Aurul îşi recapătă strălucirea

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 aprilie 2023

Aurul îşi recapătă strălucirea

Cotaţia metalului galben a crescut cu peste 20% faţă de nivelul minim din octombrie anul trecut CMC Markets: "O inversare a politicii Rezervei Federale va declanşa o scădere a dolarului, ceea ce va trimite cotaţia aurului către 2.500 - 2.600 de dolari pe uncie" Bank of America estimează că preţul aurului va ajunge la 2.200 de dolari pe uncie în ultimul trimestru al anului În prezent, aurul se tranzacţionează în jurul nivelul de 2.000 de dolari uncia

După o scădere severă în a doua jumătate a lui 2022, ce a dus preţul aurului la nivelul minim al ultimilor aproape trei ani, metalul galben a revenit în atenţia investitorilor. În 2023, aurul are până acum o creştere de circa 9%, depăşind recent nivelul de 2.000 de dolari pe uncie şi apropiindu-se de recordul istoric din august 2020, de circa 2.070 de dolari. Evoluţia are la bază, îndeosebi, perspectivele încheierii ciclului de înăsprire a politcii monetare a Rezervei Federale şi deprecierea dolarului, conform analiştilor. În opinia lor, în condiţiile temerilor în creştere privind o recesiune economică, tendinţa ascendentă a preţului metalului galben probabil va continua, astfel încât cotaţia aurului este pe cale să atingă un nou maxim istoric.

Perspectiva încheierii ciclului de creştere a dobânzii

Unul dintre cei mai importanţi catalizatori ai preţului aurului în acest an este legat perspectivele ratelor dobânzilor, conform unui articol recent din Forbes.

Rezerva Federală ridică într-o manieră agresivă dobânzile de mai bine de un an, pentru domolirea inflaţiei. Demersul a început să dea rezultate, Indicele Preţurilor de Consum înscriindu-se pe o pantă descendentă începând cu a doua parte a lui 2022, nivelul din martie fiind de 5% în dinamică anuală, sub estimările analiştilor. În plus, luna trecută, o criză bancară neaşteptată a înăsprit condiţiile din piaţa creditului, ceea ce este posibil să fi contribuit la răcirea economiei şi încetinirea inflaţiei, potrivit sursei menţionate.

În aceste condiţii, investitorii estimează că Fed va întrerupe creşterea dobânzilor şi ulterior va începe să le reducă, mai devreme decât se aşteptau până acum. La finele săptămânii trecute, traderii estimau o şansă de 85% ca Rezerva Federală să ridice dobânda cu 25 de puncte de bază la următoarea şedinţă din mai, care va fi probabil şi ultima creştere, conform CME FedWatch Tool.

Toamna trecută, banca a avut patru creşteri consecutive de 75 de puncte de bază ale dobânzii cheie.

"Din punct de vedere istoric, preţul aurului a fost corelat negativ cu ratele dobânzilor. Asta s-a întâmplat şi recent, deoarece aurul a urcat la noi maxime, pe măsură ce probabilităţile privind creşterea ratelor dobânzilor au scăzut", scrie Forbes, adăugând: "De asemenea, metalul galben este văzut ca un activ de refugiu în cazul în care creşterea dobânzilor declanşează o recesiune şi afectează câştigurile companiilor".

Aurul şi dolarul american

Un alt element ce a impulsionat creşterea preţului aurului către noi maxime este evoluţia monedei Statelor Unite, potrivit publicaţiei americane.

Cotaţia metalului galben a avut, de-a lungul timpului, o corelaţie negativă cu dolarul, iar pentru că preţul aurului este exprimat de obicei în dolari, o monedă slabă înseamnă că investitorii plătesc mai mult pentru aceeaşi cantitate de aur. De asemenea, există şi anumiţi factori psihologici care ajută corelaţia negativă, cum ar fi valoarea intrinsecă a metalului galben percepută de investitori, ce ţine de utilitatea şi proprietăţile sale, scrie Forbes.

"Când investitorii îşi pierd încrederea în monedele fiduciare, cumpără aur ca activ de refugiu. Prăbuşirea Silicon Valley Bank şi a altor câtorva instituţii de credit a zguduit încrederea în sistemul financiar al Statelor Unite şi în dolar, ceea ce a crescut cererea pentru aur", conform sursei amintite.

Mel Mattison consultant în servicii financiare a spus la CBD News: "Dolarul a atins apogeul în septembrie anul trecut. O lună mai târziu, aurul a coborât la minimul ultimelor 52 de săptămâni. Prin urmare, mişcarea din acest an este legată de dolar".

Moneda americană a urcat la maximul ultimului deceniu la finele lunii septembrie 2022, după care a început să se deprecieze, astfel încât la finele săptămânii trecute

scăderea era de aproape 11% faţă de top. Între timp, preţul aurului a crescut cu circa 22%, de la minimul din octombrie.

Pe lângă perspectiva încheierii ciclului de înăsprire a politicii monetare a Fed şi scăderea dolarului, creşterea achiziţiilor băncilor centrale a fost un alt element ce a furnizat combustibil raliului preţului aurului, potrivit Barrons.

Noi recorduri istorice, la orizont

Metalul galben este pe cale să-şi continue tendinţa de apreciere pe termen mediu şi chiar lung, în condiţiile temerilor în creştere privind o recesiune economică, ceea ce ar forţa Fed să relaxeze politica monetară, astfel încât preţul va depăşi maximul istoric anterior, atins în august 2020, conform mai multor analişti.

În opinia echipei companiei de servicii financiare britanice CMC Markets, o pivotare (trecerea de la creşterea ratelor dobânzilor la scăderea lor) a Rezervei Federale va declanşa o vânzare a dolarului american şi o scădere a randamentelor obligaţunilor, ceea ce va trimite preţul aurului către 2.500 - 2.600 de dolari pe uncie, scrie Forbes.

Alţi analişti văd preţul aurului mult mai sus. În decembrie anul trecut, Juerg Kiener, directorul de investiţii al Swiss Asia Capital, a afirmat că o recesiune globală uşoară în 2023 poate duce preţul aurului până la 4.000 de dolari pe uncie, în acest an, potrivit publicaţiei mai sus meţionate.

Lawson Winder, analist la Bank of America, spune că slăbirea dolarului va duce la creşterea preţului aurului până la finalul anului. "BofA este optimistă în privinţa aurului în 2023, prognozând un preţ mediu anual de 2.009 dolari pe uncie. Credem că, în următoarele luni, ar putea apărea o perioadă de consolidare, înainte ca metalul galben să-şi reia ascensiunea la un nou maxim istoric", a afirmat Winder.

Echipa de analiză mărfuri a Bank of America estimează că preţul aurului va ajunge la 2.200 de dolari pe uncie în al patrulea trimestru al anului, conform Forbes.

Baruch Silvermann, CEO al The Smart Investor, a afirmat la CBS News: "Din perspectiva investitorilor, nu am văzut încă maximul, care poate fi mult peste 2.000 - 2.500 de dolari pe termen lung". Silvermann se aşteaptă ca în următorii ani inflaţia să se menţină, iar Fed să scadă ratele dobânzilor, ceea ce va "determina investitorii să caute active care pot rezista inflaţiei", potrivit sursei menţionate.

La mijlocul săptămânii trecute, preţul aurului a coborât sub pragul de 2.000 de dolari pe uncie, în condiţiile în care randamentele titlurilor de stat ale SUA au crescut, iar investitorii au devenit puţin mai sceptici cu privire la reducerea dobânzilor în a doua parte a acestui an, conform mining.com.

Preşedintele subsidiarei din St. Louis a Rezervei Federale, James Bullard, a declarat marţea trecută că banca centrală a Statelor Unite ar trebui să continue să crească dobânzile, deoarece datele recente arată că inflaţia persistă, iar economia în general pare să continue să crească, chiar dacă lent.

"Corecţia s-a datorat reajustării aşteptărilor pieţei cu privire la traiectoria de creştere a dobânzilor de către Fed, dar aprecierea aurului a fost doar amânată", a declarat Ole Hansen, şeful departamentului de analiză mărfuri, de la Saxo Bank, conform mining.com

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. De asemenea, metalul galben este văzut ca un activ de refugiu în cazul în care creşterea dobânzilor declanşează o recesiune şi afectează câştigurile companiilor". mDA. Intr-o recesiune adevarata toate scad, cine mai are bani sa cumpere aur?

    Vezi 2008. 

    Am o mica pozitie short pe aur, nu pe termen lung dar momentan e intr-o mica scadere.

    Pe termen lung cred ca dolarul va ajunge la zeroooo, si normal ca aurul va creste relativ la dolar. Doar ca mai bine ar fi sa fie comparat cu barilul de petrol sau tona de grau decat cu niste bani electronici facuti din mouse la FED. 

    1. Graficul istoric al aurului in dolari a avut long crash long sus cu tot cu recesiuni pe el!

      Nu tre sa urce aurul ca sa ai recesiune! 

      s c cret 

    unde este s cret care spunea ca va scadea pretul aurului fata de hartia numita dolar?

    unde sunt ceilalti adepti ai acestei teorii americane?

    o hartie supratiparita numita dolar,euro,intr o lume in care rezerva de aur creste cu sutimi de procent ,iar masa monetara,tiluri de stat cresc cu 5-10% pe an in functie de cerneala,hartie si cati gusteri mai accepta pt materii prime ,la preturi speculate aceste monede de '{refugiu in paradise} va avea o singura traiectorie,descendenta ,cu mici inversari in functie de ce speculatii mai face Soros si gasca de baieti destepti! 

    1. Pe aur ai un triple top. Oriunde ar fi s c cret, cumpărarea de aur înaintea deflației lasă urme în bugete.

      vorbim de optiunea dolar-aur,poti lua pamant agricol,mama a vandut 5 ha cu 13000 lei in Dobrogea si acum ,dupa 3 ani e 22000-25000,il luam eu dar nu am vrut sa fie discutie intre frati ,ca ai facut,ca ai profitat,asa a profitat asociatia!

      tot ce e pe chimie in vest,cred ca tot poate evolua f bine,nu am cumparat ca nu stiu si nu m-a mai interesat,acum 14ani am pierdut jumate din bani pe sif uri si m-am scos cu Azomures,am iesit pe 0 si am uitat de bursa!

      binenteles,SIF uri am luat la indicatia brokerului,Azo,de capul meu,imi spunea ca voi pierde bani pe azo,realitatea a fost invers! 

      Puteai să cumperi aur în 2011 la 1900 $/uncie, maică-ta putea vinde mai scump.

      Dacă mă apuc să cumpăr la maxime istorice, ce așteptări aș putea avea? SIF-uri în 2008? 

      stiu,eu am 9 ha luate cu 2000 lei ha!

      problema e ca cei care te consiliaza iti recomanda sa cumper sif cand ei vand!, eu cunoscand azo cu care am avut contract am vrut sa cumpar doar azo,m au intors,spunand ca pierd toti banii pe azo,niste tilicari habarnisti,am facut ceva de mijloc,rau am facut ca m-am luat dupa acei habarnisti care cred ca nu au vazut o fabrica in viata lor,doar simboluri pe monitor! 

      Buna seara,

      Am spus in coment: pe termen scurt putem asista la soc in sus! 

      Pe long Aur in Dolari e Crash! (se va defla pe un platou)! 

      Vezi inversa relatiei la Imobiliare in Grame Aur pe USA sune in CRASH mode! Asa cum si DOW in Aur nu a atins inca maximul trecut! 

      Asa cum nici veniturile NETE ale Americanilor nu au atins puterea in grame aur de pe trendul istoric. 

      Sunt cu graficele in fata. 

      Investitori Contrarian - auru pe long e CRASH in DOLAR! Asta poate sa insemne ca in anii 45 si 82 - cu dolar tari in aur romania nu mai pupa produse USA ieftine! Romania ii da cu soc in fata de pornire diferite capacitati interne! Exact ca pe vremea lui Nicu!  

      s c cret

      pe termen scurt,adica pana nu se vor mai tipari bani (ca asa vrea muschiul smecherilor),adica pana cand China protejata militar de Rusia isi va gasi vasali,rupandu-i de la faraonul cel mare,sa zicem un cincinal,(crestre anuala egala cu inflatia SUA+ CATEVA PROCENTE)dar dupa aceea,degeaba tipareste ca multi nu vor mai folosi initial dolarul si ulterior euro pt decontarile in cealalta gasca,numita nedemocratica,dar cu populatie de cateva ori mai mare,cu forta de munca specializata si mai ales cu RESURSE MINERALE(va fi o crestere lineara mai mare decat inflatia Chinei+ cateva procente_),aici includ si AURUL,la care Rusia e prin frunte!!

    Cel mai bun risk/reward acum e LONG pe gazul natural care, atentie, are cerere chiar în ani de recesiune (spre deosebire de petrol), deoarece furnizează curent electric (40%) și combustibil pt industrie (30%) și rezidențial.

    Aurul e strălucitor...cam atât !

    Am pozitie long pe producătorii de gaze CTRA și LNG.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb