AUSTRIA: Sebastian Kurz, vizat de o moţiune de cenzură

D.V.
Internaţional / 21 mai 2019

Sebastian Kurz (Sursa foto: Twitter)

Sebastian Kurz (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele Parlamentului austriac a stabilit luni, la 27 mai, data supunerii la vot a unei moţiuni de cenzură, prezentate de către opoziţie, împotriva cancelarului Sebastian Kurz, slăbit de plecarea foştilor săi parteneri de extremă dreapta (FPÖ) în urma Ibiza-gate, relatează AFP.

Preşedintele Parlamentului Wolfgang Sobotka, care la fel ca şi Kurz face parte din ÖVP (conservatori), a precizat marţi că a considerat de preferat o "discuţie calmă şi factuală" ca această moţiune să fie examinată după scrutinul european de duminică.

De la prăbuşirea, sâmbătă, a coaliţiei de dreapta-extremă dreapta, în urma unei înregistrări video compromiţătoare pentru liderul naţionalist Heinz-Christian Strache, criza politică se amplifică în Austria şi-l ameninţă de-acum pe cancelarul Sebastian Kurz, în vârstă de 32 de ani.

Moţiunea de cenzură a fost depusă de către micul partid ecologist Jetzt, însă Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ) şi Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta) nu au exclus să o susţină, ceea ce le-ar permite să formeze o majoritate şi să-l dea jos de la putere pe şeful Guvernului înaintea unor alegeri legislative anticipate, prevăzute în septembrie.

Aceste alegeri legislative au fost convocate de către cancelar, după difuzarea unor fragmente din înregistrarea video în care Strache, liderul FPÖ, era filmat cu camera ascunsă în timp ce tocmea contracte publice austriece cu falsa nepoată a unui oligarh rus, la Ibiza, în Spania, în 2017.

Acest scandal, care bulversează scena politică austriacă, cu câteva zile înaintea alegerilor europene, a antrenat în câteva zile demisia lui Strache din toate mandatele, inclusiv cel de vicecancelar, iar apoi plecarea tuturor celorlalţi miniştri FPÖ din Guvern.

Însă mai mulţi lideri din cadrul opoziţiei apreciază că şeful Guvernului, Kurz, liderul ÖVP este necesar să-şi depună şi el mandatul, înaintea alegerilor anticipate din septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb