre inversare si scoatere din inversare) - Inverted ch art 

      Bunuri Marfuri Ce intra sau Ies din Cos Consum (asta e mai dificil de urmarit ... pe nisa; eu urmaresc marfuri scumpite sau ieftinite in putere net income, in pret aur, in nominal sau cate intra in rata ipoteci). 

      Toate indexurile de mai sus sunt publice; se urmaresc relativ usor... nu tre sa aduni mai mult de Ianuarie si Junie sau Iulie a fiecarui an in baza de date...ca sa vezi trendul si ciclul... 

      Dupa ce ai cat mai multe date la cat mai multe indexuri de sus (nu uita sa treci numele tari in fata): le scazi, le aduni (de adunat nu prea e necesar), le imparti (aici e mai coplex nu prea recomand incepatroilor), le imultesti (complex), le invesezi (nivel usor mediu de inteles). 

      Cel mai recomandat este: Se Scad sau Impart Indexurile intre ele; nu toate indexurile au sens Inversate...pentru ce ceea ce se inverseaza poate sa iti dea raspunsul la alte "problema". 

      Toate indexurile sunt publice! 

      La Credit Se acorda atentie si la rata schimbarii de la an la an... de fel asta anunta corectie chiar si atunci cand "creditul" nu cade spre negativ. 

      Ex: se ia index Venituri Nominale si se Imparte la Cotatie Nominala Aur Lei = puterea veniturilor urcata sa prabusita in grame aur...si deci daca puterea creste inseamna ca aurul relativ stagneaza; e bine de acumulat ceva aur ca si protectie in fata la o eventuala criza si de vandut aurul cand veniturile s eprabusesc in pret aur...ceea ce inseamna ca aurul este destul de scump si veniturile destul de in urma sau de prabusite. 

      Ex2: se ia Index Bursier si se imparte la venituri nominale ... ne spune cate luni, ore, ani sunt necesare de munca ca sa detinem o parte din index (din "capital); cat si dividendele platite ne spune cat ne plateste in ore/zile/luni inapoi indexul... 

      Ex3: si ia indexul Imobiliar (sau preturile nominale notate cu manuta ta in fiecare ianuarie si julie) si se imparte la Venituri = ne spune daca ne permitem cash si in cat timp de munca... dar tre sa corelezi si cu dobanzile ipotecare ce pot tine blocata piata... daca dobanzile pentru cocioaba peste 40-50% din salariu minim sau mediu pe regiune... si deci fie salariile tre sa creasca fie case livrate mai multe fie dobana scade si imbunatateste acesibilitatea fara sa omoare piata de credit. 

      Ex4: index imobiliar impartit la index bursier...ne spune cand una e scumpa ca alta si cu ce multiplu... ne spune cand e bine sa creditam peste piata imo si sa stam long bursa si cand e bine sa pariem anti ele... ne spune chiar si cand e bine sa spargi pusculita veniturilor si sa intrii all in in bursa sau imo...cu toate urletele din jur si panici aferente... tre sa zambesti in timp ce altii plang sa urla ca "fetitele"... 

      OBS: bursa si imo cer in spatele deciziilor si corelarea si intelegerea si indexurilor de mai sus... Bursa mai are subdiviziunile aferente de informatii de inteles si imo subdiviziunile de informatii aferente... Aici tine de tine sa le descoperi si sa inveti... pentru inceput un calculator financiar descarcat gratis de pe net te poata ajuta la drum... in care sa scoti dobanzi ipotecare...perioade de plati..plati balon...sold final... la fel si pt bursa... randamente..PEruril.. dividend trap.. si altele... 

      La multe Indexurile Le fac periodic publice...ele sunt si azi postate gratuir pentru ro si alte tari... 

      Tema: ia index bursa italia si imparte la venit; ia index (sau valori proprietati) italia si imparte la venit... afla care este "Relativ" inca ieftin si care este relativ inca "Scump" ... Afla si ce dobanda ipotecare aveai la credit ipotecare in piata din Italia (tasteaza pe youtube Cicluri Economice gasesti canalul) in 2018 ce avans se cerea si ce chirii.... vezi daca chiriile sustineau iptecile sau daca ipotecile erau in "bula"... afla ce ipoteci (dobanzi) sunt la iptecare in italia in aprilie 2024 si ce chirii ai...vezi daca diferenta dintre "cereri" nominale de plata ipoteci si chirii s-a micsorat sau marit! 

      PS: citirea / intelegerea BONDURILOR... relatia dintre 10y si 2y ne spune periodic fiecare ciclu de expansiune si contractie econmica (si relatia 10y minus 3m daca este diponibila citirea 3m periodic)... iar inversarea Graficului ne ajuta sa vizualizam mai clar urcarea, varful si caderea. 

      Bondurile (fiecare ciclu de contractie si expansiune) nu ne spun pe ce a crescut mai mult economia prezenta, ne spune ca creste, dar daca adunam maimulte date..si observam personal la pas in orase... putem deduce a economia creste ca o medie cu procent bun impins de piata imo, procent bun impins de productie si consum; fara piata imo nu exista crestere economia prea cu impact in toate sectoarele; se poate sa ai crestere economica "declarata" cu imobiliare in degradari dar asta e o economie saracacioasa si automat va cere in fata alt ciclu de expansiune credit si imo ca sa inoiasca capacitatile invechite; acest nou impuls se poate da doar de val de generatie din piramida populatiei ce are potenda de creditare si productivitate plus livrare nasteri ori formari familii... daca nu ai asta.. nu prea ai imo ca intensitate..doar prin politici sintetice sau artificiale de migratii ce pun presiun pe stocuri actuale..chiar si cu rata de prabusire demografic intern. 

      Iar daca AUR URCA NOMINAL Central Bank Leverage Ratio To Gold Ratio poate sa Go Down.. asa cum ma uit in timp real pe grafi a fost si in 70-80.. US Central Bank Leverage Ratio de la 20% cade la 1-2%; in 1929 banca centrla nu a avut levier ca procent din economie si cand dow in aur a pocnit... nu a facut mare lucru... era oricum la 1-2%... intre 40 si 45 a crescut la 5% ca sa sutina gov usa pentru armata (nu pentru specula)...veniturile in pret aur iar s-au apreciat ..casele in pret aur iar s-au apreciat putin...urca levierul pana in 1969 tarziu 1970.. si de aici revers cu nixon... 

      De ce imi tin teza ca nu cred aur sa creasca prea accelerat peste rata inflatiei? Pentru ca oricum toate cele 3 varfuri de active in pret aur sunt in spate..1929 1969 2002 (in functie de piete varfuri relative apropiate sau asimetrice)... iar acum ne aflam tot in slump..relativ nu prea jos ...dar nici nu am atins varfurile din spate...iar linia de trend trasata pe grafic spune ca fiecare varf noi il depaseste pe cel vechi... si deci putem sa avem "aur" in nominal la 3000 dar nu ma incalzeste atat timp cat eu stiu ca in fata tre sa am alt varf de DOW in pret cantitate aur..si deci nu ma simpt confortabil sa speculez aur (ci doar sa pastrez ca asigurare) cand dow va exploda la o rata mai mare de creste in aur..ceea ce poate insemna ca aurul poate relativ si stagna sau cadea sau creste sub rata DOW...(dow index bursier ma referi la usa)... Si daca Dow e anticipat "sa creasca" relativ in "aur" se poate specula ca si o posibile bubuitura pe "productie" poate urma...sau o cadere lai abrupta a aurului delfat in nominal usd ce poate afisa DOW in AUR in Tavan! 

      Dar sa spune ca o "productie" poate urma ca bubuitura... de cerere... asta se poate intampla in caz de "razboi"...hmmmm si cum multe nu bat a fant de "pace" in zare... tare am impresia ca se liaga ca in 40 treaba... speram ca nu prea grav militar..si sper cu mare drag sa ma insem...in aceasta teorie..si sa avem boom productie pe civil... in piete emergente intermediate de "firme" din USA ce sunt in index DOW si atunci ma "linistesc". 

      NU Cumpara Ceva cand "toti" spun sa cumperi acel ceva! 

      Invata sa pui la indoiala/sa intelegi politicos cele oferite / spuse de altii...asa cum cele scrise de mine se pot pune la indoiala de alti investitori ce au alte forme si principii de investitii... minunatia e ca toti pot vinde, toti pot cumpara si pot face profit sau pierderi intr-o piata atat de mare si variata... alege cu ce vrei sa "mergi"...Important pentru tine e sa joci nu sa te uiti.. iar cand pre multi vorbesc de "Cv" pleaca urechea si la unul ce murmura "cv" contrar "trendului sau opiniei" vast acceptate sau "asteptate". 

      PSS: din 1800 pana in 1933 CPIul mergea realtiv constant cu Cotatia Aurului...ceea ce insemna ca relatic constant pretu cosului de consum in pret aur...singurele ce se balonau/deflau peste erau activele...dupa 1933 bunurile in cos consum "urca nominal" iar in pret grame aur trend descendent cu cicluri de reveniri si crashuri...care crashuri inseamna la USA boom gold in usd...iar slump la gold usd inseamna revenire cosc consum in preturi aur (Index numit si CPI Masurat in Dolari si Masurat in GOLD log scale by X5 - fr om 1800 prezent) 

      Fiecare moneda care a existat pana acum "moare" dar paritatile mereu au fost in timp apropiate si indepartate... si deci nu are sens sa calculezi sau sa vezi "nominalul". 

      Nominalul nu spune niciodata nimic decat daca ii dai un raport de schimb! 

      50 lei in 2005 = plus minus 1 gram aur (relativ am rotunjit ca sens de pricepere) 2024 1 gram aur 337 lei => azi 50 lei din 2005 = 14,83% din gram aur 

      Venituri nete 500-600 lei 2005 plus minus 20 grame aur-21 grame... in 2024 5000 mii lei : 337 lei gram aur = 14,83 grame venit net... 

      O bicicleta Dirt bike 2005 2000 lei in gram aur 20 grame azi 2024 bicileta dirt 3000-3500 lei : 337 = 10,38 grame... deci bicicleta s-a ieftinit in raport cu venitule... 

      venitul in 2012 prabusit la medie de 4-5 grame..bicicleta ramas scumpa pe la 18 grame aur..deci venit cazut cu mult sub putere de cumparare bicicleta... asta acerut dubanzi long in crash... in piete. 

      De inteles din capul locului: ca tre sa stai si sa te aflii in ele! - lipseste "afaceri" in comentul tau (dar poti face o afaceri din bursa, din cash, din imo, din aur, sau etc... ). 

      s c c r e t

      Multam fain pentru timpul acordat!!!

      Te urmăresc de vreun an de zile..dar e prima data când intervin.

      Bafta!! 

      si eu la fel

    Aurul e "safe haven" adica o investitie care isi pastreaza valoarea, in special in perioade de incertitudine, inflatie, razboaie. Cat timp avem dobanzi negative(real negative), si politici fiscale/ deficite bugetare asa cum le avem, fara numar, fara numar, caruta se duce spre prapastie(faliment, sau cel mai probabil printare/devalorizare masiva monezi). Plus cumpararile bancilor centrale, care, apropo arata acelasi lucru: vor rezerve in aur nu in monezi.

    Cred ca ma bag si eu la un safe haven de sapt viitoare, ca doar n-o sa am ghinionul sa prind chiar varful :)) 

    1. nu toate bancile cumpara!

      unele sunt net vanzatore altele net cumparatoare, iar altele relativ neutre. 

      pe unele le "avantajeaza" ascensiunea pe altele le "dezavantajeaza"... 

      s c c r e t 

      "The price of gold, valued as a hedge against inflation and a haven during periods of political and economic uncertainty, has surged over 10% since the beginning of the year. This uptick is attributed to substantial central bank purchases and increased demand for safe-haven assets".

      Asta zice d-l google dc il intrebi de ce a crescut pretul aurului. Ca bancile centrale cumpara "substantial". Poate unele vand dar se pare ca in total se cumpara. N-avem cifre oficiale, astia fac si tac :)). 

    recomand calturos postarea:

    Lumea se îndreaptă spre o criză economico-financiară 29 septembrie 2022 

    comentul 12 6; 12 7... 

    azi adeverite: ppi in crash cpi in tavan; ppi in crash ipoteci in tavan; m1 crash nominal net wages in sus. 

    s c c r e t 

    1. unde vezi tu crash de preturi nu stiu. masinile s-au scumpit cca 60% fata de 2020, tractoare , utilaje la fel. tot astept sa scada , dar, nimic. si sa nu zici ca a scazut dacia spring, ca cu tot cu subvetia mai mica, tot atat e :)). e un anumit nivel de bani in piata, muuult mai mare ca-n 2020, salariile, pensiile , veniturile, sunt la alte nivele(S-A DEVALORIZAT MONEDA, n-a crescut nimic real), deci nu vad cum ar mai da preturile semnificativ inapoi.

      criza economico-financiara .. iar nu se vede deloc. dimpotriva economia merge. inflatia la fel, e vie bine ms.  

      deocamdata nu e nici un semn de recesiune. ca ar trebui sa vina o recesiune, dobanzi mari, inflatie, si bonduri inversate, de acord, dar deficitele bugetare pompate in economie o tin pe linia de plutire. si dc deficitul e 6% , iar cresterea 3%, tot nu e recesiune, si nu prea are cum, ca la orice semn de slabiciune, iar vine psd si mai da o sarja de mariri de pensii, sau salarii la bugetari, pe credit binenteles. acum cred ca vine o corectie la bursa . asa cred. dar recesiunea nu o vad. nu cu asa deficite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb