Aproximativ şase milioane de alegători au început să voteze duminică în alegeri legislative care ar urma, după o criză politică fără precedent în Austria, să-i dea o a doua şansă conservatorului Sebastian Kurz, în pofida faptului că favoritul în acest scrutin ar putea întâmpina dificultăţi mari în a forma o coaliţie, relatează AFP.
Liderul conservatorilor austrieci, în vârstă de 33 de ani, a ieşit cu o popularitate nealterată din furtuna care a doborât, în mai, primul său Guvern, format împreună cu partidul de extremă dreapta FPÖ.
Această coaliţie, formată în decembrie 2017 şi care se prezenta ca un model de urmat în Europa care se confrunta cu o ascensiune a naţionalismului, a făcut implozie după 18 luni. Alianţa dreapta-extremă dreapta nu a rezistat unor dezvăluiri compromiţătoare cu privire la liderul FPÖ, numărul doi în Guvern.
Chemaţi la urne în urma acestui scandal supranumit "Ibizagate", austriecii plebiscitează întoarcerea lui Sebastian Kurz. Partidul său, ÖVP, este creditat de luni de zile cu un larg avans în aceste alegeri legisltive anticipate - între 33 şi 35% din intenţiile de vot, mai mult cu 2,5 puncte procentuale decât în alegerile din 2017.
Majoritatea secţiilor de votare s-au deschis la ora locală 7.00 (8.00, ora României) pentru cei 6,4 milioane de alegători. Primele estimări sunt aşteptate la puţin timp după încheierea scrutinului, la ora locală 17.00 (18.00, ora României).
OPŢIUNI RISCANTE
"Cine-l vrea pe Kurz trebuie să voteze Kurz", proclamă afişele electorale ale "Turkis" (turcoaz), culoarea în care tânărul încearcă să revopsească venerabilul partid conservator.
Kurz are, cu toate acestea, "mai mult de pierdut decât de câştigat", sublinia cu o zi înaintea scrutinului cotidianul conservator Die Presse, deoarece, spre deosebire de 2017, Sebastian Kurz "are trei opţiuni posibile de coaliţie, care displac toate".
El poate reface o alianţă cu extrema dreaptă, să revină la înţeleapta coaliţie cu social-democraţii - o formulă rodată de decenii de cogestiune - sau să opereze un viraj de 180 de grade şi să se alieze cu ecologiştii şi liberalii.
Toate aceste variante sunt riscante şi îi prevestesc săptămâni de negocieri fostului cancelar, care le-a promis alegătorilor săi o revenire la stabilitate.
FPÖ este afectat de Ibizagate, un scandal căruia i s-au adăugat, în ultimele zile de campanie, suspiciuni de deturnări de fonduri în cadrul partidului.
Formaţiunea de extremă dreapta s-a dotat cu un nou şef, Norbert Hofer, după brutala cădere în dizgraţie a predecesoruluii său, Heinz-Christian Strache.
Strache a fost nevoit să demisioneze din toate mandatele după difuzarea unei înregistrări video filmată cu camera ascunsă la Ibiza, care dezvăluie discuţii compromiţătoare. El îi explica unei femei care s-a prezentat drept nepoata unui oligarh rus, cum să finanţeze FPÖ în mod ocult.
Acuzaţiile de deturnare de fonduri cu privire la care anchetează justiţia îl vizează şi pe Strache, suspectat că a folosit banii partidului pentru a-şi acopri cheltuielile personale.