Autorităţile de reglementare din Austria analizează cu Comisia Europeană impunerea de noi reglementări pentru principalele bănci din ţară care vor înfrâna creditarea excesivă în Europa de Est, conform declaraţiilor guvernatorului Băncii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Nowotny a afirmat recent la Viena că autorităţile nu vor să dea publicităţii reglementările fără consimţământul Comisiei Europene. Discuţiile vor fi finalizate "în scurt timp", a precizat guvernatorul Băncii Austriei.
Banca Naţională a Austriei (OeNB) şi Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din Austria (FMA) au anunţat în noiembrie că din 2012 filialele din Europa de Est ale băncilor austriece nu vor putea acorda un nou împrumut mai mare de 110 de euro la un depozit de 100 de euro ("110 percent loan to deposit ratio"). Aceste cerinţe mai dure de creditare au menirea de a susţine ratingul "AAA" atribuit Austriei, dar au atras criticile legislatorilor din Europa de Est, care sunt îngrijoraţi că aceste reglementări ar putea afecta creşterea economiei în regiune.
Raiffeisen, Volksbanken, Erste Group Bank AG şi alte bănci austriece, inclusiv Bank Aus-tria AG, divizie a UniCredit, toate prezente în România, sunt cei mai mari creditori din Europa de Est, având împrumutaţi 266 miliarde de dolari, conform datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) la sfârşitul lunii iunie. Băncile austriece cu expunere în Europa de Est trebuie, de asemenea, să îndeplinească noile reglementări privind capitalul ale Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBS) până la începutul anului viitor.
Noile reglementări ale autorităţilor austriece trebuiau iniţial anunţate la sfârşitul anului trecut, dar s-a decis amânarea publicării lor.
Nowotny a dat asigurări că "de fapt băncile îndeplinesc deja reglementările".