Australia tratează luarea de ostatici de la Melbourne drept un incident terorist

A.C.
Internaţional / 6 iunie 2017

Scenă luare de ostatici la Melbourne (Sursa foto: captură Youtube)

Scenă luare de ostatici la Melbourne (Sursa foto: captură Youtube)

Anchetatorii australieni au anunţat astăzi că tratează luarea de ostatici de luni, de la Melbourne, care s-a soldat cu moartea atacatorilor, drept un incident terorist. Atacul a fost revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic, relatează AFP.

"Îl tratăm ca pe un eveniment terorist", a declarat şeful poliţiei din statul Victoria, Graham Ashton.

Poliţia nu a stabilit deocamdată dacă a fost vorba de un act planificat sau spontan. Premierul australian Malcolm Turnbull a condamnat atacul drept "şocant şi laş".

Yacqub Khayre, în vârstă de 29 de ani, un bărbat de origine somaleză cu un cazier judiciar lung, a fost ucis luni seară într-un schimb de focuri cu poliţia. El luase ostatică o tânără care lucra ca escortă, într-un apartament al unui hotel dintr-o suburbie a Melbourne. Ostatica a fost salvată, însă atacatorul l-ar fi ucis înainte pe recepţionerul hotelului, un australian de origine chineză. Jurnaliştii Daily Mail au relatat că atacatorul înarmat a sunat la o redacţie locală şi a afirmat că acţionează în numele jihadiştilor Statului Islamic, dar şi a grupării al-Qaida, potrivit sursei citate.

Luarea de ostatici a fost revendicată de ISIS prin agenţia sa de propagandă, Amaq News. "Executantul atacului de la Melbourne, din Australia, a fost un soldat al Statului Islamic care a dus la bun sfârşit această operaţiune, în replică la apelurile de a viza cetăţeni din ţările membre ale coaliţiei" internaţionale din Siria, a afirmat Amaq. Anchetatorii sunt, însă, circumspecţi în legătură cu această afirmaţie, conform surselor din presa externă.

Graham Ashton a adăugat: "Deocamdată nu vedem nimic care să arate că ar fi primit un mesaj din străinătate, dar este încă devreme. Am confiscat material. Îl vom analiza cu atenţie", a spus şeful poliţiei din Melbourne. ISIS "are întotdeauna tendinţa de a se grăbi să revendice de fiecare dată când se întâmplă ceva".

Autorităţile australiene se tem de noi atacuri jihadiste după patru atentate ce au vizat ţara în ultimii ani, printre care uciderea unui angajat al poliţiei la Sydney, de către un adolescent de 15 ani.

Conform sursei, douăsprezece atacuri au fost dejucate şi 61 de persoane au fost inculpate de când nivelul de alertă a fost crescut, în septembrie 2014. O coaliţie internaţională condusă de Washington, din care face parte şi Australia, desfăşoară raiduri aeriene împotriva ISIS în Irak şi Siria, începând din vara lui 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb