Preţul aurului doboară record după record, depăşind pe pieţele internaţionale pragul de 1.135 de dolari pe uncie, pe fondul deprecierii dolarului. Investitorii au continuat să cumpere aur în ultima lună, pentru a se proteja împotriva volatilităţii de pe pieţele valutare şi bursiere. În ţara noastră, un gram de aur valorează circa 105 lei.
Titlurile "Băncii Transilvania" (simbol TLV) au continuat să fie cele mai performante acţiuni de pe bursă în ultima lună, înregistrând, în perioa-da 19 octombrie - 19 noiembrie, o apreciere de 24% (raportat la moneda europeană), până la 2,13 lei/titlu.
Persoanele care au achiziţionat titluri la fondul de investiţii "BT Index", cel mai performant în perioada analizată, au fost şi ele destul de mulţumite, raportând un profit lunar de 3,30%.
Tradiţionaliştii care au preferat, la 19 octombrie, să constituie depozite în euro la "Marfin Bank" au obţinut cele mai bune randamente la această categorie de plasament, în ton cu aprecierea monedei europene în raport cu leul. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile către această bancă, au obţinut, joi, un câştig de 0,37% din suma depusă.
În schimb, investitorii care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la băncile comerciale, s-au dovedit şi mai inspiraţi, înregistrând un câştig mai consistent şi la această categorie de plasament. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat spre sau "Banca Carpatica", care a propus cele mai bune oferte de pe piaţă pe acest segment, majorând suma din contul deponenţilor cu 1,17%.
Investitorii care au ales drept plasamente indicii bursieri, în intervalul analizat, au avut şi ei de câştigat, cu excepţia indicelui BET-FI, care prezintă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), acesta continuând să înregis-treze o depreciere de 3,49% în ultima lună.
La polul opus, indicele BET-XT, care arată modificarea preţurilor celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a crescut cu 1,28%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la Bursă, s-a apreciat, în perioada menţionată, cu 4,25%.
Au înregistrat pierderi uşoare şi cei care au decis să îşi păstreze banii "la ciorap". Astfel, persoanele care nu au ales niciun alt tip de plasament şi-au văzut buzunarele cu 0,18% mai goale, la finalul intervalului menţionat.
Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.