Curtea de Conturi ar trebui să verifice de ce Banca Naţională a României (BNR) nu încasează dobândă pentru aurul păstrat la Banca Angliei, este de părere fostul bancher Lucian Isar, care a scris, vineri, pe pagina sa de Facebook: "Printr-o notă internă din 2006, Isărescu (n.r. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu) a decis ca România să nu mai primească dobândă la aurul păstrat în străinătate.
Înainte de 2006, România a primit dobândă la aurul păstrat în străinătate, iar după această dată celelalte bănci centrale din regiune raportează în documentele anuale dobănda primită la deţinerile de aur din străinătate.
Nota internă a BNR din 2006 se bazează pe o decizie luată de Isărescu în 2005, practic o pasă internă.
Curtea de Conturi condusă de Văcăroiu (n.r. Nicolae Văcăroiu, fostul preşedinte al Curţii de Conturi) a evitat să controleze acest aspect din motive uşor de înţeles, Parlamentul nu cere explicaţii la prezentarea raportului de activitate BNR pentru că oricum Isărescu nu vine la comisiile din Parlament când este chemat, iar procurorii probabil au rude angajate în BNR (doar o ipoteză extremă, dar probabilă pentru inactivitate)".
Într-o altă postare, din ianuarie 2017, analistul financiar a menţionat că, în alte ţări, instituţia de control similară Curţii de Conturi a României a efectuat astfel de controale şi a luat şi măsuri: "Oficiul Suprem de Audit al Poloniei a evaluat managementul rezervelor valutare ale Poloniei, administrate de Banca Naţională a Poloniei în numele Statului Polonez. Ca la noi, dar doar până la un punct.
În misiunea care a acoperit perioada 2009-2013 au descoperit că, la un moment dat, în acest interval, Banca Centrală a Poloniei a încetat să mai primească dobânda la aurul deţinut la Londra.
În consecinţă, au calculat prejudiciul pentru perioada în care nu s-a încasat dobânda la aur.
Suplimentar, auditorii au recomandat guvernatorului Băncii Naţionale a Poloniei să nu mai prejudicieze Statul Polonez.
Desigur, Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei a acceptat recomandarea şi a revenit la primirea de dobândă pentru aurul plasat la Londra.
În cazul Poloniei, deţinerea de la Londra reprezintă 95% din totatul aurului deţinut, ceea ce permitea, pentru a folosi exprimarea auditorilor polonezi, realizarea de depozite de aur şi generarea de venituri".
În ultimii ani, tot mai multe state au anunţat că îşi repatriază aurul păstrat în alte state. După ce Germania a spus că şi-a adus acasă aurul din străinătate, iar băncile centrale ale Austriei şi Olandei au decis să repatrieze mari cantităţi din rezervele de aur aflate în afara ţării, pe fondul viitorului instabil al Europei şi al posibilităţii unui nou război rece, Banca Naţională a Ungariei a anunţat repatrierea celor trei tone de aur pe care le avea la Londra, fiind îngrijorată de izbucnirea unei crize provocate de tensiunile dintre Marea Britanie şi Rusia.
România are o rezervă de aur de 103,7 tone (în valoare de 3,6 miliarde de euro), din care 61 de tone se află în Banca Angliei.
• Auditorii au avertizat Banca Austriei cu privire la riscul păstrării aurului în altă ţară
În luna mai 2015, banca centrală a Austriei a lansat un raport, preluat de presa străină, care arăta că, începând cu a doua jumătate a anului respectiv, va repatria rezerve de aur de 3,5 miliarde de lire sterline stocate în Marea Britanie, respectiv 80% din totalul rezervelor totale, după ce auditorii au avertizat împotriva riscului de a păstra majoritatea acestora într-o ţară străină.
Banca Naţională a Austriei voia să repatrieze tot aurul în următorii cinci ani, astfel încât propriile stocuri să crească la jumătate, dintr-un total de 280 de tone. Însă, în raportul anual din 2016, instituţia informa că a repatriat doar 15 tone până la finele lui 2015.
Astfel, la finele lui 2015, rezervele de aur ale Băncii Austriei erau stocate după cum urmează: 209 tone (74,5%) la Banca Angliei, 62,6 tone (23,5%) în Austria, 8,4 tone (3%) în Elveţia.
Măsura Austriei privind repatrierea reflectă planul similar al Germaniei care, în 2013, prevedea repatrierea în totalitate a aurului stocat în Franţa, precum şi o parte din rezervele deţinute în Statele Unite, astfel încât cel puţin 50% din total să fie păstrat pe teritoriul Germaniei până în 2020.
Până în 2015, Banca Naţională a Austriei s-a bazat pe Banca Angliei pentru supravegherea majorităţii rezervelor sale de aur de 6,7 miliarde de lire sterline.
• Biroul de Audit din Varşovia a recomandat Băncii Poloniei să-şi flexibilizeze politica rezervelor de aur
În aprilie 2014, site-ul oficial nik.gov.pl informa că Biroul Suprem de Audit de la Varşovia a evaluat pozitiv gestionarea rezervelor valutare de către Banca Naţională a Poloniei (NBP) în perioada 2009 - 2013. În perioada auditată, nivelul rezervelor a fost adecvat situaţiei economice din Polonia, iar BNP a asigurat securitatea, lichiditatea adecvată şi a obţinut o rentabilitate pozitivă a investiţiilor în rezerve, conform sursei.
Aceasta mai menţionează că, începând cu anul 2010, BNP nu a realizat niciun depozit în rezerve de aur, renunţând la un venit potenţial estimat la aproximativ 4,1 milioane de euro.
NIK a prezentat o recomandare post-audit preşedintelui BNP, care presupune ca banca centrală să ia în considerare posibilitatea de a face politica rezervelor de aur mai flexibilă. Preşedintele BNP a acceptat recomandarea.
NIK a arătat că, pe parcursul întregului audit, până la 95% din aurul din rezervele externe (98 de tone) a fost depozitat în Banca Angliei, ceea ce a permis depozitarea aurului şi generarea de venituri din acesta (restul de 5% fiind în seifurile NBP).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 06:11)
Cine a inventat populismul asta ca pentru aur s-ar plati dobanda? Psi daca te duci cu 1 kg de aur si-l dai cuiva sa-l pastreze pentru tine trebuie sa platesti o caseta sau ceva unde sa-l pastreze aia in siguranta, nu-ti da nimeni dobanda la ceva ce nu poate folosi. Cum au ajuns demagogii astia sa manipuleze multimi de oameni??
2. fără titlu
(mesaj trimis de Haur în data de 19.03.2018, 06:21)
Omul are probleme grave la mansarda.
3. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 19.03.2018, 06:53)
Eu nu inteleg ce urmareste omu asta. Tocmai a explicat a patra oara Vasilescu care e treaba cu aurul pastrat acolo si el continua cu acelasi subiect. Au explicat si altii pe opiniibnr.ro care e treaba cu tot ce arunca el in spatiul public si el continua. Sta ce sta si pe urma iar incepe cu aceleasi subiecte. Ar urma pensia lui Mugurel iar, daca e sa pastreze ordinea si pe urma cu vinurile. Si apoi de la inceput. Ca cresterea dobanzii din 2008 e ca o garnitura, aia e prezenta mereu.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 09:07)
Ai dreptate, pensia și salariul lui Mugurel ar trebui sa fie subiecte permanente.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Vanat în data de 19.03.2018, 09:58)
Iarasi a aparut prostovanul asta?! Mai bine ar verifica cineva cum a terminat asta facultatea ca spune numai tampenii. A terminat cu Banca Transilvania careia iii prevedea pierderi imense din obligatiuni si acum a gasit un subiect nou.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 10:22)
Aici gresesti.Prostalaul nu a aparut.El este promovat asiduu de madam Oleasca si MAKE care nu mai au alt scop in viata decat sa atace Banca Nationala. De altfel bursa a ramas singura gazeta care mai ia in seama elucubratiile individului. Prietenii stiu de ce.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 10:41)
De altfel bursa e aproape singurul care mai are curaj sa se ia de bnr si restul gastii de elite.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 14:43)
Ceea ce vad eu din afara este ca, asa cum niciun ziar nu a mai facut, in Bursa gasim ambele opinii! Si ideile lui Isar si pe cele de la BNR...deci, bravo Bursa ca aveti acest curaj. De ce celelalte publicatii nu au niciodata curajul sa spuna ceva rau de BNR? In plus, in acest articol nu se regaseste nicio opinie a ziarului...in concluzie, comentariile de mai sus sunt rauvoitoare si nu articolul!!!
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 16:17)
Aha, "restul gastii de elite", dar de cand e ceva rau sa fi elita? Poate prostilor nu le plac elitele, insa cuvantl are un sens pozitiv. Mai putin la cei care gusta demagogua si populismul. Ca asta fac demagogii, promit orice ca sa puna mana pe putere si alaturi de prosti, ca sunt mereu mai multi, ataca "ielitele". E steategia ckasica a nazistilor si a comunustilor care au omoeat intelectualii si clasa de mijloc sau mai bogata, "ielitele"
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 19:09)
Să fim decenți și să recunoaștem că Securitatea nu a eliminat intelectualitatea de pomană. În locul ei au fost aduși persoane competente, direct de la oierit sau treierat.
De-alde Isărescu nu a fost oricine înainte de '90, ci un binecunoscut traducător care trimitea note la Securitate despre colega lui care nu-și invita colegii în weekend la ea acasă.
5. Varza, barza, mânz
(mesaj trimis de Iorgu în data de 19.03.2018, 11:02)
Isar e deștept ca lapovita asta care tot cade de ieri. In locul lui, mi-as pune problema dacă ar trebui sa atac BNR pe orice subiect si la orice ora. Nu de alta, dar unele dintre subiecte dau impresia ca e bătut in cap. Sa nu uitam ca individul a fost zburat de la BancPost pentru ca pusese in pericol fondurile proprii ale băncii cu operațiunile lui de tip mambo-jumbo. E total amuzant ca un astfel de vărzar își da cu părerea despre orice, si de mirare ca este găzduit de o publicație care se vrea serioasă.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 11:09)
Jos palaria si respect domnule Lucian Isar ! Sunt brasovean si sunteti printre putinii ce au sprijinit investitiile de la IAR Ghimbav ! In rest, vorbe de claca si invidie din partea celor frustrati ; faptul ca superba doamna Alina Gorghiu este partenera dvs. de viata arata invidia "vulpilor" ce nu ajung la "struguri" si zic ca sunt acri...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de rasvan în data de 19.03.2018, 12:57)
hahahahahahahhahaa ! ăstuia nici 50 de euro nu i as da sa imi schimbe , are fata de nebun, vorbesc serios , uitati va cum are ochii, zici ca e (mesaj eliminat conform regulamentului)
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 15:11)
La Securitate recrutați doar persoane cu cap pătrat.
Oanță, ție nu ți-aș da 1 ban.
7. D-L VASILESCU
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 12:42)
WOW!!! : PUTIN NI- L PĂSTREAZĂ GRATIS!!!
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 13:08)
isar, cu 6 luni in urma prognoza ta era TLV la 1.70 iar azi cin TLV este 2.70 vrei dobinzi dupa aur pastrat sub cheie. baiete, tu cam furi curent din bateriile AAA , corect?
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 13:29)
Asta in afara faptului ca a dezvoltat o obsesie maladiva la adresa lui Isarescu mai are si alte "calitati"? In afara sotiei adica..Sau pentru Bursa e suficient? Asta cu aurul o tot aud din 2014 incoa. Pe bune, doamna Olescu ce se ascunde in spatele acestei promovari? Ca bate rau la ochi.
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 15:13)
Noroc de SRI că a păstrat România nefurată după revoluție și să-i dea Dumnezeu sănătate d-lui Isărescu. Fără el de 28 de ani am fi fost cei mai săraci din UE.
10. fără titlu
(mesaj trimis de dezgust în data de 19.03.2018, 14:35)
Sa iti fie rusine, Bursa! Daca puneai si un titlu pe masura aberatiei gen "Aurul Romaniei furat! Nu o sa iti vina sa crezi ce a putut face Isarescu cu avutia tarii!" intrati in competitie cu "Cancan"... Am mai spus-o si o repet. Promovarea ideilor acestui agarici nu va face cinste
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 15:14)
Oanță, se alege praful de Securitate. Te-ai gândit ce vei face?
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 17:02)
Bravo domnule Isar!Faptul ca sar postaci platiti de BNR sa va dea putere sa continuati. În disperarea lor se iau de Bursa pe care o acuză de partizanat desi nu le sterge mizeriile .