Aurul, ultima obsesie a liderilor naţionalişti din Europa de Est

D.F.
Miscellanea / 29 noiembrie 2019

Aurul, ultima obsesie a liderilor naţionalişti din Europa de Est

Liderii naţionalişti din Europa de Est par să aibă în prezent o singură obsesie: aurul, potrivit Bloomberg.

Zilele trecute, Guvernul Poloniei şi-a manifestat puterea economică după ce a finalizat repatrierea a 100 de tone din rezerva de aur. În Ungaria, premierul Viktor Orban a decis să majoreze deţinerile de aur pentru a creşte securitatea rezervelor. Un ultim exemplu este fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, care are şanse să revină la putere, şi care a cerut Parlamentului de la Bratislava să oblige Banca Centrală să repatrieze o parte din rezervele de aur care sunt păstrate în Marea Britanie.

Potrivit lui Fico, uneori partenerii tăi internaţionali te pot trăda, fostul premier citând un pact din 1938 convenit de Franţa, Marea Britanie, Italia şi Germania care i-a permis lui Adolf Hitler să anexeze o parte din Cehoslovacia şi, mai recent, refuzul Băncii Angliei de a returna Venezuelei o parte din rezervele sale de aur din cauza unor divergenţe politice.

Aceste comentarii au fost făcute în pofida faptului că Marea Britanie este unul din aliaţii Slovaciei, ajutând ţara vecină să adere la Uniunea Europeană şi NATO. Potrivit lui Fico, Brexitul şi riscul unei crize economice globale pune aurul Slovaciei din Marea Britanie într-o situaţie periculoasă.

Aurul repatriat de Polonia a venit tot din Marea Britanie, însă în acest caz nu a fost vorba de o lipsă de încredere în Marea Britanie din partea guvernatorului Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski. În schimb, Glapinski a spus că prin repatrierea rezervei de aur autorităţile de la Varşovia au dorit să demonstreze cât de solidă este economia de 586 miliarde dolari a Poloniei, cea mai mare din Europa de Est. În ultimii doi ani, Polonia şi-a dublat rezervele de aur şi acum are cel mai mare stoc de metal preţios din regiune.

Ungaria a fost şi ea un cumpărător activ de aur. Rezervele sale de aur au crescut de 10 ori în ultimul an. Liderul Serbiei, Aleksandar Vucic, a urmat exemplul Ungariei şi a cerut Băncii Centrale să îşi majoreze rezervele, care în luna octombrie a cumpărat deja nouă tone de aur. Săptămâna trecută, Vucic a apreciat că achiziţiile de aur ar trebui să continue "pentru că vedem în ce direcţie se îndreaptă criza la nivel mondial".

România a încercat şi ea să repatrieze o parte din rezervele sale de aur stocate în Marea Britanie însă aceste planuri au fost suspendate după schimbarea Guvernului.

În opinia analiştilor, liderii din Europa de Est sunt interesaţi de mesajul pe care îl transmit alegătorilor rezervele consistente de metal preţios. "Aurul este un simbol. Atunci când statele achiziţionează aur, oamenii văd în acest lucru un semn de suveranitate economică", susţine Vuk Vukovic, economist din Zagreb.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Si Germania si-a repatriat aurul.

    Germania, Olanda, Belgia, Austria sunt alte tari care si-au repatriat o parte din aur.

    Iarasi, China cumpara aur cu ambele maini.

    Deci toata ideea articolului e fake. 

    Asa este. Si Germania a repatriat, din SUA, o importanta parte din rezervele de aur, dar nu a fost catalogata ca fiind condusa de lideri nationalisti obsedati!

    Un vechi adagiu latin spune "Quod licet Jovi, non licet bovi" ("Ce este permis lui Jupiter, nu-i este permis boului")... 

    Germania a repatriat deja 300 de tone din rezerva sa de aur depozitată în SUA si 105 tone de aur din cele 374 de tone de la Paris (situatie neactualizata) 

    Bundesbank intenționează ca, pana în 2020, mai mult de jumătate din aurul Germaniei să fie stocat în interiorul granițelor țării, aproximativ o treime la Federal Reserve și restul de 13% la Bank of England. 

    În schimb, Bundesbank nu va mai depozita aur la Banca Centrală a Franței. 

    Pe lângă rezervele stocate în SUA, alte aproximativ 400 de tone de aur din rezerva Germaniei sunt stocate la Bank of England. 

    Londra și New York-ul sunt principalele centre pentru tranzacțiile cu aur, precum și două centre valutare globale, iar în situații de criză aurul stocat în aceste centre poate fi con vertit în lire sterline sau dolari. 

    Rezerva de aur a Germaniei, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca mărime, după cea a SUA.

    1. Deja nu mai citesc articolele bursa. Ma duc direct la comentarii pentru a ma informa.

      Anon, de la mine primesti titlul de Jovi, sa traiesti! 

    Un articol cu un titlu care jignește inteligența cititorilor acestui site. Pe viitor postați asemenea tentative de manipulare ieftină pe Facebook sau în publicațiile partinice unde găsiți destui proști cu ifose și nu în Bursa.

    Dragnea si valcov vad ca au discipoli pe aici... Sa compari Germania cu Romania ca si credibilitate financiara... e o chestie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb