Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) acuză Forumul Civic Românesc (FCR), care a organizat, ieri, un miting de protest în Capitală, că a prezentat presei informaţii eronate şi aduce lămuriri referitoare la stadiul retrocedărilor.
Prin intermediul unui comunicat de presă, remis, ieri, ANRP atrage atenţia FCR că în timpul protestului de ieri organizaţia a reluat o serie de acuzaţii eronate la adresa Autorităţii şi clarifică situaţia retrocedărilor.
Astfel, potrivit ANRP, din cele peste 200.000 de notificări depuse pentru retrocedarea caselor naţionalizate, aproape jumătate (93.000) au fost rezolvate la nivel de judeţe, ministere şi la nivelul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Referitor la restituirea terenurilor agricole, ANRP informează că din cele peste 700.000 de cereri depuse la comisiile locale de fond funciar, care funcţionează în cadrul primăriilor, 90% au fost soluţionate. Dintre acestea, aproximativ jumătate au fost validate de comisiile judeţene de fond funciar din cadrul prefecturilor, pentru restituire în natură sau acordare de despăgubiri. Astfel, au fost validate pentru restituire în natură aproximativ 1.100.000 de hectare de teren, din care 340.000 de hectare de teren agricol şi 760.000 de hectare de teren forestier. Aproximativ 30.000 de cereri au fost validate pentru despăgubiri.
ANRP mai informează că la mitingul de ieri au participat persoane care nu au reuşit să demonstreze calitatea de persoane îndreptăţite la restituire în natură sau cea de beneficiari ai măsurilor reparatorii, precum şi persoane nemulţumite de faptul că în localităţile lor nu mai sunt terenuri disponibile, fiindu-le astfel oferite despăgubiri.
Aproximativ 40 de foşti proprietari de terenuri agricole, de păduri sau de imobile au protestat, ieri, în Capitală, nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu le retrocedează proprietăţile şi au cerut Uniunii Europene să monitorizeze România la capitolul retrocedării fostelor proprietăţi.
Potrivit preşedintelui Forumului Civic Românesc, Adrian Ştefan Iuraşcu, peste 820.000 de proprietari se află în situaţia de a nu fi intrat în posesia drepturilor, deşi au notificări de punere în posesie. Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că, deşi în 2005 a fost adoptată o lege a reformei proprietăţilor, până acum nu au primit "decât promisiuni şi legea nu este respectată".
Iuraşcu a precizat că din cele 2,5 milioane de hectare de pădure solicitate de foştii proprietari, nu s-au restituit decât 400.000 de hectare.
Reprezentanţii foştilor proprietari au depus o listă cu revendicări la reprezentanţa Comisiei Europene de la Bucureşti, la Romsilva şi la Guvern, de la toate cele trei instituţii primind promisiuni că se vor ocupa de soluţionarea problemelor lor.
1. despoagubiri la legea 10
(mesaj trimis de spiridon didi în data de 15.11.2008, 13:23)
dosarul 12050/CC, este depus de peste 3 ani, interval in care, nu am primit nici o informatie despre el, cu toate interventiile facute. Atunci cum au fost rezolvate aprox. 50% ?